Snapseed på ferien

af Carsten Krog Pedersen

 

Tidligere her på Fotomalia, har Jon stillet spørgsmålet, “hvilket fotogrej tager du med på ferie”. Jeg var ikke i tvivl om hvilket grej jeg skulle tage med, men det blev ikke helt som jeg havde forestillet mig.

Udenfor ræser regnen ned i skybrudslignende byger, mens jeg stilfærdigt går og pakker min taske. Vi skal til Spanien på sommerferie og jeg har lige facetimet med min datter, som for tiden bor der, om hvilken jakke jeg skulle tage med… Det kunne jo blive koldt om aftenen.
Hovedrystende forsøgte min datter at forklare mig at det altså ikke var nødvendigt med jakke, der var knapt 40 graders varme og ca. 25 om natten. Unægteligt noget af en kontrast til den danske sommer.

Datteren i genbrugsbutik i Valencia

Men det var med andre ord ikke derfor, at jeg valgte at pakke anderledes end først antaget.

Drastiske beslutninger

For at det hele skulle blive så billigt som muligt, havde vi valgt kun at tage vores håndbagage med og så en enkelt kuffert til tjek ind. Det betød jo pludselig, at farmand faktisk fyldte hele den fælles kuffert, for hans håndbagage bestod af kameraudstyr.
Jeg formoder det er et velkendt fænomen?

Med andre ord så stod jeg pludselig med alle fingrene pegende mod mig, da den fælles kuffert vejede for meget – far du må pakke mindre!

Jeg tog derfor en drastisk beslutning. For at få plads til en fuglebog og kikkert i fototasken, måtte der ryge noget fotogrej ud. Så Nikon D3 var den første til at forlade pakkelisten (tror nu aldrig rigtigt den havde været på!) Dernæst røg alt mit Olympus ud af tasken, sammen med de gamle objektiver og jeg koncentrerede mig om mit DX Nikon – D7200. Her efter røg alle faste objektiver og jeg begyndte virkelig at tænke minimalistisk og se det som en udfordring.
Slut resultatet blev, at jeg kun havde en 10-20 mm Sigma og 70-300 mm Nikon i tasken. Noget der gav mig lidt sved på panden, var at jeg ikke havde pakket min elskede Sigma macro 150 mm.

Da jeg stod og så på denne taske, som var fyldt af alt muligt andet end fotogrej, tog jeg endnu en beslutning. Jeg valgte at lade computeren blive hjemme! Det gav mig to muligheder, nemlig at tage den meget mindre tablet med, men så kunne jeg kun fotografere i Jpeg, selvom jeg ALTID fotograferer RAW. Men jeg vidste dette var ferie billeder og de ville ikke blive brugt til andet end det. Derfor tænkte jeg at den manøvre gik jo nok, der er trods alt andre der kun fotograferer Jpeg.

Happy mom

Valg af redigering

Med fototasken på plads var der kun en udfording mere at se frem til, nemlig at redigere billederne på tabletten. Mit D7200 har WIFI og ved hjælp af Nikons app, kunne jeg se billederne på tabletten og vælge de billeder ud der skulle arbejdes videre med.

Til det formål valgte jeg to Apps, nemlig Snapseed og ToolWiz Photos. Snapseed er den hurtige og ToolWiz har en del flere redigerings værktøjer. Men jeg opdagede dog meget hurtigt, at Snapseed var alt nok til mit formål. Det viste sig til min overraskelse at Snapseed er et meget stærkt redigerings program og hurtigt at bruge. ToolWiz blev derfor kun brugt få gange.

Jeg fik bl.a. brug for at rette nogle linier og lysne og mørkne områder, hvilket et meget nemt med et lille stryg med fingeren over de områder der skal lysnes/mørknes. Jeg fandt ud af alt man hurtigt kunne lave sine egne “Skins” og trække hen over billederne og herefter kunne man hurtigt dele på instagram, flickr eller facebook.

Faktisk fandt jeg ud af at jeg slap for en hel del arbejde, som jeg normalt bruger foran computeren. Den kunne jeg nu bruge på at fotografere i stedet.

Mon der er fremtiden?

Efterhånden som ferien gik blev jeg mere og mere forelsket i Snapseed og tænkte flere gange over om det var muligt fremover at smide computeren helt ud, bruge pengene på plads i skyen og så redigere på tabletten.
Jeg tror det meget langt hen ad vejen, ville kunne lade sig gøre for mig. Men der ville dog være tidspunkter, hvor jeg tænker Snapseed ikke ville slå til. Men så længe det er billeder til brug på nettet, så vil jeg tro jeg kan klare mig.

Jeg vil dog forsigtigt stille spørgsmålet til alle jer andre dygtige fotografer derude.
Hvor langt ville du turde gå ad den vej?

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os