Nikon CLS (Creative Lighting System) og Commander Mode

af Brian - fotomalia.dk

For et par dage siden var der en kammerat der spurgte mig, hvordan han kunne bruge sin flash trådløs? Da han er Nikonejer og har haft sit kamera i mere end 3 år kom spørgsmålet egentlig ret meget bag på mig – havde han ikke en gang læst manualen???

Dette fik mig til at tænke, at der måske var andre der endnu ikke havde opdaget den fantastiske verden i CLS (Creative Lighting System) Land – derfor har jeg lavet en lille video der viser, hvordan man kommer dertil!

CLS – AAAHVA

CLS eller Creative Lighting System er i virkeligheden bare Nikons betegnelse for den tegnologi der gør brugeren i stand til at styre op til 3 individuelle grupper af speedlights (flash) med en “master”enhed. Der er flere måde at gøre dette på, men idag tager vi et kig på, hvordan man bruger den indbyggede flash, på sit kamerahus til at komme igang.

 

Som I kan se skal der ikke meget til at komme igang, men jeg må advare – det er stærkt vanedannende, og selv efter en 4-5 ekstra flash, vil man stadig ønske sig en mere, bare fordi det kunne være sjovt!!!

Brugen af eksterne flash, kan også hurtigt udvikle helt nye og meget anderledes stillinger en man er vandt til!

 

ER DET NOGET VÆRD?

Kort sagt… JA FOR FILAN!!! CLS er virkelig en af Nikons stærke sider, og jeg bruger det hele tiden – det er hurtigt, nemt og utroligt stabilt, og så giver det virkeligt noget til billederne når man for flashen væk fra kameraet!

Specielt fordi det er så nemt at arbejde med, bruger jeg Nikons CLS i stort set alle situationer, og til alle mulige og umulige motiver – her er det for alvor kun fantasien der sætter grænser!

Nå men nok snak, lad os kigge lidt på, hvad man kan få ud af Nikons CLS og EN ENKELT speedlight!

Her et “traditionelt” portræt hvor jeg har brugt en enkelt flash, styret via CLS – det er nemt at styre lyset ved hjælp af flash-kompensationen i flashmenuen.

Her er der brugt en Speedlight (SB800) til at lave en lidt anderledes lyssætning på en ung gruppe af haletudeser der er ved at udvikle sig i deres æg. Ved at ændre hvor lyset kommer fra kan man skabe en helt anden stemning i sine billeder – dette billede ville ikke virke på samme måde hvis jeg havde brugt den indbyggede flash.

 Det kan være afgørende at kunne styre hvor lyset kommer fra, og hvis solen ikke står op der hvor man syntes, tja så må man jo bare flytte den. Her har jeg brugt en enkelt SB900 til at få solen til at stå op i vest.

Her har jeg udstyret Asser med en SB800, så han kunne udforske denne 1000 år gamle indianergrotte vi fandt dybt inde i den Ecuadorianske regnskov – Asser havde dog ikke meget glæde af flashen, da den kun lyste når jeg tog et billede – men for billedet gør den jo den helt store forskel! 

Her er der ved hjælp af en dobbelteksponering lavet et lidt anderledes portræt af skuespilleren Brian Hansen, igen er der kun brugt en enkelt flash – og lidt smart kamerateknik! (ingen Photoshop)

 Som I kan se… Det er kun fantasien der sætter grænser, så hvis I ikke allerede er kommet igang med at lege med Nikons CLS – SÅ FÅ FINGEREN UD….

Jeg håber i kunne bruge dagen indlæg, og jeg glæder mig til at høre jeres kommentarer…

Tak fordi i kiggede med!

Relateret indlæg

7 Kommentarer

Kasper - fotomalia.dk september 26, 2012 - 1:31 pm

Det er da mega smart!! Men hvorfor læse manual når jeg bare kan ringe til min personlige fotograf… DIG! 🙂
Laber video ellers.

Besvar
Anders september 26, 2012 - 3:47 pm

MEGA SMART – Det er vist lige før man er nød til at vende tilbage til Nikon 😉

Men et supergodt indlæg, Brian

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 27, 2012 - 3:22 pm

Mange tak… Ja kom du bare hjem igen…
.
Ej spøg til side, er du ikke meget glad for dit setup?
.
Eller nu ser jeg jo lige at det er en Nikon optik du står med på din Avatar… Skal man ligge noget i det???

Besvar
Anders september 27, 2012 - 7:01 pm

Jeg er blevet lidt lun på D800, så mon ikke du ser “on the dark side” igen 😉

Jeg er grundig træt af AF’en på 5D mk.II, og 6D løser jo ligesom ikke dette problem med sine sølle 11 AF punkter. 5D mk.III er alt for dyr efter min mening. Man kan jo købe et helt AF-S 105mm/2.8G MICRO for prisforskellen mellem 5D mk.III og D800, så JA jeg er overbevist om at jeg nok hellere må komme hjem 😉

Besvar
Anja Robanke december 7, 2012 - 10:04 pm

Øhhhh… jeg kan ikke se videoen… der dukker den nyeste video op med Kasper og hans CODE til julekalenderen…. Kunne du evt…. poste linket til YouTube? 🙂

Må lige have nogle nogle tricks – for må da købe en flash, når det er så smart 😛

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 8, 2012 - 1:23 pm

Hmm meget underligt at den gør det… Nå nu skulle den være iorden igen…
.
Videoen er ikke direkte brugbar for en Canon-pige som dig, men se om du kan bruge det til noget ellers ligger der en masse andre gode flashindlæg på siden!
.

Besvar
Claus Jepsen januar 17, 2016 - 8:48 pm

Fin video, men resultaterne viser desværre ikke helt værdien af systemet, så det er godt at du har lagt gode billeder op.

Du glemmer at fortælle at kanalerne alene er til for at flere fotografer kan stå ved siden af hinanden og skyde CLS uden at forstyrre de andre – det er altså ikke noget man specielt skal tænke over.
Endelig nævner du heller ikke at man sagtens kan styre mange flash på samme gruppe, men at de naturligvis så står til samme indstilling.
Den væsentligste fordel er især når man placerer flash lidt utilgængeligt (fx bag et bord), så sætter man hurtigt pris på CLS.

Besvar

Smid en kommentar til os