Lækre stænger, et godt hoved og en glat fod

af Brian - fotomalia.dk

Stativer er for mig tunge, bøvlede og mest af alt lidt i vejen, og jeg bruger dem meget sjældent. Men nogle gange er de bare helt og aldeles uundværlige, og derfor slæber jeg altid et med når jeg er på tur, og normalt udgør de en betragtelig del af min bagages vægt.

Men på min seneste tur udgjorde stativet faktisk en meget mindre del end normalt!

(Byggekvalitet) EN LÆKKER LILLE SAG

I forbindelse med min tur til Ecuador, spurgte mine gode venner fra Goecker, om jeg ikke ville teste et stativ fra en af deres nyere producenter: Sirui – Sirui som efter sigende skulle lave nogle MEGET lækre og lette carbonstativer. I første omgang var jeg (for at sige det mildt) en anelse skeptisk, for det er jo ikke lige hver dag, man hører om en ny producent på stativmarkedet, men jeg sagde selvfølgelig JA TAK.

_D4A3429

Sirui siger kulfiber og design i højeste kvalitet – men bare til den halve pris, kan det nu også passe?

 

Stativet jeg valgte at tage med blev Sirui T-2205X, kombineret med et Sirui K-10x kuglehoved, som har en samlet kampvægt på 1,5 kg, en max højde på 156,6cm, max “load” på 12kg og sidst, men ikke mindst, en foldet længde på kun 37 cm inklusiv hovedet!!

 

Samlet kampvægt på kun 1,5 kg og foldet længde på 37  cm – det passer lige til rejsetasken!

 

Ja, på papiret lyder det jo meget godt, og jeg må blankt erkende, at jeg blev kun positivt overrasket, da jeg fik det i hånden – det er et godt og gedigent stykke kulfiber, de har fået stykket sammen, gutterne fra Sirui. Jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at det ligger meget tæt på, hvad man kunne forvente fra Gitzo!

Alt virker, efter min bedste vurdering, til at være kvalitet i høj klasse og låsemekanikken på benene føles solide og sikre. Man åbner nemt alle led på et ben, så man hurtigt kan få stativet i max højde.

_D4A3433Der er noget lækkert “Batman”-agtigt over god kulfiber – Sirui har helt sikkert lånt fibre ved Batman!

 

Der er også tænkt i detaljer på T-2205X, og jeg er specielt vild med muligheden for, at klappe benene hen over kuglehovedet, for på denne måde at opnå den ekstremt lave foldelængde. På samme måde er det en fornøjelse at have muligheden for, at vælge mellem pigge og gummifødder, bare ved at dreje et par omgange på fødderne.

_D4A3439Piggene er lidt voldsomme på et trægulv, men helt perfekte i en mudret regnskov!

 

Alt i alt et særdeles velbygget stativ, som holder stand mod selv de dyreste konkurrenter – hvilket er ret imponerende, når man tænker på, at dette stativ koster omkring det halve af hvad konkurrenternes gør.

Nu er et stativ jo ikke meget værd uden et hoved, så Goecker havde, som sagt, sendt et K-10x med til mig, så jeg havde et komplet kit.

_D4A3445Stativhovedet er hvad der gør stativet funktionelt når det står stabilt, og det er tid til at finindstille sin komposition – derfor er kvaliteten af hovedet mindst lige så vigtig som selve stativet.

 

Hovedet er som stativet særdeles velbygget, og der er alle de skruedutter man kunne forvente – ja faktisk er der mere end man kunne forvente, men det kommer jeg ind på senere. Der er ikke så meget at komme efter i forhold til byggekvalitet, det er efter min bedste overbevisning i orden!

Det er jo meget fint, at grejet virker rigtigt, når man får det i hånden, men det betyder jo ingen ting, hvis det ikke fungerer i felten – derfor får I også lige mine felterfaringer.

 

(I felten) BÅDE GODT OG SKIDT

Stativet var en fornøjelse at pakke, det fylder virkelig ingen ting, og vejer stort set lige så meget. På flyveturen var det pakket i min duffelbag, sammen med mit tøj, sove pose og gummistøvler – med andre ord, sammen med alt det, som jeg kunne undvære, hvis min taske skulle blive væk.

Både gumistøvler og stativ klarede flyveturen uden problemer, så da vi var kommet uden for lufthavnens behagelige baggagevognes rækkevidde, var det nu min tur, til at bære det tunge læs selv!

