Sådan holder du gang i den fotografiske ild

af Jon Detlefsen

Fotoprojekter holder dig i gang og gør dig til en bedre fotograf. Det er ganske simpelt – som med alt andet i livet bliver du kun god, hvis du øver dig

Sidder du hjemme foran computeren og higer efter dit daglige fix i form af anerkendelse i de mange forskellige Facebook-fotogrupper, hvor du og dine venner udveksler likes på hinandens billeder?

Og er din krop ved at udvikle immunitet overfor de tomme likes? Har du indset, at de ikke gør noget som helst positivt ved dit fotografi? Så skal der vist ske noget andet. Noget mere. Du skal i gang med et fotoprojekt, skal du.

Fotoprojekter findes i mange former og udgaver, ja, lige så mange, som din fantasi rækker til. Og så endnu flere. Er du typen, der er god til at få ideer og lægge store planer og realisere dine ambitiøse planer – i et par dage, hvorefter du mister pusten, og det hele udmunder i en stor omgang varm luft?

1. december, Jon (tv) – 2. december, Carsten. 

Du skal ikke være alene

Så skal du ikke blot i gang med et fotoprojekt. Du skal i gang med et fotoprojekt, og du skal gøre det sammen med nogen. Nogen, som kan sparke dig i gang, når din dovenskab overhaler dine ambitioner og placerer dig tungt i sofaen derhjemme.

Find en makker og lav et fotoprojekt, som både er realistisk og sjovt. Det gør en stor forskel, når andre regner med dig og din indsats og er afhængige af, at du rent faktisk får noget fra hånden. Og det behøver ikke være stort og overvældende.

Fotografisk dialog

I kan eksempelvis sende billeder til hinanden på skift. En slags fotografisk dialog, hvor du skal svare på det billede, din makker har sendt dig. Og omvendt. Jeg har selv gang i tre forskellige fotoprojekter lige pt – alle i den lidt mere omfangsrige ende. Et personligt projekt og to i samarbejde med andre.

Sidste år iværksatte Carsten og jeg et projekt, hvor vi sendte billeder til hinanden, som vi så skulle svare på. Billederne skulle være en respons på det seneste billede fra makkeren. På den måde bliver det til an form for dialog, hvor man svarer hinanden, og hvor dialogen fører til steder, der ikke er til at forudse.

I et halvt år sendte vi billeder til hinanden hver uge. Den ene uge sendte Carsten et billede til mig, som jeg så skulle svare på i ugen efter. Altså, vi skulle hver producere et billede hver anden uge. Det var ikke uoverkommeligt, vurderede vi.

Og det var det bestemt heller ikke. Men det var faktisk for lidt, og det løb ud i sandet. Vi havde planlagt projektet til et år, men det stoppede efter et halvt år. Hvor utroligt det end lyder, så glemte vi at sende billeder til hinanden, og på et tidspunkt kom vi bagud, og så var meningen med projektet gået fløjten.

17. december: Jon (tv), 18. december: Carsten. 

Flere billeder oftere

I december iværksatte vi et månedsprojekt, hvor vi skulle svare hinanden hver dag. I stedet for et billede hver anden uge, skulle vi hver sende et billede hver anden dag. Det lyder omvendt lidt voldsomt, men det viste sig at have den ønskede effekt.

Den øgede hyppighed i billedudveksling sparkede gevaldigt til vores engagement, og det viste sig, at vi begge blev enormt glade for den måde at gøre det på. Og det gjorde vores familier også.

Mine piger blev meget involverede og spurgte hyppigt og spændte, hvad mon Carsten nu har sendt. Begge kiggede billedserien igennem kronologisk under forløbet adskillige gang og deltog i ideudviklingen, når jeg skulle finde på et svar på Carstens seneste billede.

Rent praktisk overførte vi billederne fra vores kameraer til vores smartphones og sendte dem til hinanden via Messenger. Det var ikke et dogme at gøre det på denne måde, men det viste sig at være det mest praktiske.

En tilstand af fotografi

Det var, kort sagt, hundehamrende sjovt. Og også udfordrende og krævende. Kameraet skulle være med overalt altid. Vi havde aldrig ”fri” fra fotografiet. Og det kan måske tage pippet fra nogen.

Men jeg befinder mig i den tilstand i forvejen, som jeg også tidligere har skrevet om her på FM. Og jeg blev kun motiveret endnu mere og fik endnu mere lyst til fotografiet. Som en afhængighedslignende trang.

