Så er vinderen fundet

af Brian - fotomalia.dk

Det har taget meget meget lang tid, men FotoMalia og Fotofestival.dk har korresponderet en hel del det sidste stykke tid, og nu er vi klar!  For at sige det kort, det var ikke ne at finde en vinder, men vi er klar!

Vinderen er fundet!

KRITIK

I denne omgang har vi æren af, at have et meget skarpt og MEGET kritisk panel til at give lidt konstruktiv feedback. Som altid er kritikken givet i bedste mening, og er kun et udtryk for den skrivenes mening.

Jeg håber dem der er røget under luppen, tager kritikken som den feedback det er ment!

 

CARSTEN KROG PEDERSEN, SKRIVER…

Hvordan er billederne bedømt.

Det første er selvfølgelig, om billedet lever op til konkurrencens tema, nemlig fede naturfotos fra ferien.
Dernæst ser jeg efter, om billedet taler til mig. Det er altså en følelsesmæssig vurdering som ligger til grund for første gennemgang af billederne.
Derefter ser jeg på teknik, er billedet veludført. Komposition, har man styr på sine virkemidler – det gyldne snit, gerne linier i billedet, for og baggrund, lys, komplementære farver og brug af blænde, lukkertid  og andre af kameraets muligheder. Alle disse ting danner baggrunden for, om billedet virker og om det taler til mig.

Når dette er sagt, kan billeder der afviger fra reglerne sagtens gøre stort indtryk og vinde konkurrencer. Et snapshot kan man være heldig rammer det hele, men ofte kan man se når man har arbejdet med billedet og har en forståelse for, hvilket billedsprog man ønsker at anvende. Det er altså en klar fordel at kende sine egne virkemidler og være klar over, hvordan man ønsker at bruge dem.

 

Henning Kristensen- Foss

Et teknisk veludført billede, som fortæller en god historie og sætter tankerne igang. Hvor er vi mennesker dog små.

Billedet består af 3 store flader, hvilket giver et roligt indtryk. Den gule regnfrakke er i kontrast til den mørke baggrund og er det der gør billedet færdigt og placeret  omkring det gyldne snit.

Super billede som er roligt og dramatisk.

dettifoss-island-juli-2013-966fa196ac9de120c5d7885efda715f20ddac271

 

 

Jytte Kristensen – Vindmøller

Et smukt solnedgangsbillede (som jo var temaet på sidste konkurrence), hvor vi mennesker igen er små i naturens store sammenhæng. Fotoet skaber en næsten religiøs ramme om hav-vindmøllerne. En stærk fotografisk kommentar til den meget følelsesladede vindmølledebat, som p.t. kører i mange dele af landet.

Man bliver af den gule solstribe i vandet ført ind i billedet og væk fra møllerne, for til sidst at ende i den sidste fjerdedel af billedet, hvor Guds gule lys (!) roligt lægger en dæmper på debatten.

Et flot billede, som dog ligger på kanten af at være et naturbillede, men jeg mener at natur og kultur smukt er forenet i dette billede.

Billedet er også et eksempel på, at man ikke skal følge regler slavisk, for at få et godt billede. Det er mange ting der samlet udgør billedet og derfor er regler om komposition kun en del af billedet.

joimg_5688-c5477e92690df665298528555897a1cfe71aaa96-1

 

Jacob Almtoft- Sulerne

Teknisk veludført, godt komponeret, rigtigt belyst og en smule kedeligt. Dog er jeg ikke i tvivl om, at der her er tale om en stor oplevelse fra sommerferien.

Vingestillingen på den flyvende sule minder næsten om en præst der velsigner resten af flokken 🙂

Spejlingerne i baggrunden gør dog, at der bliver lidt liv i billedet.

Alt i alt et rigtigt godt billede, som hører til blandt de bedste.

dsc_1695-054576556844372453e1b98c0c54141d696802f6

 

Johnny Møller – Sarte blomster

Dette billede skal have en kommentar med på vejen. Det er dejligt at se et godt billede taget med en 50 mm. Dette er et billigt objektiv og med lidt kreativitet og snilde, kan man tage virkelig gode billeder med en 50 mm.

Her er den store blændeåbning brugt til at skabe en flot sløret baggrund til de fine små blomster.

Det kræver selvfølgelig, man er i niveau med blomsterne så der kan blive en baggrund at sløre og det er her klaret på fineste vis.

Næste skridt i Johnny Møllers leg med 50 mm. er nok en mellemring eller 3. Det er en billig måde at komme endnu tættere på og sløre endnu mere.