_D4A3550Med tøj, sovepose, hængekøje, D4, 14-24mm, 24-70mm, 70-200mm, 2 SB900, 2SB800 og en telekonverter på en heldagstur igennem en 35grader varm og 100% fugtig regnskov, så betyder vægten på ens stativ rigtig meget!

 

Som sagt, så er det gennerelt meget lidt jeg bruger stativ, men da jeg vidste, at jeg gerne ville lave et billede af vores hængekøjelejer efter mørkets frembrud, var der ingen vej uden om, at tage stativet med på vores længste trek.

Efter at have gået adskillige kilometer med stativet på rykken, så kan jeg med hånden på hjertet sige, at det på ingen måde er en klods om benet – faktisk vejer det stort set det samme som en 70-200mm eller en god hængekøje, og dem kan man jo heller ikke lade ligge der hjemme.

_D4A4767-Edit(600)

En fire-minutters eksponering som denne, er lidt svær at lave uden et stabilt stativ.

 

Mit arbejde med stativet i feltetn var stort set en fornøjelse, det er stabilt, hurtigt og nemt at bruge, og folder ud til en acceptabel højde. Jo, 200 cm ville bestemt ikke gøre noget, men med den sammefoldede størrelse og vægt taget i betragtning, så er højden helt i orden, og man kan sagtens nøjes med de 156,5 cm der er tilrådighed, da det stort set passer med min øjenhøjde, når men lægger hoved og D4 til.

_D4A4866(600)Der er ikke meget lys tilgængeligt i en regnskov, så hvis man skal fange stemningen, så er et stativ næsten et must.

 

Det hårde klima og de store mængder vand, mudder og fik jeg sagt vand, havde ikke de store indvirkninger på stativet – det fortsatte med at virke hele turen igennem. I virkeligheden oplevede jeg kun to ting der ikke fungerede som det skulle, og jeg har efterfølgende fundet ud af, at en af disse ting var en fejl 40 (altså en bruger fejl).

Ecuador 2 234(600)

Der er en rigtig fin flexibilitet i måden benene er lavet, dette giver gode muligheder for at placere stativet som man ønsker – også selv om underlaget er lettere ujævnt.

 

_D4A4998(600)

Det er næsten altid et hit at lege med vand og en lidt længere lukketid – dette kræver selvfølgelig bare et stativ, og det kræver at man gider slæbe det med hele vejen ned til floden 😉

 

Den første ting jeg faldt over som ikke fungerede, og som faktisk ente med at være ret belastende, det var “foden”, altså den lille dims/plade som man skruer fast under kameraet – så det nemt kan sættes fast på kuglehovedet. Denne plade er umulig at sætte ordentligt fast under kameraet, også selv om man bruger en tang og murermuskler  – kameraet glider lige så stille rundt og sidder løst.

Dette betyder, at man ikke tør gå med kameraet monteret på stativet, og man er med andre ord nødsaget til, at tage det af stativet hver gang man har taget et billede.  Det er virkelig irriterende, og man må sige, at det er at snuble på målstregen, da det jo er en ret lille ting. Jeg tror man uden de strore problemer kan købe en plade fra eksempelvis “Really Right Stuff” og bruge i stedet, og så er problemet løst – men det er bare lidt træls at de ikke har lavet det ordentligt fra starten.

Ecuador 2 182(600)Når man ikke kan spænde pladen ordentligt fast på kameraet, bliver stabiliteten hurtigt kompromiteret, og man bør kraftigt overveje en anden “fod” til dette kuglehoved.

 

Efter noget tids brug viste der sig et andet problem – kugleledet på kuglehovedet blev stramt og var derfor svært at justere præcist.

Ved første øjekast var jeg meget tæt på, at slagte kuglehovedet for denne fejl, men senere viste det sig at det var min egen uvidenheds skyld – man kan nemlig, hvis man læser manualen, læse, at man kan indstille hvor stramt kugleledet skal være, ved at skrue på den lille stjerneformede skrue der sidder på kuglehovedets største knap (se billedet højere oppe) – ups!

Derfor ender vi altså ud med et stativ og et kuglehoved, i meget høj kvalitet, som har klaret 12 dages hård brug i et hårdt klima, uden nogen former for skavanker andet end en “fod”, som glider løs under kameraet.

Alt i alt kan jeg kun give dette stativ min fineste anbefaling (hvis man køber en anden “fod”), og jeg er meget importeret over, hvad man får for sine penge. Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at dette stativ (hvis det er lige så holdbart over tid) er en seriøs konkurrent til Gitzo’s legendariske 3-ben – og så til den halve pris!

