Landskabet i dagens lys

af Ard Jongsma

Lyset ændrer sig voldsomt i løbet af en dag. Det kan godt ses når du tager det samme landskabsbillede ad flere omgange.

Efter Jons sidste indlæg om landskabsfotografering opstod der noget debat omkring de bedste tidspunkter på dagen at fotografere. Det mindede mig om en lille billedserie som jeg tog i Sydafrika i december, hvor min terasse i Karoo landskabet havde udsigt over ikke én men hele syv Table Mountains. Dem fotograferede jeg hver gang jeg syntes at det hele var skiftet til noget nyt igen. De næste billeder dækker over lutter to døgn. Jeg duer heller ikke til landskab. Men jeg duer til lys! Så det er dét vi snakker om her 🙂

MORGENSTUNDEN

Porten til nationalparken åbnede klokken 6 om morgenen og så var det bare med at være færdig og komme afsted! Det første billede er fra lige inden jeg kørte ud første dag. Klokken er 5:45. Jeg undskylder den grimme vignettering. Jeg havde travlt 😀

 

_8005486

  Karoo NP, South Africa, Nikon D800E, 24-70/2.8 @ 27mm, f/4, 1/160, ISO 100 (med pol filter)

 

Man kan tit fange rigtigt flotte billeder af månen ved solnedgang og ved solopgang. Lige inden solopgang fanger man typisk månen i kølige toner, hvorimod den kan stå i flammer når den viser næsen over horisonten om aftenen, lige efter solnedgang. Noget andet godt ved det er at den viser sig større, fordi vandindholdet i atmosfæren virker som en linse og om aftenen er månelysets vej igennem atmosfæren væsentligt længere end om dagen, på grund af den lave indfaldsvinkel. Men også fordi man på de tidspunkter kan fotografere månen sammen med objekter i horisonten, som giver en hel anden størrelsesfornemmelse. Tager man så et teleobjektiv på skulderen bliver det hele endnu mere fascinerende!

 

_8005487

  Karoo NP, South Africa, Nikon D800E, 500/4, f/4, 1/800, ISO 100

DEN GYLDNE TIME

Jeg var kun i hytten én gang midt på dagen. Jeg havde simpelthen for travlt med at tøffe rundt. Men jeg blev ikke inspireret af udsigten. Det kender vi vel alle. Når solen banker ned om sommeren er det som regel en trist fornøjelse at tage billeder, både af landskabsmotiver og af mennesker og dyr. Festen starter igen et par timer inden solnedgang, og faktisk lidt tidligere end de fleste tror. Tommelfingerreglen siger jo en time før solnedgang: den gyldne time, men nogle gange bliver skyggerne bare alt for hårde. Smukt, men kun til visse formål. Og i Afrika varer denne gyldne time ovenikøbet kun et kvarter, fordi solen falder nærmest lodret ned i horisonten.

Hvis jeg ellers kan finde dyr, starter jeg med at fotografere igen fra omkring tre timer før solnedgang – i Afrika i praksis omkring kl.15, og tit er det mellem kl.16 og kl.17 at jeg får det bedste allround lys. Den sidste time bruger jeg til mere dramatiske portrætter.

Mit første aftensbillede af terrasseudsigten er dog først fra halv syv om aftenen, hvor den sydlige halvkugles sommersol gav sit sidste glimt.

 

_8005469

  Karoo NP, South Africa, Nikon D800E, 24-70/2.8 @ 28mm, f/5.6, 1/40, ISO 100

 

Der var skyfrit, som der plejer at være i Karoo, men dagen efter trak himlen til i løbet af eftermiddagen. Billedet er taget mindre end 20 minutter senere, næste dag. Billedet er taget med lidt større vidvinkel, men I kan vel genkende bakkerne.

 

_8005774

Karoo NP, South Africa, Nikon D800E, 14-24/2.8 @ 14mm, f/5.6, 1/160, ISO 100

DEN BLÅ TIME

Den blå time er mit absolut favoritte tidspunkt til fotografering. Solen er væk og alt farver dybt blåt. Det bedste tidspunkt er i byerne når det naturlige lys har præcist den samme intensitet som kunstlyset som er ved at blive tændt rundomkring. Men I naturen kan den sidste lilla glød i en blå aftenshimmel også være fantastisk at lege med. Især når der, som her, er dramatiske skyer i luften.

 

_8005777

Karoo NP, South Africa, Nikon D800E, 14-24/2.8 @ 14mm, f/4, 1/15, ISO 500

 

Der er kun gået en halv time siden det forrige billede og landskabet har, igen, forandret sig fuldstændigt.

Tid til mad. Grillkylling med kartoffelbåde, ligesom i går, og dagen før…

Relateret indlæg

1 Kommentar

Brian - fotomalia.dk februar 18, 2015 - 2:35 pm

Fedt med en lille tilføjelse til Jon´s indlæg, og det er fascinerende hvor meget et landskab kan ændre sig i løbet af et døgn – næste opgave er så at fotografere det på forskellige tidspunkter af året eller om et årti….

Besvar

Smid en kommentar til os