Throwback Thursday: Foto på ferien – Geologging af billeder på ferien

af Jakob Kjøller

Just hjemvendt fra ferie, sidder jeg nu med mine billeder i Lightroom og kan ikke huske hvor de er taget. Det vil sige, jo, jeg kan godt huske jeg har været i Spanien, men hvor i Spanien er mine billeder taget? Måske dette indlæg kan hjælpe.

Så er det ved at være ferietid og forhåbentligt skal alle ud og nyde sommeren, enten i landet eller i det store udland 🙂


MEN HVAD SKAL MAN DOG TAGE MED?

Det er altid det store spørgsmål, hvad skal man have med sig.

Jeg kan huske, da jeg kom ind i DSLR-verdenen, der blev min ferietaske bare større og større.

I dag ser tasken helt anderledes ud, hvis det altså er helt almindelig ferie 😉 Men nok om det en anden dag, jeg starter med noget helt andet, nemlig Geologging.

GEOLOGGING AF BILLEDER PÅ FERIEN

Noget jeg ikke kan leve uden, når jeg rejser, er helt klart Geologging. Hvis du ikke lige ved, hvad geologging er, betyder det at jeg “kobler” mig op med en GPS, hvorefter jeg så logger hvor jeg er, bare rolig, det hele er automatisk.

Der findes en del kamera, hvor GPS allerede er indbygget, men det er langt fra alle, og slet ikke de kamerahuse jeg køber. Derfor skal jeg have en ekstra enhed med mig.

Normalt når jeg skyder med mine DSLR, har jeg altid en Nikon GP-1. Den monteres på kameraet og skriver lokationen direkte i rawfilen. Dette er langt den bedste løsning, da alt er samlet et sted, og du “kun” skal have kameraet med dig, samt når billedet er taget, så skal du ikke gøre mere.

Nikon-GP-1

Selvom jeg foretrækker at skrive data direkt i raw filerne, er det bare ikke altid, jeg lige har et DSLR i hånden, nogle gange var det f.eks. mit Fuji X100s eller et andet kompakt kamera, og der kan man ikke altid smide en GPS-logger på, derfor må jeg bruge en ekstern geo-logger.

Før i tiden brugte jeg en Sony Dataloggerdims. Alt i alt var den super fed og præcis, dog brugte den et batteri på ca. 24 timer. Men ok, det er ved at være nogle år siden, så der er sikkert sket en del siden da, og der kommer løbende nye Geo-loggere.

sony-GPS-CS1-geo-logger

 

Da jeg blev træt af, at jeg skulle have batterier, til mange enheder, samt flere enheder med mig på ferie, gik jeg på jagt efter en app til min mobil. Jeg var mange apps igennem, inden jeg valgte GeoLogger GPX . GeoLogger GPX vandt (uden meget kamp) grundet sin enkelthed.
Ikke-navngivet-1
Alt i alt er appen meget enkel. Når man har åbnet den, kommer man til et relativt lille interface, hvor man kan:

 • Oprette et track (turen man vil logge)
  • Jeg navngiver altid mine ture. Man kan bruge en tur til at tracke alt, men det kan være nemmere at skille ad, hvis man navngiver sine ture, f.eks. Paris – Turen til Eiffeltårnet
 • Trykke start
 • Vælge hvor tit den skal logge
  • Jeg har “Auto log” sat til “On every change”, det er umiddelbart den indstilling der passer mig bedst og bruger ikke voldsomt meget batteri.
 • Vise turen på kortet
 • Sende loggen på en mail
  • Når du er færdig med turen skal du have data ud på en eller anden måde.
 • Administrere gamle ture (slette)

2

Kort forklaret.

 1. Først opretter man et “Track”.
 2. Derefter klikke du på “Start Auto Recording”, ligger telefonen i lommen, og du er kørende.
 3. Når du er færdig, er alt du gør at trykke stop.

Det er rimeligt enkelt 😉

Næste gang du har netforbindelse, så sender du de GPX filer du skal bruge til din egen mail, og nu er du klar til at importere loggen i Lightroom, og synkronisere det med dine billeder.

Hvordan du få billederne i Lightroom synkroniseret med data fra log filerne, det kommer jeg til når vi alle er kommet hjem fra ferie, da det er et indlæg i sig selv 🙂

HUSK!!!!

For din egen skyld, krydser du tidszone, så indstil dit kamera og telefonen til tidszonen, ellers bliver dine logninger helt hen i vejret 😉

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os