#Repost – Når Murphy’s lov slår til, er det godt med en det rigtige værktøj ;)

af Jakob Kjøller

En mørk vinter aften, fik jeg et telefon opkald fra et ukendt nummer. Personen i den anden ende spugte om jeg havde lyst til at skyde et par headshots af Jeanette Ottesen?  

Det kunne jeg ikke lige sige “nej tak” til 😉

Det rigtige værktøj er halvdelen af arbejdet

Stedet lå i Lyngby, og en hurtig tur på GPS’en sagde at et tog små 20 min. Det var jo ingenting, men da det var myldretid tog jeg afsted ca. 1 time før tid.

Men ak og ve, det tog mig, hold fast, knap 2 timer at køre 9 km, her i den søde jule tid… Rimeligt presset ringede jeg til hende der stod for shootet, og den røg selvfølgelig på svaren…

Heldigvis havde jeg planlagt at kommer i god tid til shootet, så selv om jeg kom for sent, var det ikke værre end at vi kunne nå det hele. Puha siger jeg bare.

Intet er så slemt at..

Men nu havde jeg lidt små travlt, i stedet for 45 min til at sætte op og planlægge, havde jeg 10 min..

For at citere Joe McNally, så bliver fotograferne altid forvist til service elevatoren, og de små mørke lokaler. Det samme skete her, heldigvis var de ved at sætte istand, hvilket gjorde at der var helt nye hvide vægge. Puha, lidt held havde jeg da med mig 😉

Jeg skyndte mig at sætte min C-stand + lampe med tilhørende paraply op. Imens jeg stod og tested at det hele sad sammen, kom der en underlig “Pluluf” lyd, og lampen var død.

WTF??? Nu var jeg tæt på panik, godt nok havde jeg tre speedlights med, men det er ikke det samme som en 640w Einstein. Panisk undersøgte jeg sikring, flashrør, ledninger mm.. Til sidst opdagede jeg at stikket i væggen, var faldet ud.

Så skete der noget, jeg fik hevet min lysmåler frem, en Sekonic L-358. Den gang var det  aldrig noget jeg havde med mig , men det havde jeg den dag (nu har jeg den altid med). Den var jeg godt nok glad for! Jo, man kan sagtens skyde sig ind, det er bare hurtigere med en lysmåler, og nå man allerede er bagud på point, og ikke lige vil spilde en af Danmarks sports talenters tid 😉

 

 

En lysmåler er reltativ let at bruge, og kan spare dig for meget chimping. Her er det en  Sekonic L-358, som jeg bruger.

 

Så var lyset klart. Da det var et billede, der skulle bruges til en messe, med kosmetologer, MUA, og andre skønshedsfolk, tænkte jeg at jeg nok heller måtte få farverne i orden. Jeg fik fisket mit Color Checker Passport frem, og i mangel på model, eller nogen til at holde, kom et stykke gulvtæppe, og en clamp mig til hjælp.

 

Man er først en rigtig fotograf, når man tyr til DYI muligheder 😉

Summa Sumarum, på under 10 min, var jeg fra kaos til klar. Jeg havde endda gjort to ekstra speedlights klar til evt. baggrunds belysning, men det var der ikke behov for.

Efter en hurtig snak om hvad der skulle laves, var jeg tilbage og fikse mig noget at stå på. Nå ja, man er vel en “lille lort”, hun var uden sko højre end mig, så jeg fandt mig en mælkekasse at stå på. Idag har jeg en lille stige jeg kan tage med mig 😉

 

Min elskede 150cm hvide paraplic paraply, ja den kan klare det hele, og jeg har haft den siden 2011…

De næste knap 2 timer, gik med at skyde billeder, og vælge dem ud sammen med kunden. Vi kom igennem lidt forskelligt tøj, og dette billede endte med at komme på en plakat og et ligende på en forside. Fokus var håret, da det var stylistens arbejde der skulle i fokus.

 

Skal man lave noget til tryk, skal man huske at efterlade plads til tekst.

Selv om en lysmåler og en color checker passport virker som overflødigt værktøj, så er det faktisk to oversete redskaber, der kan gøre at du kan fokusere på at skyde, og snakke med personen foran kameraet, frem for at chimpe 😉

Relateret indlæg

1 Kommentar

Brian - fotomalia.dk maj 1, 2017 - 5:16 pm

Åhh er det ikke altid sådan det er, man har sjældent den tid man egentlig gerne ville have til den slags!

Men fedt billede!

Besvar

Smid en kommentar til os