Farvefiltre – Gels

af Brian - fotomalia.dk
Farvefiltre - Gels - Foto Gels

Nu har jeg jo fået nogle kompetente herre med her på bloggen, så nu er det jo med at holde standarden, for hold da op nogle ting de kan – hvis man kunne give dem en hånd her på nettet, syntes jeg virkelig de havde fortjent det.

Godt gået, det er en fornøjelse at arbejde sammen med jer igen.

I dag havde jeg tænkt at jeg ville for tælle lidt om farve filtre og hvordan jeg bruger dem, så klik videre og læs mere

Filtre eller gels
Farvefiltre eller gels, som det også nogen gange kaldes, er egentlig bare et stykke farvet plast man sætter foran sin flash for at ændre flashlysets farve.

Ændre lysets farve, hvorfor skulle man dog gøre det? – Jo mange bruger farvefiltre til at blande sit flash lys med naturligt lys, på en måde så flash lyset ikke længer ligner flash lys men falder pænt ind i det naturlige lys.

Lad mig komme med et eksempel:
Hvis man fotografere i en dagligstue som er lyst op af glødepære, vil lysets farvetemperatur være varmt og gulligt i forhold til flash lyset som har en neutral farve temperatur.

Gør man ikke noget for at korrigere flash lyset, vil alt hvad flashen rammer have en lidt kold og blålig nuance, og alt andet være varmt og gulligt – dette giver sjældent et godt resultat.

Det man kan gøre er at indstille sin hvidbalance til glødepære og sætte et orange farvefilter på sin flash for at give dette lys lidt mere varme og få det til at passe bedre ind i det ”naturlige” lys (gløde pærene) – på denne måde passer de to lys kilder sammen og man opnår et naturligt og godt resultat.

Okay det var så den normale og kedelige del af farvefiltre, og det er meget meget sjældent jeg bruger farvefiltre på denne måde.

Tænk kreativt
Der er en meget mere kreativ måde man kan bruge disse filtre på, og det er egentlig det jeg gerne vil fortælle om. Med farvefiltre kan vi give lys lige den farve vi gerne vil, for lys tager farve fra alt hvad det rammer, eller går igennem. Dette giver virkelig fantasien mulighed for at løbe og fotografen mulighed for at trylle.

Lad mig komme med et eksempel:

Billede 1 – Mælke frø, uden farvefiltre, et udmærket billede, men lidt kedeligt.

Jeg fotograferede denne mælke frø, og syntes egentlig at billederne blev lidt flade. Jeg ville gerne have lidt mere liv, varme og måske lidt mere dynamik i billedet og valgte derfor at sætte et farve filter på.


Billede 2 – Taget på præcis samme måde som billede et, men med et orange farvefilter på flashen.

Nu kan i se at der virkelig sker noget, måske ikke lige frem til den gode side, men der sker da noget. Det jeg har gjort er at jeg har sat et orange farvefilter på min flash, dette filter ”farver” selvfølgelig lyset og gør derfor frøen orange. Billedet fungere selvfølgelig slet ikke, for frøen ser jo helt forkert ud, men dette er også kun første skridt.


Billede 3 – Nu har jeg ændret hvidbalancen, så den passer til det farvede lys jeg har lavet med mit farve filter og min flash

For at kompensere for min orange farve vælger jeg en hvidbalance der svare til glødepære (2500-2800 kelvin), dette for frøens naturlige farver frem, måske med lidt ekstra varme, også gør det baggrunden lidt mere kølig eller blålig.

For mig er der meget mere liv og stemning i det sidste billede, det er mere spændende at kigge på og det sætter flere følelser og tanker i gang.
Det jeg gerne ville opnå med mit valg at farvefilter var at få en stemning af morgenstund, solens første stråler der rammer frøen, lige inden den går til ro (denne frø er nat aktiv).

Kontrasten mellem den ”varme” frø og den kølige baggrund giver en god kontrast og tilføre billedet spænding.

Det er lige præcis på denne måde jeg elsker at bruge farvefiltre på, at bruge dem kreativt, og til at skabe stemning.

Klik her for at se med og uden filter

[poll id=”3″]

Relateret indlæg

5 Kommentarer

Henrik marts 26, 2010 - 9:22 am

Tak for tippet.

Jeg er helt enig i at det tredje billede virker bedst.
Der er mere dybde i.
Det første billede virker fladt og det andet billede virker lidt for meget.

Jeg tror da jeg skal have fat i sådanne farvefiltre, hvor har du købt dine henne?

Besvar
Marie marts 26, 2010 - 11:54 am

Jeg synes også helt klart at billed 3 er bedst!

Billed 1 er kedeligt – billed 2 synes jeg er helt forkert i farverne mens billed 3 er lækkert og frøen kommer her rigtig til sin ret!

Besvar
Brian marts 26, 2010 - 6:15 pm

Hej Henrik og Marie

Tak for jeres kommentarer.

-> Henrik jeg har faktisk slet ikke købt dem, jeg har fået dem ganske gratis, men Kasper og jeg skal nok lige lave et senere indlæg hvor vi viser hvordan vi har lavet det.

De bedste fotohilsner

Brian

Besvar
Mads marts 26, 2010 - 6:27 pm

Jeg er også helt klart til nr. 3 🙂 Det er fedt med en de diskrete varme farver i frøen og de kolde farver i baggrunden.

Besvar
Bruno Nissen marts 8, 2017 - 8:27 pm

Hej. Er det kun mig der ikke kan se de billeder / eksembler på denne side og mange af de andre sider på Fotomalia. på Denne side er området med billederne markeret med en cirkel med en streg igennem eks. denne side, Farvefiltre – Gels.
Lidt ærgerligt når man gerne vil se billeder tilhørende forklaringerne.

Besvar

Smid en kommentar til os