High Speed flash (del 1)

af Brian - fotomalia.dk

For efterhånden rigtig lang tid siden skrev Kasper Vissing en kommentar omkring hvorfor hans studie flash ikke kunne bruges på en højere lukkertid end 1/250sek. Jeg kom med en kort forklaring, og lovede at lave et indlæg omkring hvordan High speed flash sync fungere.

Det har jeg langt om længe fået snøvlet mig sammen til.

Når vi snakker high speed flash, er der grundlæggende to måder at gøre det på, man kan gøre det ved udelukkende at bruge flash lyset, og altså udnytte det hurtige lysglimt flashen udlader, eller man kan bruge den indstilling der hedder “High speed flash sync” som de fleste pro-sumer til pro kameraer har i dag.

Billeder som dette ville være umulige at tage uden muligheden for at skyde på 1/8000sek og samtidig bruge flash

High speed flash sync

Den måde jeg skriver om idag, er den anden af de to ovennævnte, altså det man populært kalder “High speed flash sync”. Denne metode fungere ved at man gør kameraet i stand til at synkronisere med flashen helt op til 1/8000sek, hvilket normalt ville være en umulighed.

Både Nikon og Canon (sikkert også de andre) har implementeret denne teknik i deres kameraer, og det er ganske smart, men det er ikke uden tab.

Jeg har lavet en lille video, hvor jeg har forsøgt at forklare hvordan det fungere.

Indstillinger

Jeg skyder Nikon, og derfor kan jeg kun give en lille intro til hvordan man indstilleder sit Nikon kamera , men jeg er ret sikker på at man kan finde det i manuallen til sit Canon kamera, ellers må man jo bare skifte mærke 😉

Gå ind i MENU >punkt E – Bracketing/Flash > Flash sync speed og sæt indstillingen til 1/250 s (Auto FP) (1/320 s (Auto FP) på nogen modeller) og du er klar til at give den gas på helt op til 1/8000sek med flash!

Det er sjovt at lege med, og klart brugbart i mange situationer, man skal dog huske på konsekvenserne (tab af flash power)

Endnu et billede der ikke kunne lade sig gøre uden Auto FP – som sagt, det er rigtig sjovt at lege med, og man kan opnå nogle spændende resultater

Jeg håber i kunne bruge indlægget til noget, og jeg høre gerne om måden at lave video/animationer er en god måde at forklare ting som dette på!

Relateret indlæg

10 Kommentarer

Kasper - Fotomalia.dk september 2, 2010 - 8:56 am

Du er uhyggelig god til at forklare Brian. Det er en rigtig god video.

Keep it up! 😉

Besvar
Anders september 2, 2010 - 8:59 am

En konge-video tutorial. Så kan det vist ikke skæres mere ud i pap. Glæder mig til at se de følgende afsnit 😉

Besvar
Brian september 2, 2010 - 9:21 am

Mange tak..

Besvar
Kristian Olsen september 2, 2010 - 10:01 am

Kanon gennemgang af noget der kan være svært at forstå i tekst og billeder alene! Også fedt billede af mountainbikeren og fuglen!!! Når man kigger på din EXIF, så siger den f/6.3, 1/8000, ISO 800, så lige i den situation havde du vel haft andre muligheder end 7 speedlights? 1/8000 var vel ikke helt nødvendigt?

Besvar
Brian september 2, 2010 - 10:04 am

Hej Kristian..

Tja det kan du selvfølgelig have ret i, der er altid forskellige måde at gøre det på, men det var meget vigtigt for mig at have en hurtig lukkertid da han havde pænt meget fart på.

tak for kommentaren

Besvar
Marie september 2, 2010 - 12:53 pm

Super fed video!!

Besvar
Mikkel september 2, 2010 - 3:21 pm

Spændende! Dog ikke noget D5000 kan lege med på…
Mht mountainbike billedet, hvordan har du så indstillet de 6 flash?

Besvar
Bent Vilain september 2, 2010 - 5:05 pm

Hej Brian
Først en lidt forsinket, tak for sidst til hele Fotomalia holdet (foto weekenden)Det var, som mange allerede har sagt en rigtig god weekend.
Jeg fik en masse ud af det, blandt andet blev min interesse skærpet omkring flashfotografering. Dette indlæg puster endnu mere til ilden.
Dejligt med lidt fototeknik.

Besvar
High speed flash (del 2) | Fotomalia.dk oktober 15, 2010 - 1:37 pm

[…] for efterhånden rigtig lang tid siden lavede jeg et indlæg omkring High speed flash sync, og nu er det så blevet tid til anden […]

Besvar
(Quips) “Lyn” hurtig flash september 24, 2013 - 8:40 pm

[…] Hvis du vil vide mere omkring High speed flash synk, så tjek dette indlæg […]

Besvar

Smid en kommentar til os