Farver gemt i isen

af Brian - fotomalia.dk

Med alle de billeder fra Ecuador må vi hellere lige kigge lidt på et billede fra en lidt køligere periode.

Idag skal vi have en lille gætte leg – vi skal kigge nærmere på et billede jeg tog da jeg i april var i Norge.. 

HVORFOR FARVER

Opgaven i dag går ud på at beskrive hvor farverne i nedenstående billede kommer fra og meget gerne hvordan effekten er opnået. Billedet er taget ved en lille bæk der løb igennem et lille “skov” område – ja mere info får i ikke, altså ud over hvad der ellers gemmer sig i Exif-data’en.

_D4A2531Struktur og farver smelter sammen til til et spændende landskab af is

Dagens opgave er på ingen måder en nem en, og jeg er meget spændt på at høre jeres bud, så kom endelig med dem, også selv om de måske ikke helt holder!

Husk der er streetkredit til den der kommer nærmest!

Relateret indlæg

8 Kommentarer

Søren Skovsgaard juni 5, 2013 - 1:42 pm

Hihi… altid sjovt.
.
Nu skriver du jo det er Norge, som jo er oliens land her i Norden, så et gæt ville være at der er lidt olie i vandet, som når det bliver ramt af lyset giver denne effekt med farverne. Derudover ved jeg faktisk ikke om vandet er frosset til is lige der hvor olien laver farve spillet – kunne tænkes at du har lavet en dobbelt eksponering, hvor olien/farven er den første eksponering, og så noget is et sted med træernes blade i, som anden exponering.

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 6, 2013 - 2:19 pm

Ha ha jeg tænkte nok at du ville lege med Søren – du plejer aldrig at holde dig tilbage når vi laver gætteleg…
.
Men desværre, det er hverken olie eller dobbelteksponering..

Besvar
Lars Holst Hansen juni 5, 2013 - 2:50 pm

Halløj!
.
EXIF data fortæller en HEL del om optagelsen (D4, PC85/2.8, etc) og om redigeringen; at billedet har fået en god gang Saturation, Vibrance og Clarity, men EXIF fortæller ikke om brug af filtre… Det farvespil vi ser er et eksempel på iriseren, et fænomen der opstår i is når polariseret lys reflekteres og interfererer. I følge EXIF har du IKKE brugt flash. Det er ellers end yndet motode at bruge såkaldet krydspolarisering (hvor der er polfilter foran både lyskilde og sensor og de er drejet i forhold til hinanden). Af og til kan man godt se iriseren uden brug af polfilter som f. eks. i olie på en vandpyt og måske også på is… Tror i øvrigt ikke at der tale om blade fra vækster i billedet men simpelthen bare “isblomster/blade”…

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 6, 2013 - 2:24 pm

Ha ha Lars, så kom biologen på banen….
.
Din analytiske baggrund har bragt dig til det helt rigtige svar – og faktisk tror jeg ikke at jeg havde formået at beskrive det lige så godt som du – så tak for det..
.
Der er som du er inde på ikke brugt flash, det er sollys der brydes i isen, og jeg bruger “bare” et pol filter til at undgå spejlinger..
.
Jeg havde aldrig selv opdaget de muligheder der var i isen – det var min gode ven Magnus Reneflot (tjek ham lige ud – (http://fotorefleksjoner.blogspot.dk) – han er så dygtig)der viste mig lyset..
.
Godt gættet og der er en spand street credit på vej til dig…

Besvar
Jon Detlefsen juni 6, 2013 - 2:31 pm

S… du er super skarp, Lars;)

Besvar
Ard Jongsma juni 6, 2013 - 7:39 pm

Ja, det tager jeg eddermeme også hatten af og bøjer mig i støvet for Lars! Mit bedste bud var at Brian havde spillet for meget World of Warcraft og sluppet én eller anden besværgelse løs men det syntes jeg var for useriøs at skrive på sådan en alvorlig hjemmeside 😀

Besvar
Lars Holst Hansen juni 6, 2013 - 10:34 pm

Tak tak, de herrer!
.
Beklager at jeg ikke lod gættelegen kører længere… Iriseren hedder på engelsk “iridescence” og da jeg researchede gåden faldt jeg over denne http://www.webexhibits.org/causesofcolor/15.html hvor det bl.a. fortælles at is er optisk anisotropt. Det anede jeg ikke noget om, så det undlod jeg at skrive i første omgang… 😉
.
Jeg har faktisk aldrig selv forsøgt at fotografere iriseren i is men det kunne da godt ske at man skulle prøve. Der er nok ikke meget is tilbage når jeg drager mod Grønland om et par uger, men det når at komme igen inden jeg drager hjem! 🙂

Besvar
Ard Jongsma juni 7, 2013 - 3:31 am

Fedt nørdet link. Det kan vi lide! Is kan vi ikke lide. Du må gerne have hele Grønland for dig selv. Jeg holder mig til Afrika 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os