Men jeg syntes Johnnys ønske om at understrege det sarte i de små blomster er lykkedes ganske godt.

enkelthed-46a0252ea796a3faf4cc41a43bbf975c4ab132fd

 

 

 

JON DETLEFSEN, SKRIVER…

Med så mange flotte billeder i konkurrencen, var det en ganske vanskelig proces, at vælge det vindende billede.

Temaet i konkurrencen var, som bekendt, natur. Vi har med vilje ikke givet en nærmere definition af, hvad natur er, og det ses også på flere af de deltagende billeder, hvor naturen fylder meget lidt i forhold til at være billeder, der deltager i en konkurrence for naturbilleder. Næste gang vil vi nok præcisere nærmere, hvad vi mener med natur.

I bedømmelse har jeg, som udgangspunkt, været på udkig efter noget anderledes, noget kreativt, noget, hvor jeg har kunnet se, at fotografen har udfordret sig selv og det gængse naturfoto.

Men dem var der desværre ikke så mange af. I stedet har jeg fokuseret på den gode, tekniske kvalitet, den gode historie og den overordnet veludførte fotografiske arbejde. Det er kvaliteter, som billederne i top tre, til overmåde indeholder! Stort tillykke til vinderen og tak til alle, som har deltaget!

 

Jacob Almtoft – Suler

Her er et billede, der både er teknisk veludført og fortæller en god historie. Sulerne er nogle fantastisk smukke fugle, og her får vi lov at opleve dem i deres naturlige omgivelser i ynglekolonien.

Kompositionen er noget nær perfekt med sulen, der er ved at lande og har vingerne flot spredt ud. Man er ikke i tvivl om, hvad der foregår her. Et klassisk dokumentarfoto, der gør, hvad dokumentarfotos skal gøre. Det fortæller en historie og viser, dyr og natur, som vi alle ville se det, hvis vi selv var til stede.

Og det betyder samtidig, at der ikke er blevet leget med billedmediet, og teknikkerne er ikke blevet udfordret. Jeg savner noget sjæl, noget fra fotografen selv i billedet. Noget der gør, at man her ville kunne genkende netop denne fotografs billede blandt mange andre.

Teknisk mangler billedet intet – men det er der tusindvis af billeder derude, der heller ikke gør. Skal man det sidste stykke og lave noget unikt, noget, der distancerer sit billede fra andres, skal man lege og udfordre både teknik og billedudtryk meget mere. Det savner jeg her.

Alligevel er billedet her min favorit, fordi det virkelig er et dejligt billede af nogle skønne fugle fanget  i en flot og fascinerende situation. Men husk, at kritikken blot er positivt ment, og at man altid kan udfordre og flytte sig selv som fotograf. Og det er, efter min mening, noget af det, der gør det sjovest at fotografere.

dsc_1695-054576556844372453e1b98c0c54141d696802f6

Johnny Møller – Klokkeblomst

Flere elementer gør dette til et dejligt billede. Jeg synes rigtig godt om farverne og de glidende overgange mellem de lyse og de mørkere nuancer.

Det er en fin detalje, at selve hovedet på blomsten har en lysere ramme omkring sig – det fremhæver den fine klokkeblomst. Billedets venstre side er tungt domineret af de grå klippesten, der har flere virkninger på billedet.

Billedet bliver meget sidetungt, og klippen dominerer nok en anelse for meget. Omvendt bryder den det pæne og rene i de bløde farvenuancer og den fine blomst, og det, synes jeg, tilfører billedet noget ekstra.

Det kan også blive for pænt og kedeligt. Her er noget der gør, at jeg lige studser en ekstra gang over det. Men klippen burde nok fylde lidt mindre.

Alt i alt et dejligt billede, der bryder lidt med reglerne ved at lade de tunge sten dominere venstre side. Et godt forsøg på at bryde reglerne for det traditionelle, rene makro-blomsterbillede.

klokkeblomst-9f69f112f4d0292f11ae2be8bba950755497eca2

Jytte Kristensen – Vindmøller

Lys og stemning er helt unik og forrygende i dette smukke billede. Solens refleksioner i billedet kreerer en flot dybde, en sti, som øjet kan vandre ad. Jeg er især begejstret for det fjerneste punkt, hvor sollyset rammer vandet og breder sig mod tilskueren.

Der er i det hele taget mange elementer i billedet, der gør, at man vil studere og nyde det igen og igen. Vindmøllernes skygger og den rytme, de fire møller i forgrunden danner.

