Nyt Kamera (Hvad skal jeg vælge?)

af Brian - fotomalia.dk


Jeg går lidt og overvejer om ikke det var på tide at jeg fik mig et nyt kamera eller to, men hvad skal jeg vælge?

Ja dette er jo nok et spørgsmål som de fleste har stillet sig selv en enkelt gang eller to!

Nyt grej!

Der ligger som regel en større overvejelse bag det at købe nyt grej, men det er faktisk meget forskelligt hvorfor og hvordan man kan vælge at opgradere, og i mit hoved er det helt afgørende hvilken type fotograf man er – lad mig uddybe

Den professionelle fotograf

Først og fremmest, lad mig lige definere hvad jeg mener med en “Professionel fotograf”

Den professionelle fotograf er en person der fotografere for at tjene sin løn, han kan godt nyde at fotografere, og han kan også godt være tosset med grej, men i bund og grund er fotograferingen det der sørger for at der kommer brød på bordet og det er hvad der betaler hans regninger!

Mit grej i 2007 – dejlig let oppakning!

Når man som Pro fotograf skal vælge nyt grej, er det afgørende at man kigger på det som en investering i sit firma, om man skal opgradere og sit valg af udstyr skal holdes op i mod, om det kan betale sig at bruge de penge grejet koster!

Det kan, for den professionelle fotograf, være alt for dyrt at skulle opgradere hver gang der kommer et nyt kamera, og på samme måde kan det være for dyrt at have for mange penge liggende i for eksempel objektiver som man sjældent bruger!

Derfor burde indkøb af nyt grej altid være velovervejet og nøje planlagt – det nye grej skal tilføre forretningen noget som man gerne skulle kunne lave lidt ekstra gryn på!

Jesper Elgaard – vores altid skarpe stuntkamera var med sine 2.0 mp toppen af poppen i slutningen af 90erne!

Den entusiastiske amatør

Lad mig lige definere: Fotografen, som nyder at tage billeder, og som bruger så meget tid som han overhovedet kan på sin lidenskab. Han bruger gerne timer  felten og han fotografere primært for sin egen skyld, personlig udvikling inden for fotografering er hvad der driver hans lyst, og han elsker at trykke på udløseren!

Ordet amatør er er i denne sammenhæng ikke ment som at personen tager “amatøragtige” billeder – den entusiastiske amatør har ofte langt mere styr på både fototeknik og efterbehandling, end den professionelle, men han har bare ikke valgt at bruge disse evner til at tjene hans løn (endnu!).

Her du nogensinde overvejet at skifte mærke, fordi det garanteret ville resultere i bedre billeder? – Du er nok ikke alene!

Den entusiastiske amatør, laver lidt penge på hans fotografering, men bruger denne ekstra indkomst til at forøge hans samling af uundværeligt fotogrej (hvilket også retfærdigøre den mindre formue han har liggende i grej – det er ihvertfald hvad han siger til konen)!

Når man som “entusiastisk amatør” skal vælge nyt grej er overvejelserne ikke nødvendigvis så gennemarbejdede som hos den professionelle, men der skal dog være nogen fornuft bag – det nye grej bør kunne noget der sætter dig i stand til at gøre ting som ikke var muligt inden indvisteringen – med andre ord er det helt ok at investere i et vidvinkel objektiv hvis du ikke havde et i forvejen!

Det nye grej skal være helts være med til at udvikle dig som fotograf!

Grej nørden!

Lad mig definere: Grejnørden er altid 100% opdateret på hvad der rør sig inden for hans foretrukkende brand (Canon, Nikon, Sony….), men hans lidenskab stopper faktisk ikke her, for han er selvfølgelig også opdateret på de konkurrerende mærker og hjemmesider som Nikonrumors.com, Photorumors.com og selvfølgelig Canonrumors.com er blandt de sider han dagligt besøger.

Min primære oppakning til Ecuador! – nå ja opså havde jeg jo selvfølgelig yderligere to kamera med objektiver til fotofælder samt stativer og flash og….

Grejnørden bruger markant flere timer på at lave billeder af test ark og mursten, for at teste og ikke mindst kalibrere hans grej, så hans test billeder står 100% skarpe, end han bruger på at tage billeder af noget der, for omverdenen, virker interessant!

Når man som grej nørd skal investere i nyt grej, så er der kun en regel – køb det nyeste og dyreste grej du kan finde, og vigtigst af alt køb det lige når det kommer ud! Dette er den eneste vej du bliver lykkelig!

Hvordan bestemmer jeg hvad jeg skal købe!

Nu ser jeg mig selv som lidt af en gråzone, der nok mest af alt er en blanding af mine tre fine kategorier, så hvordan bestemmer jeg hvornår og til hvad jeg skal opgradere?

