Makro til mikropris

af Jon Detlefsen

Hvor billigt kan makrofoto egentlig gøres?

 

DEN BILLIGE VEJ TIL ET MAKROOBJEKTIV

Foråret, lyset og anemonerne nærmer sig, og snart er det tid til at støve makroen af, lette rumpetten og komme en tur i skoven.

Men måske mangler du et makroobjektiv? Eller måske trænger du til lidt udfordring og forandring fra din trofaste “standardmakro”? Eller fra din ultradyre feinschmecker supermakro (Ard)?

Makrofoto er, efter min mening, noget af det sjoveste og mest fordybende naturfoto, man kan give sig til. Og det kan endda gøres svimlende billigt.

Du skal blot bruge et gammelt objektiv med blændering og et par simple, manuelle mellemringe.

Mellemringene monteres mellem kamera og objektiv og minimerer fokusafstanden, så du kan stikke objektivet helt tæt på motivet – altså lave makro. Jo længere afstand mellem kamera og objektiv, altså jo længere mellemring, jo mindre fokusafstand.

LAVBUDGET

Jeg har et gammelt Nikkor 85 f/1.8. Det er et glimrende portrætobjektiv, og monteret med mellemringe er det også et rigtig sjovt makroobjektiv. Jeg har byttet mig til objektivet engang for mange år siden, så det har ikke direkte kostet mig penge.

Mellemringene leveres typisk i et sæt med tre størrelser. De kan monteres separat eller samlet alt afhængigt af, hvor tæt på motivet, du ønsker at komme. Mellemringene, jeg har, kan du se her.

Jeg har set 50 mm. f/1.8-objektiver, både Nikon og Canon, i Den Blå Avis til 600-700 kroner. Et sæt manuelle mellemringe koster rundt regnet 150 kroner. Og værsgo, så har du adgang til makrofotoets forunderlige univers.

SJOVT – MEN IKKE LET

Disse simple mellemringe er uden elektronik – derfor manuelle. I princippet kan du lige så vel montere et paprør mellem kamera og objektiv, og så kan du trække 150 kroner fra dit makrobudget, men det er nu praktisk nok med købte mellemringe. De har de rigtige bajonetfatninger og er lavet af metal, så de faktisk kan holde til at blive brugt.

Og fordi, det er manuelt, er det nødvendigt med blændering på dit objektiv, så du har kontrol over blænden. Manuel kontrol vel at mærke. For nok påstår jeg, at det er billigt, men jeg siger ikke, at det er let.

Med en evt. blænde på 1.8 – eller mindre – er skarphedsfladen hysterisk smal. Du skal ligge stille og virkelig koncentrere dig. Men netop derfor er det jo også super sjovt.

Og ja, så er det bare med at komme i skoven og lege!

Relateret indlæg

5 Kommentarer

henrikjs marts 19, 2015 - 10:04 am

Jeg ÆÆÆÆLSKER mine mellemringe!
Aldrig har et så billigt grej-køb, givet mig så meget ekstra at lege med!
Mine ringe er købt i Kina, og har kontakter, så blænde og AF virker. Hvis alle 3 ringe er på, og man virkelig kører makro, giver det selvfølgelig ikke så meget mening, men i andre tilfælde er jeg faktisk glad for kontakterne.
Jeg bruger oftest mine mellemringe sammen med min 70-200 til portrætskud, hvor jeg kan udfordre modellen lidt mere med ekstrem closeup. Bare den mindste eller mellemste ring, giver nogle helt andre muligheder!
Og det ultra-fede ved disse mellemringe er, at har du et lækkert og skarpt objektiv, så taber du stort set ikke kvalitet!
Genialt stykke værktøj til knap 600,- med kontakter!

Besvar
Jon Detlefsen marts 19, 2015 - 5:27 pm

Hej Henrik – tak for din kommentar. Jeg har også auto-mellemringe, men her var mit fokus at se på, hvor billigt man kan slippe økonomisk og blive kørende i den fantastiske makrofoto-verden.

Jeg har selv brugt auto-mellemring på mit elskede 70-200 – det bliver et rigtig sjovt makroobjektiv på den måde:)

Besvar
jramskov marts 19, 2015 - 6:26 pm

Har du evt. et link til hvor man kan købe sådan nogle?

Besvar
Jon Detlefsen marts 19, 2015 - 9:08 pm

Det er Walimex-mellemringene, jeg selv har.

De kan købes her:

http://www.photogadget.dk/dk/adaptorer/2181-walimex-macro-mellemringe-til-Nikon.html

Besvar
Michael B. Rasmussen april 14, 2015 - 10:49 pm

Jeg er også helt pjattet med min 12mm mellemring, og det er en rigtig god og billig måde at komme igang med makro.

Det lyder måske lidt mærkeligt det her men hvis man smider en tele extender før sin mellemring og linse så er får du meget mere forstørrelse og du for den mest sindsyge lille dof. 🙂 har lejet en del med det her på det sidste og selvom man skal holde tungen lige i munden mens man fokuserer for at få billedet skarpt, føles det bare så meget bedre når det kommer ud af kameraet.

Tak for et godt indlæg.

Besvar

Smid en kommentar til os