Lys tutorial – Knuste biler og brandkvinder

af Theis Poulsen
Model - Brandstation - knustebiler

Det her med at komme afsted i den lokale fotoklub, det er vigtigt for her er der plads til at lege. Fornyligt fik jeg slæbt mig selv afsted og fik også taget mig sammen til at få udstyret hevet ud af bilen. 

Fotoklub

Er der noget jeg er god til, så er det at se forhindringer. Jeg kan næsten altid finde en undskyldning for ikke lige at gøre noget. Det gør sig også gældende, når jeg er afsted i den lokale fotoklub. Det er jo direkte fjollet og små dumt kan man sige. Derfor prøver jeg også at gøre noget ved det. En god fotoklub skulle nemlig gerne være med til at udfordre dig og give dig lov til at lege med det kreative.

Jeg har været med til at starte vores lokale klub og har været medlem af den i rigtig mange år. Jeg har også altid været fortaler for at være medlem af en fotoklub. Det er dog ikke nok at være medlem, man skal også lave noget. Hvis du er medlem af en klub er der sikkert en som står for at planlægge en klubaften, men du skal huske på, at det er dit ansvar at få lavet billeder. Der er ingen undskyldning for ikke at lave billeder. Lige meget hvad emnet er, så er det her du har mulighed for at udfordre og udforske. Så huske det! og ja det er en besked som er lige så meget til mig selv, som dig der læser det her, måske endnu mere 🙂

Besøg på brandstationen

Til vores klubaften besøgte vi den lokale brandstation, som vi er så heldige, at være blevet inviteret til lege med. Det var muligt at fotografere ved brandbiler, garager og øvelsesområdet. Jeg fandt hurtigt ned i øvelsesområdet, som gav nogle anderledes muligheder, end dem man lige kommer forbi til hverdag.

Efter lidt opstilling og test skydning endte jeg ud med følgende billede.

Model - Brandstation - knustebiler

Lys opsætning

Der er til opstillingen brugt 3 flash lamper. De to af dem uden modifiers og den sidste med en stripbox med grid.

Lys diagram

Flash med gul gel: Godox AD600 barebulb (uden nogen modifier) med gul gel. Flashen peger op i luften men ligger lidt skrå imod bilerne i venstre side af billedet

Flash med rød gel: Godox AD600 barebulb med rød gel. Flashen peger op i luften og jeg har sat et stykke af en gammel dør foran den side der vender imod kameraet for at dæmpe lyset en smule i den retning.

Flash i stripbox: Godox AD600 i en stripbox med grid monteret. Boxen er 140 x 25 cm. Den hænger på et lille boomstativ og peger næsten lige ned imod jorden. Det gør at modellen bliver belyst lidt indirekte. Grid er monteret så det hvide lys ikke spreder sig ud over baggrunden.

Indstillinger

Billedet er taget med følgende grej og indstillinger.

Kamera: Nikon D850
Objektiv: Nikon 14-24 F2.8 @ 24 mm
Blænde: F2.8
Lukketid: 0.4 sekund
ISO: 400

Som den kløgtige læser nok har opdaget så er der brugt en temmelig lang lukketid. Faktisk endte jeg med at skyde med en lukketid på 1 sekund. Jeg har stadig mulighed for at få skarpe billeder da modellen bliver oplyst af flashen, som går af til sidst i eksponeringen og fryser billedet. For at få flashen til at gå af til sidst i eksopneringen, skal du bruge rear curtain sync på kameraet. Det gør at kameraet synkronisere flashen efter det bagerste lukkegardin. Værd opmærksom på at dette ikke er muligt på alle kameramodeller, når man bruger studieflash.

Billeder

I få lige et par stykker mere, hvor det også er lidt tydeligere med den meget lange lukketid, da jeg har zoomet ind imens lukkeren var åben.

Redigering timelaps

 

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Jørgen Lawaetz september 17, 2018 - 8:00 pm

Fede billeder du fik lavet ?

Besvar
Theis september 19, 2018 - 7:05 pm

Takker 🙂

Besvar
Jørgen Vestergaard september 19, 2018 - 6:40 pm

Godt indlæg og godt slag for fotoklubberne.

Besvar
Theis september 19, 2018 - 7:05 pm

De fortjener det jo 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os