Streetfoto- og video med smartphone

af Jon Detlefsen

Så kan du godt sætte alt dit hundedyre foto- og videogrej til salg på DBA og erstatte det hele med en lille, handy smartphone, der både kan fotografere, filme, redigere og publicere og blot koster en brøkdel. Eller kan du…?

For et par indlæg siden var jeg så letsindig at påstå, at det ikke kræver nævneværdigt grej at lave fede streetfotos. “Faktisk kan man nøjes med sin smartphone. Eller et idiotkamera. Eller et tudsegammelt analogt kamera,” skrev jeg.

Ups, skrev jeg virkelig det…? Ja, det gjorde jeg, så den påstand hænger jeg unægteligt på. Og det indså jeg også ganske hurtigt, hvorfor jeg fluks sprang på en flyver til New York – KUN udstyret med min iPhone – for at bevise min letsindige påstand.

For jeres skyld kære, trofaste FotoMalia-læsere!

Kun med iPhone

Okay jeg havde også mit spejlrefleks-skrummel med, men det fik lov at ligge i rygsækken meget af tiden, og alt her i artiklen er lavet med min iPhone 6s med et 12 mio. pixels kamera. Og okay det var ikke kun for jeres skyld, at jeg tog til New York. Jeg havde min kæreste med, så det var også for hendes og min egen skyld. Men OGSÅ for jeres skyld!

Det er ikke til at komme uden om, at skal man lave streetfoto, ligger New York lige til højrebenet. Byen med 8,5 mio. indbyggere er en sanseeksplosion. Et virvar af visuelle og audiovisuelle indtryk. Her kan man vandre omkring i gaderne i dagevis og forsvinde, blive opslugt, lade sig suge ind i en verden, der rummer alt. På godt og ondt.

Udstyret med min iPhone kastede jeg mig hovedkulds ud i New Yorks gader og fotograferede og filmede løs. Min hovedtanke med mine fotos var diversitet. Også i billedudtrykket. Både ved optagelsen og i efterredigering lod jeg den enkelte scene, stemningen, diktere det visuelle udtryk.

Et nyttigt medieværksted

Jeg har ikke nødvendigvis noget krav om super skarp, støjfri kvalitet. I undergrunden var lysforholdende ikke optimale, og her blev billederne ofte kornede og grumsede. Men det passer helt perfekt til dem, synes jeg. På gaden i flot modlys klares kontrasterne rigtig fint. Telefonen er ganske kapabel til at lave kontrastbilleder med gode skygger.

Det meste her i artiklen er lavet i telefonen.  Fotos, video og redigering. Billederne er redigeret i Instagrams redigeringsprogram på telefonen, på enkelte billeder har jeg rettet horisont og lavet andre smårettelser i Photoshop. Det kunne fint være lavet i telefonen også. Videoen er lavet i iMovie på telefonen.

Og nej, træerne vokser ikke ind i himlen. Selvfølgelig er billedkvaliteten ikke på højde med en raw-fil fra et spejlrefleks. Men dit bedste kamera er det, som du har med. Og det er meget ofte din smartphone og ikke dit pro spejlrefleks med tilhørende kilovis af glas.

Din smartphone er et glimrende supplement til dit mediegrej men er ikke en erstatning for dit “rigtige” DSLR-kamera eller “rigtige” filmkamera. Men du kommer langt for den relativt beskedne sum penge, en smartphone koster. Og du skal bestemt ikke være bange for at lade den indgå som en naturlig del af dine kreative foto/video-værktøjer.

Tjek videoen her med masser af indtryk fra New York 100% filmet og redigeret i min iPhone 6s – hvor nemt har det lige lov at være?

NEW YORK moments from SAGAfoto on Vimeo.

Konklusion:

Havde jeg ret i min påstand om, at man f.eks. kan nøjes med sin smartphone, når man skal lave streetfotos? Ja, men der er grænser for dens formåen, og du må tilpasse dig begrænsningerne. Vil jeg lave streetfoto med min iPhone igen? Ja. Vil jeg tage af sted til eksempelvis NY uden spejlrefleks? Nej, men jeg vil anbefale et LILLE kamera til streetfoto. Enten et lille spejlrefleks eller et af de smarte alternativer fra Olympus, Fujifilm, Leica osv.

Oppere:
– Først og fremmest: det er nemt og sjovt! foto, video og redigering er lige ved hånden med simple programmer i telefonen. Alle kan gøre det.
– Du har altid din smartphone på dig (eller det formåoder jeg, at de fleste har) – du har så at sige dit medieværksted i lommen.
– Diskret at filme og fotografere med.
– Videokvaliteten er i top – iPhone 6s kan filme i 4k, som er biografkvalitet.
– Lyden på videooptagelserne er glimrende.

Nedere:
– Billedfilerne er langt fra på højde med spejlrefleks RAW-filer.
– Begrænsede muligheder i efterredigering af fotos.
– Videoredigering har mange muligheder men også begrænsninger. Kun ét filmspor eksempelvis, men det er rigeligt til de fleste.

Jeg synes, at de vigtigste argumenter for at bruge en smartphone er, at det er sjovt og let tilgængeligt. Her er ingen undskyldninger for ikke at komme i gang – du har allerede alt grejet samlet i telefonen, og så er den ikke engang tung at slæbe på. Jeg glæder mig i hvert fald til at lave mere!

Hvad med dig? Laver du fotos og video med din smartphone? Eller er det noget, du evt. overvejer?

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os