Relateret indlæg

12 Kommentarer

Lars Holst Hansen juni 18, 2013 - 8:51 am

Jeg slæber selv rundt på et tungt og solidt Gitzo stativ. Tidligere har jeg brugt L-plates fra Kirk http://www.kirkphoto.com/L-bracket_for_Nikon_D700.html og http://www.kirkphoto.com/L-Bracket_for_the_D700_with_MB-D10.html. Jeg synes D4 er rigeligt tungt i sig selv så med det bruger jeg bare en lille P-5 plade fra Wimberley http://www.tripodhead.com/products/camera-body-main.cfm. Den er super. Jeg suplerer det tunge stativ med det relativt lette GP Ballhead fra Acratech http://acratech.net/product.php?productid=69 Det er suverænt og kan virke som kuglehoved, gimbalhoved samt panoramahoved!

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 18, 2013 - 9:46 pm

Nu er Gitzo jo statig noget specielt også selv om der er kommet nye kræfter på markedet – men stod jeg og skulle købe stativ lige nu, så tror jeg det ville blive et Sirui – så kunne man jo bruge de sparede penge på noget andet grej..
.
Aratec laver nogle lækre hoveder, og det er super fedt med et hovede der giver flere muligheder – de ville helt sikkert være en mulighed hvis jeg skulle ud og handle stativ.
.
Tak fordi du delte dit setup!

Besvar
Michael Rasmussen juni 18, 2013 - 11:13 am

Kan kun sige det er et sindssygt lækkert stativ det koster lidt guld men er alle pengene værd.
Dit lille problem med at under pladen løsner sig kan lynhurtigt løses med en lille gummi pakning til en femmer fra dit lokale byggemarked.
Jeg har altid bundpladen påskruet og bærer mit kamera med en black rapid (fik ideen fra deres lille skrue ) har efter montering af den lille gummi pakning løst problemet med at den går løs.

MVh
Michael

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 18, 2013 - 9:48 pm

Det var et smart tip, men bliver det ikke lidt “ustabilt/dinglende” med den pakning?
.
Det virker som om du kender stativet, har du selv et Sirui stativ?

Besvar
Michael Rasmussen juni 18, 2013 - 10:04 pm

Ja købte det selv samme stativ i city 2 foto for ca 1 måned siden man skulle. ummidelbart tro at det vil dingle, men nej det virker helt perfekt den skal nok bare ikke være andet en 1-3 mm i tykkelsen for at undgå at det bliver noget daller værk.

Mvh
Michael

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 18, 2013 - 10:05 pm

OK.. Ja det giver selvfølgelig god mening…
.
Fedt at du byder ind med dine oplevelser, så er vi da to der er fan 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 18, 2013 - 10:06 pm

Og velkommen til iøvrigt – du har vist ikke kommenteret før!

Besvar
Michael Rasmussen juni 18, 2013 - 10:40 pm

Mange tak.
Har fulgt jeres side i nogen tid nu 1-2 md takker for det interasante indhold

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 18, 2013 - 10:42 pm

Ja men det var da så lidt – men fedt at du hopper på kommentar siden, det er altid hyggeligt når der er flere der kommenterer.
.

kim juni 19, 2013 - 6:17 pm

Tak for anmeldelsen.
Den kommer perfekt timet.
Jeg regner med en del flyveture til scottland, og nordirland, og har bestilt det nye “lille” rejse manfrotto. Jeg ændrer det omgående til denne model, da jeg gerne vil spare vægt.

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 19, 2013 - 7:58 pm

Hej Kim…
.
Ja det var da heldigt, jeg tror i hvertfald det bliver svært at finde et der er lettere end dette – nu ved jeg ikke lige hvor du bor, men de har det i Goecker århus, hvis du gerne vil se og røre inden du køber..
.
Scottland og Nordirland, det lyder da som en hver landskabs fotografs drøm – jeg glæder mig allerede til at se hvad du kommer hjem med!

Besvar
Lennard juni 20, 2013 - 12:34 pm

Hej Brian

Super gennemgang af et alternativt stativ – som faktisk er helt OK. Har selv Triopo modellen men kan se at den umiddelbart er magen til Sirui – og jeg har Sirui K-30X stativhovedet til, da det fylder mindre end Triopo’s i samme størrelse.
Blev selv meget forbavset over vægten på stativet da jeg modtog det – NU får man stativet med næsten hver gang man er ude og fotografere, fordi det ikke vejer alverden.

Det er godt at se at det ikke kun er Gitzo, Manfrotto osv. som duer – og at der er kommet mange flere udbydere af gode prisbillige stativer/hoveder.

Besvar

Smid en kommentar til os