Solens stråler, der, øverst i billedet, spreder sig som guldstreger over hav og vindmøller. Og generelt hele det varme, gyldne lys og den smukke stemning, der præger hele billedet. Dog undrer billedets komposition mig. Jeg forstår ikke formålet med at lave billedet kvadratisk. Ikke at der er noget forkert i et kvadratisk billede, men det bør have et formål – lige som alle de mange overvejelser, man gør sig, når man fotograferer.

Skal man, bryde reglerne (eller følge dem), gøre noget anderledes, ja, hvad som helst, det skal bare give mening at gøre det. Jeg så gerne storheden udfolde sig i bredformat, for det kan storheden i billedet sagtens bære.

Jeg synes generelt, kompositionen virker lidt tilfældig. Hvorfor er sollyset, der breder sig i vandet ikke centreret? Hvad er formålet med, at det er rykket en anelse til siden i billedet? Hvorfor er vindmøllerne i venstre og højre side af billedet klippet over? Det virker forstyrrende, og billedet ville fremstå mere fuldendt, hvis møllerne ikke var skåret over.

Det kan man komponere og/eller beskære sig ud af. Overordnet er Jyttes billede virkelig smukt. Grunden til, at jeg ikke har valgt det til førstepladsen er, at jeg ikke er sikker på, at jeg synes, det er et naturfoto.

Er en vindmøllepark natur? Parken ligger utvivlsomt i smukke naturomgivelser, men møllerne i sig selv er ikke natur. Alligevel er billedet i min top tre, fordi det fortjener det og fordi, vi kunne have været endnu skarpere i vores beskrivelse af, hvad vi betragter som et naturbillede. Det er vi næste gang

joimg_5688-c5477e92690df665298528555897a1cfe71aaa96-1

 

BRIAN RASMUSSEN (FotoMalia), SKRIVER…

Jeg har valgt at kommentere et par billeder som ikke tidligere er kommenteret – ikke fordi de er min top tre, men for at give lidt flere feedback – jeg håber I vil tage pænt imod min kritik.,

 

Pernille Rahbek

Wow en stemning – jeg er vild med det dette billede gør godt, det giver mig virkelig en stemning af morgenstund – FLOT! Men øv at ænderne er så uskarpe, at horisonten tilter, og at der er en ande familie på vej ud af hovedet på anden i forgrunden.

Pernille – du har uden tvivl øje for det gode billede, men jeg tror du skal stramme op på de tekniske aspekter, det ville rykke dit fotografi rigtig meget! Og det tekniske, det er jo bare noget man kan lære – det der er svært at lære, det ser det ud til at du har!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poul Holm Pedersen – Lunde

Jeg har en svaghed for lunder – jeg har de sidste mange mange år drømt om at fotografere dem, og jeg ved at jeg en dag kommer til det, for hvor er de fantastiske!

Poul, du har her leveret et flot og teknisk i orden billede, som du i sandhed kan være stolt af! Der er flot skarphed fin komposition, og ikke mindst et dejligt motiv!

Men Poul, dit billede er en smule ordinært, du tilfører ikke meget “nyt”, og det er selvfølgelig heller ikke sikkert, at dette var din intension – det kan være at dette var det billede du gerne ville have med hjem og det kan du som sagt også være mere end tilfreds med! Men i denne konkurrence var temaet at tilføre noget nyt, noget af sig selv, og det syntes jeg mangler lidt i dit billede.

Ud over det, så syntes jeg dit billede mangler lidt kontrast på min skærm, har du tjekket dine billeder på andre skærme for at tjekke om din skærm leverer farver og kontrast som du forventer – måske den tilfører mere kontrast end gennemsnittet?

Sidst og ikke mindst: Tillykke med et lækkert billede som jeg ville være glad for, at have i mit arkiv 😉

lunde-konkurrence-3-61c8c9fb9ab0e25c8d12ffab623694d0957a216d

Jan Brandt Madsen

JA TAK – hvor er det et fedt billede.. Fluen har jo næsten et helt humoristisk udtryk!

Det er skisme godt fanget, og jeg har ikke så meget at sige, andet end at det er et billede der fortjener at blive vist frem!

Hvis jeg skal være top kritisk, så syntes jeg måske at “blomsten” roder lidt, og dette trækker lidt ned på helhedsoplevelsen.

Jan – Tillykke med billedet!

macro-3effd9dee84b21f87e5e8ecdb1d91fb522cae66c

Martin Dahl Ovesen – Carezza Evening

WOW! Igen et flot flot billede!