Det nye grej skal kunne noget det gamle ikke kunne – og det skal være noget som jeg har brug for! – det er min primære regel!

Dette ligger jo i virkeligheden ret meget op af “Den entusiastiske amatør”!?!

 

 

Relateret indlæg

14 Kommentarer

Thomas H. januar 26, 2012 - 9:44 pm

Spændende og stort dilemma.. Men altså, jeg synes jo du skulle tage og blive voksen, og så vælge et rigtigt mærke, nemlig Canon! 😀 😀

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 26, 2012 - 10:03 pm

Ha ha ha.. Jeg skrev da ikke noget om at jeg var desperat, og jeg foretrækker et kamera der kan stille skarpt!
0

Besvar
Thomas H. januar 26, 2012 - 11:00 pm

He he, altså mit kamera kan da godt stille skarpt.. 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 27, 2012 - 2:09 pm

aagghh – nu har jeg jo selv leget med dit kamera og det, det gør går ikke ind under det som
Nikon folk regner for at stille skarpt – eller det gør det jo, det tager bare meget lang tid! 🙂

Besvar
Jacob Almtoft januar 26, 2012 - 11:22 pm

Den D4 er nu “fristende”, men jeg har stadig en FX’er til gode. Kører stadig fint med min D300, men kunne da godt tænke mig en bedre højisofunktion.

Med fristende skal også forståes urealistisk dyr…

Hvor mange skud har din D700’r gået Brian?

Besvar
Jacob Almtoft januar 26, 2012 - 11:29 pm

Min egen D300’er har skudt 71.511 skud til dato.

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 27, 2012 - 6:40 am

Omkring 70.000, og den kommer formentlig til salg meget snart!
.
Har det interresse?

Besvar
Jacob Almtoft januar 27, 2012 - 9:44 am

Ja det har det… er dog en kende presset økonomisk lige nu, men hvis prisen er god, så opdager banken det nok ikke 😉

Besvar
Mr Click Click januar 27, 2012 - 9:43 am

Hvorfor skal det være et kamera?
Et af mine ønsker er at få fat i et Nikkor PC-E Tilt-shift objektiv, til blandt andet produktfoto men også miniratyre leg..

Hvis det skal være et kamera, hvad så med noget old school, som et pin hole eller analogt kamera?

Jeg synes f.eks at Polaroid Z340 kunne være interessant, bare for at genopleve de go’ gamle dage, hvor man stod og viftede med billedet og ventede spændt.. det er jo næsten en kinder overraskelse.. Nyt grej, spændingen ved at vente på billedet og du har noget som mange ikke har..

Mads vil nok vælge PS metoden for at frembringe billederne i Polaroid looket, men så manger følesen ved at stå med kameraet mens det spytter et billede ud..

Besvar
Mads - fotomalia.dk januar 27, 2012 - 9:52 am

Jeg har faktisk et polariod-kamera her på arbejde til sjov og spas og nyder lyden af billedet som bliver spyttet ud 🙂 og også ventetiden, når man står og vifter motivet frem – det kunne faktisk være fedt med et script i PS som lavede lyden når man gemte sit billede 🙂

God weekend

Besvar
kim januar 27, 2012 - 12:51 pm

Søde venner,
Man fremkalder ikke et polaroid ved at vifte med det…
Læg det blot, og så sker det forunderlige, helt af sig selv.

Besvar
Lars Peter Bærendsen januar 27, 2012 - 2:39 pm

…. – er klart i kategori 2. Grejet interesserer mig kun i den udstrækning, det gør det muligt at producere den ide, eller gengive det mit øje ser – bedre end jeg kan idag.

Besvar
Jesper Elgaard januar 28, 2012 - 11:55 am

Jeg kommer også til at investere i nyt hus i år. Om det bliver D4 eller den D800, jeg har forventning om, bliver introduceret 7. feb kommer lidt til at afhænge af opgaverne i februar. Men forbi jeg stadig producerer en stor mængde stockfotos, så kunne det godt bliver en D800, som rygtes med 36Mp. Jeg får også brug for at kunne levere video.

Jeg er selv i professionel (efter din definering her), men har utrolig stor respekt for fotografer i alle klasserne, du nævner. Mange af de såkaldte hobbyfolk og entusiaster er meget langt fra amatører, og pakker grej meget dyrere end mit. Der er så mange der har et rigtigt godt “øje” for fotografiet. 🙂

Besvar
Christian Holm januar 28, 2012 - 10:09 pm

over vejer at købe dette nye objektiv
http://www.coolstuff.dk/Objektivkruset

Besvar

Smid en kommentar til os