Det gælder om at finde et niveau, som passer til evne, behov, temperament. Eller rettere: det gælder om at finde den rette balance, så projektet er overkommeligt og samtidig udfordrende.

Dogmer

Vi havde kun få dogmer i vores decemberprojekt. Den vigtigste var naturligvis intervallet. Og så skulle billederne, som sagt, fungere som en dialog. Carsten sender et billede til mig, og jeg skal svare dagen efter.

Svaret kan både være i form og i indhold. Er det i formen, kan det være i linjerne i billedet. Eller lyset. Eller mørket. Eller farverne. Listen er uendelig. Er det i indholdet, kan svaret være direkte i motivet, eller det kan være i historien.

Hvor bredt man må digte og tolke, kan man jo tilpasse individuelt. Vi havde ikke umiddelbart nogen ydre grænser.

26. december: Carsten (tv), 27. december: Jon. 

Hverdagsbilleder hver dag

En vigtig præmis for os begge i projektet var, at billederne er billeder fra lige der, hvor vi er på den givne dag. Og det er netop en af de spændende udfordringer. At lave et billede lige der, hvor man nu end befinder sig, på job, til familiefest, hjemme i sofaen, osv., og som samtidig er et svar på makkerens billede.

En anden vigtig præmis er, at det enkelte billede ikke nødvendigvis skal være fantastisk. Det handler om helheden. Hele billedserien sammen. Mange af billederne bliver uundgåeligt hverdagssnapshots, hvor der ikke nødvendigvis er tid og mulighed for den store kunstneriske og tekniske udfoldelse.

Og det er jo netop en af pointerne med projektet. At øve sig i at se de gode/spændende/sjove/skæve/skøre billeder lige der, hvor man er lige nu, uanset hvor det er. Og at fotografere. Hele tiden. Fordi, vi vil være bedre fotografer.

Øve øve øve!

Og vil du også være en bedre fotograf, så gælder det om at øve dig i at fotografere. Vil du lære at spille på violin, så skal du også øve dig. Og øve og øve. Og så øve dig noget mere. Og så kan du måske spille violin efter ti år. Og efter ti år mere er du måske god til det.

Du bliver aldrig en god fotograf, hvis du kun fotograferer på den halvårlige fototur med fotoklubben.

Et fotoprojekt er en sjov og udfordrende mulighed for at holde dig selv i gang, for at øve dig, for at blive en bedre fotograf.

Hele 2019

Vi vil gerne være bedre fotografer. Så vi har udvidet decemberprojektet til hele 2019. December var en slags opvarmning. Og vi var blevet så begejstrede og afhænge af vores daglige fotofix, at tomheden var uoverskuelig, da december sluttede.

Mon ikke I hører mere om vores 2019 fotografiske dialog senere – måske til næste år?

Og skriv endelig i kommentarerne herunder, hvis I selv har gang i nogle spændende projekter!

Herunder kan du se alle 31 billeder fra hele decemberprojektet 2018 i kronologisk rækkefølge (Jon begyndte):

Alle decemberprojektets 31 billeder i kronologisk rækkefølge. 

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Brian - fotomalia.dk januar 22, 2019 - 1:28 pm

Hvor er det fantastisk, ikke bare som koncept, men også i jeres udførelse!!

Og hvor er det sjovt at se hvordan i blev bedre til at “svare” efter ede første 10-12dage!

Jeg er kæmpe fan og fik totalt meget lyst til at lege med!!

Tak for et dejligt indlæg!

Besvar
Jon Detlefsen januar 22, 2019 - 10:08 pm

TAK makker og velbekomme. Det bliver kun sjovere og sjovere med det her projekt. Virkelig afhængighedsskabende. Og noget af en udfordring og hittepåsomheden og kreativiteten. Du siger bare til, hvis du er frisk på et projekt af en eller anden slags;)

Besvar
Anja Robanke januar 22, 2019 - 4:24 pm

Jeg er vild med den idé/projekt. At svare i billeder. At have et igangværende projekt til at motivere og lære. Jeg er game og så klar på noget. Og jeg overvejer om jeg skal tage en måned med min 50mm, som jeg aldrig bruger. For efter at have set den video Jakob lagde op i går, så kunne jeg udfordre mig selv 😀

Projekt: Hverdags 50mm 🙂

Besvar
Jon Detlefsen januar 22, 2019 - 10:04 pm

JA Anja! Det er bare at komme i gang. Jo flere projekter jeg har gang i, jo mere sitrer jeg efter at lave endnu mere fotografi. Det er helt ufatteligt sjovt og motiverende:D

Besvar

Smid en kommentar til os