Omend det er et lidt ordinært motiv, som formentligt er lavet et par gange før, så virker det! Dejlige farver, god teknisk udførelse og et motiv i verdensklasse!

Jeg har ikke noget at tilføje, andet end at efterbehandlingen er lige på kanten, og grænser til at være for meget 😉

Martin, FLOT arbejde!

Carezza Evening

Martin Kielland

Der har denne gang været flere undervandsbilleder, og det er super fedt, for det er en verden som er meget fremmed for de fleste.

Martin, jeg er vild med dit billede – det virker næsten som om de to krabber er kommet lidt op og toppes, og at der lige har været en heftig “face-off” – jeg får et godt indtryk af havbunden, og er vild med, at man kan se, hvordan algerne vokser på den ene krabbe.

Min eneste anke er, at den fjerneste krabbe er lidt på vej væk – billedet ville i mine øjne være helt i top, hvis de to krabber stod direkte overfor hinanden – hvilket du slevfølgelig ikke kunne gøre det store ved.

Men Martin, stort tillykke til dig også, du har fået et top fedt billede i kassen, og jeg håber du vil lege med igen en anden gang!

029a1636-b9fed6bab52b4abba0fd5b825ca9d7634d08acec

 

 

BEDØMMELSE!

Vinderbilledet er denne gang fundet på en lidt anderledes måde end vi plejer at gøre her det her på FotoMalia – denne gang har der været hele fem dommere, så for ikke at skulle ende både Fotofestival.dk og FotoMalia.dk ved en mindre krig, valgte vi, at hver dommer gav billederne points, vinderbilledet er selvfølgelig det billede der ente med at få flest point!

Da dette allerede er ved at udvikle sig til lidt af de længste indlæg i FotoMalia’s historie, syntes jeg bare vi skal afsløre vinderen!

dsc_1695-054576556844372453e1b98c0c54141d696802f6Jacob Almtoft – Suler

 

Trods toppoint fra flere af dommerne er det med en meget lille margin, at Jacob løber med sejren over Jytte Kristensen’s vindmøllebillede. Men Jacob, tillykke med sejren, det er velfortjent, og vi glæder os til at se dig på fotofestivalen i år!

Flot arbejde!

TIL RESTEN AF DELTAGERNE

Vi vil gerne sige mange tak til alle jer der har deltaget, der har virkelig været en overvældende tilslutning til konkurrencen denne gang, og det sætter vi kæmpe stor pris på. Vi er beærede over, at I vil dele jeres pletskud med os og der er ingen tvivl om, at niveuet har været særligt højt denne gang!

FotoMalia er meget snart klar med endnu en konkurrence, faktisk er vi lige nu ved at sludre med Goecker om, hvad den næste fede præmie skal være, så vi glæder os til en runde mere!

 

Relateret indlæg

15 Kommentarer

Vinderen af “Feriens Fedeste Naturfoto” | fotofestival.dk september 7, 2013 - 10:49 pm

[…] Se flere billeder og mange flere af vores kommentarer på Fotomalia lige her! […]

Besvar
Poul Holm Pedersen september 8, 2013 - 5:07 pm

Tak til Fotomalia for kommentar til mit Lunde billede. Der har været rigtig mange gode skud og blive inspireret af og en værdig vinder. Jeg vil helt sikkert lege med en anden gang. Til Brian fra Fotomalia, glæd dig til den dag du vil ud og fotograferer Lunder, du kommer til at elske dem…..

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 12, 2013 - 8:11 pm

Det var da så lidt – det fine billede skulle da have en kommentar med på vejen..
.
Jeg er også ret sikker på at jeg kommer til at elske dem…
.
Tak for dit bidrag

Besvar
Johnny Møller september 8, 2013 - 9:54 pm

Først stort tillykke med sejren til Jacob! Dejligt billede af de flotte suler, men jeg vil også samtidig indrømme, at det ikke var mit favorit billede. Og det er ikke fordi rønnebærene er sure – det var bare ikke mit favoritbillede.

Det vil jeg gerne begrunde. I min optik er billedet lidt rodet. Græsset i forgrunden forstyrrer mit øje og de siddende suler er også med til at gøre, at jeg ikke kan finde ro i billedet. Personligt kunne jeg godt tænke mig en skarpere beskæring med mere fokus på den landende sule. Det kunne godt gøres uden at miste historien i billedet. Måske er det fordi jeg har en svaghed for det helt enkle foto. Billedet er uden tvivl rigtig flot og teknisk veludført, men det mangler bare lige lidt efter min mening.

