Kørt fast i foto (Thailand)

af Brian - fotomalia.dk

Jeg har været et smut i Thailand for at finde et par af de mange motiver – men så ramte jeg hullet og kørte fast. 

Se hvordan jeg kom ud af hulet igen – måske kan det hjælpe dig hvis du en dag sidder fast!

 

MOTIVER OVER ALT, MEN HVAD SKAL JEG FOTOGRAFERE

Verden er fyldt af spændnede motiver – at finde og fange dem alle er nok ikke muligt, men man kan jo prøve…

Så er jeg netop retur fra en fantastisk familie tur til Thailand – fantastisk sted, fantastiske mennesker også er der motiver over alt!

Nu lyder det sikkert ret fedt med “motiver over alt”, men tro det eller ej, man kan faktisk blive helt fart blind, så fartblind at det kan være svært at se skoven for bare træer!

På denne tur endte jeg med en slem omgang “shit hvad skal jeg fotografere – syndrom”, og jeg havde faktisk flere dage hvor jeg ikke fik taget et eneste brugbart billede! Shit det stinker og de manglende gode billeder  gør på ingen måde noget godt for “shit hvad skal jeg fotografere – syndromet” – faktisk tvært i mod!

Hvad gør man så? Hvordan kommer man til at “se” igen og hvordan kommer man i gang med at fotografere når det hele er lidt overvældende? Tja det vigtigste er faktisk bare at gå igang – fotografer, skyd løs, få nogle skud på kortet!

2015_februar_03_

Der er flere steder i Asien hvor Båndvaranen er meget almindelig. Dette billede er taget midt i Bangkok.

 

Nu er det ikke første gang jeg har været ramt at syndromet, så jeg vidste egentlig godt hvad der skulle til, men det ændre aldrig på at det altid tager lidt tid før jeg finder rytmen igen. Måden jeg kommer igang, for det er faktisk lettere sagt end det er gjort, “bare” at skyde billeder, er at skyde de sikre valg. Vælge de motiver som man ved giver pote (som varanen herover).

Måske er det ikke det mest spændende varan billede nogensinde lavet – men hey – det behøver det altså heller ikke altid være. Nogen gange handler fotografering også bare om at give slip, koble af og bare nyde processen – så skal man nok finde rytmen igen.

2015_februar_09_-2

Personligt kan jeg godt lide simple billeder, og simple detaljer som denne kan være en god ting at kigge efter når man er kørt fast.

 

En anden måde at bryde forbandelsen på, er at vælge sig et projekt, et tema eller et enkelt motiv, også kun koncentere sig om det.

På min tur til Thailand, valgte jeg at dedikere en hel dag til et enkelt motiv – makakaben.

Det område jeg var i havde en sund bestand af disse nysgerrige aber, så mit motiv var forholdsvist “nemt” tilgængelige. Ved at fokusere alt sin opmærksomhed på et enkelt motiv, ender man helt naturligt med at bruge lidt ekstra tid på netop det motiv, og det er ofte “bare” det der skal til for at få de gode billeder.

Mit lille dagsprojekt endte faktisk ud i mit personlige favorit billede for hele turen.

2015_februar_10_

“Tænkeren” – Jeg syntes jeg fik fanget nogle lækre linjer i dette billede, og abens udtryk sætter for mig prikken over i’et.

 

Ved at fokusere på denne måde skiller man også alle det mange motiver fra som forstyrre så man ikke længere kan se – du tvinger med andre ord din hjerne til at stille skarpt på et bestemt område og hjælper den i virkeligheden til at være kreativ og være tilstede.

Tja det lyder måske simpelt “bare” at give sig selv en “opgave”, men tro mig det virker! I hvertfald for mig, og lur mig om ikke også det ville virke for dig! Bare husk på at opgaven ikke behøver at give mening eller afkast – det er processen i opgaven som er det væsentlige!

Måske jeg er den eneste der nogensinde er kørt fast, men det tror jeg nu ikke – hvad med dig, har du også siddet fast? Hvordan kom du fri? Eller sidder du der stadig?

 

JULEKALENDER 2015

Sløjfe

 

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Klaus Draeby marts 8, 2015 - 9:44 pm

Well, jeg kender godt følelsen, og plejer at gå efter “sikre” motiver hvilket her i Mexico ofte er kolibrier, en formiddag og et par gode kolibri skud, så er jeg som regel “rask” igen. Fin artikel Brian

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 9, 2015 - 9:13 pm

Mange tak..

Hvem der bare havde kolibrier som sikre motiver! Men dejligt at du får skudt!

Besvar
jacobadk marts 8, 2015 - 11:00 pm

Velkommen hjem

Kender fornemmelsen af at have haft et skudklart kamera i hånden en hel dag i naturen, og komme hjem med skræmmende få motiver.

Jeg bruger “opgaven” når mine elever skal skyde billeder, gerne over et tema, der er tilpas bredt til at det kan varieres , men smalt nok til at gøre opgaven klar.

Når jeg giver mig selv en opgave, er det som regel med udgangspunkt i noget jeg har i hovedet. En idé til enten motiv eller teknik… nogle gange bliver billedet i hovedet til virkelighed, andre gange et motiv… men et andet motiv.

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 9, 2015 - 9:15 pm

He he – ja det er ikke altid at billederne bliver som i tankerne!

Men pyt bare det nogen gange ender sådan 😉

Besvar

Smid en kommentar til os