Håber ikke min kritik bliver taget ilde op! Den er velment…

Det synes jeg så til gengæld at Jyttes billede har og hun var blandt mine favoritter. Super dejligt billede med smukke farver, enkelthed og så er der et eller andet dragende over det.

Endelig tak for de fine kommentarer på mine billeder. Dem sætter jeg stor pris på! Konstruktiv kritik kan altid bruges!

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 12, 2013 - 8:13 pm

Hej Johnny..
.
Fedt at du byder ind med din mening – det er altid spændende at høre hvad andre syntes. Og ja Jyttes billede er top fedt, og som jeg skrev, så var det også tæt på.
.
Og godt at høre at du tager godt imod kritikken 😉

Besvar
Søren Skovsgaard september 9, 2013 - 7:47 am

Et tillykke til Jacob skal også lyde herfra. Fugle er nogle fantastiske skabninger. Kan også godt følge Johnny’s kommentar vedr. Jytte’s billede, som jeg også synes er fantastisk, både mht. lyset, solen stråler, teksturen i vandet.

Udfra kommentarerne kunne det se ud til at det der har trukket fra i dommernes bedømmelse var overvejelsen om det er et natur billede. Det er jo en individuel bedømmelse, men fra mit synspunkt viser det jo netop hvor smuk naturen kan være, og hvordan vi mennesker (på nogle områder) forsøger at leve i harmoni med naturen og bruge den energi som er naturligt skabt, så her komplimentere vindmøllerne netop billedet. Ville nok ikke have været det samme billede hvis vi havde haft en række kulkræft værker i baggrund 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 12, 2013 - 8:15 pm

He he he – Søren du træder lige ind i en stor ubehagelig debat om vindmøller og deres virke på naturen… Den skal vi ikke tage her 😉
.
Men fedt at du byder ind – det kan vi lide!

Besvar
Martin Kielland september 9, 2013 - 3:23 pm

Tak for feedback på krabbebilledet, jeg skal forsøge at instruere krabberne i at blive i deres angrebstilling:-) De havde ganske rigtig lige været oppe at toppes og vist klør. De er nogle hidsige sataner, desværre var de foregåede fotos i serien ikke helt skarpe. Jeg må tage flere krabbefotos næste gang der dykkes.

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 12, 2013 - 8:20 pm

Jeg kender det godt det der med at ens modeller ikke rigtig er modtagelig for instrukser – det stinker!
.
Ja helt sikkert – flere krabbe billeder, og i det hele taget undervands billeder, det syntes jeg er en top spændende verden som vi ser for lidt af her på FotoMalia.
.
Hvilket undervandshus bruger du?

Besvar
Martin Kielland september 16, 2013 - 10:02 am

Jeg skal se om jeg ikke finder flere undervandsfotos til fremtidige konkurrencer.

Jeg bruger Ikelites undervandshuse, de “billige” og hårdføre og har et væld af muligheder for porte med deres modulsystem. På huset sidder to Ikelite DS 161 strobes, der har et dejligt varmt blitz lys.

Besvar
Jacob Almtoft september 9, 2013 - 5:33 pm

Jeg er dybt beæret og takker!

Lækre billeder og indrømmer da gerne at jeg gerne vender tilbage til Sulekolonien, da jeg har nogle billeder jeg gerne vil tage lidt anderledes.

Et ydmygt og vanvittigt glad hurraaaaa fra sydfrankrig! Ikke det værste sted at arbejde i øjeblikket 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 12, 2013 - 8:26 pm

Dejligt at du høre at du kunne lide udfaldet..
.
men vi gider ikke høre om frankrig – stop nu med det – ej okay kom med billeder i stedet!
.
Kommer du til Fotofestival?

Besvar
Jacob Almtoft september 14, 2013 - 9:27 pm

Er ved at pille ved kalenderen 🙂

Har lige en familiefødselsdag lørdag… håber på tilgivelse… fra familien 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 15, 2013 - 9:23 am

Ja Jacob – familie fødselsdage er der jo massere af, så det kan sikkert godt gå – det kunne ihvertfald være hyggeligt hvis du kom.!

Besvar
Vil du GRATIS med på fotofestival? Vi har en billet! september 25, 2013 - 4:53 pm

[…] til at vi har en ekstra billet at dele ud, er fordi vinderen af sidste fotokonkurrence, Jacob Almtoft, ikke har mulighed for at deltage – et eller andet med noget familiehalløj, […]

Besvar

Smid en kommentar til os