Er du ren?

af Brian - fotomalia.dk

Jeg skal blankt erkende, at jeg ikke er verdensmester i kamera-rengøring, faktisk ville det ikke undre mig, hvis der boede et par uopdagede arter inde på min sensor.

Men frygt ej, for selv hvis du bare er en lille smule som mig, så er der faktisk gode muligheder – selv her midt i det mørke Jylland!

 

REN SENSOR

Efter min seneste tur til Ecuador, har jeg haft en bekymrende mistanke om, at der var noget skummelt der voksede på min sensor – den var ihvertfald så fyldt med skidt at der var grobund for selv den mest kræsne svamp.

I første omgang prøvede jeg mig selvfølgelig med FotoMalia´s tre rengørings råd, men efter adskillige mislykkede forsøg med de to første råd, og ingen muligheder for at gennemføre det tredje, var jeg nødt til at finde på noget andet!

Nikon-D4-SensorSom I kan se, så var min sensor en anelse beskidt, og trængte alvorligt til en kærlig hånd (Okay, okay, det er selvfølgeligt et simuleret billede – så ren var den slet ikke – hvis du vil se hvordan man laver mos i PS så tjek denne tut)

 

Jeg kunne godt fornemme, at der ikke rigtig var nogen vej uden om professionel hjælp, og jeg tog derfor af sted mod Goecker, men var lidt sluk-øret over udsigt til at skulle undvære mit kamera i flere dage – ØV!

Til min store overraskelse viste det sig faktisk, at Goecker Århus nu tilbyder dag til dag rensning af sensor – de har faktisk haft en mand på et TRE-dages kursus i netop denne disciplin – tre dage er alligevel rimelig lang tid, så det kan da godt være der er lidt mere i at rense sensor end de fleste går og tror!

Men de glædelige overraskelser stoppede faktisk ikke der, for som NPS-medlem ved Nikon fik jeg bare et lånekamera med hjem, og ente derfor slet ikke med at være kameraløs – sejt!

Jeg afleverede mit kamera kl. 13.43, og hentede det igen næste dag kl. 09.54 – med andre ord det gik hurtigt, og jeg tror faktisk ikke at min sensor har været så ren siden jeg hev kameraet ud af kassen første gang!

 

ER DET, DET VÆRD?

Rensningen kostede kr. 425,- (+moms), så det er ikke lige frem gratis – så er det de penge værd?

Tja for mig var det helt sikkert, for alternativet var, at jeg selv skulle pille ved den følsomme sensor, og det havde jeg faktisk ikke den store lyst til.

Jeg fik en ren sensor, kom forbi butikken (hvilket altid er hyggeligt og lærerigt, da de gode herrer Bo og Jacob altid er klar på en lille sludder), og jeg undgik vigtigst af alt at lave ged i kameraet – det havde helt sikkert været noget dyrere.

 

HVAD GØR DU?

Har du en anden god og måske billigere metode til at fjerne genstridigt snavs på sensoren, så smid da lige en kommentar!

 

 

Relateret indlæg

10 Kommentarer

Jacob Almtoft august 7, 2013 - 10:22 am

Kender det godt… pludselig kan man kun skyde ved blænde f/2.8 eller lavere hvis man ikke vil have støv på billederne. Men siden jeg skød med D70s har jeg selv renset med sensor swabs, og har endnu ikke ødelagt noget. Hverken på min D70s, D300 eller D800. Indrømmer dog gerne at der var lidt sved på panden de første par gange.

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 7, 2013 - 11:21 am

Hej Jacob, det er nok bare mig der er en tøs – for selvfølgelig kan man lære det.
.
På den anden side, så kan jeg ikke lade være med at tænke der må være mere i det når det tager tre hele dage at lære?

Besvar
jramskov august 7, 2013 - 2:08 pm

Jeg har en D700 som jeg efterhånden har haft i nogle år og har indtil for relativt nyligt ikke renset den én eneste gang. Jeg ved ikke om jeg bare har været heldig eller forsigtig, men det har ikke været et problem. Det var det så blevet for nyligt og jeg investerede i et sæt sensor swabs (hold da op de må tjene gode penge på det med de priser!). Jeg forsøgte et par gange uden held hvorefter jeg lod konen gøre et forsøg og det gik meget bedre, så nu ved jeg hvordan jeg skal få det klaret fremover 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 9, 2013 - 10:13 am

Ha ha fed ide med konen – min kone er også meget bedre til at gøre rent end mig, eller det fortæller jeg hende ihvertfald tit!
.
Jeg havde faktisk heller ikke de store problemer med min D700 – men D3 og nu D4 de kan godt suge noget til sig…

Besvar
Bornholmeren august 10, 2013 - 7:15 pm

Synes faktisk ikke at D3 suger mere end D300, købet et sæt sensor swaps i 2009 til min D3 og har idag små 4 år efter stadig 3 ubrugte liggende.

Jeg bruger kun Sensor swaps, når det virkelig sidder fast, så 99% af tiden kan det klares med en blæsebold eller øreting som du tidligere har beskrevet i din anden tråd.

Mit vidundermidde hedder Artic Butterfly, som er en batteridrevet børste (batteriert bruges til lyste og for at rense hovedet UDEN for kamera huset), så hvis det ikke kan fjernes med blæsebolden bruger jeg så artic butterflyen som oftes kan klare det snavs der skulle være.

Mener at den artic butterfly kan fåes til små 700kr + 2 stk AA batterier og har endnu ikke skifte dem der sidder i.

Det er fakstisk sjældent jeg finder det nødvendigt at rense sensoren (et gæt vil være ca 1-2 gange om året med artic butterfly) og det ser selvom jeg ikke er specielt påpasselig med at skifte objektiv (glemmer ofte at holde kamera huset ned af under skift, husker at sætte dækslet bag på objektivet lige efter skift, osv..)

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 11, 2013 - 7:35 pm

Jeg har set den der sommerfugle ting, men aldrig prøvet en selv – det kan være man skulle prøve det.
.
Min erfaring med D3 er at den var ret slem, og fordi den ikke har noget indbygget rense halløj, så bliver det siddende.
.
Mængden af støv er selvfølgelig meget afhængig af hvor mange billeder man tager, og hvilke miljø man arbejder i, så det er jo meget individuelt…
.
Men tak for info

Besvar
Jesper Grønnemark august 7, 2013 - 8:38 pm

Den tid man bruger på at rense billeder for støv i Photoshop, er jo også penge værd. Så min mening er, at de 425 + moms hurtigt er tjent hjem.

Og jeg gir dig helt ret, Brian, de er rigtig flinke ved Goecker – både i Århus og Kbh.

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 9, 2013 - 10:15 am

Hej grønne, og velkommen på denne side af bloggen – dejligt at du byder ind!
.
Jeg er helt enig i din betragtning, for man kan da nå at lave noget forretning i stedet!

Besvar
Kewin kristensne august 22, 2013 - 3:23 pm

Hejsa nu fik jeg os brug for lige at få gjordt lidt ren og ville bare sige lige til den smugle jeg havde på mine kameraer der er det lykkes rigtig fint med bare at bruge lidt luft alsor sådan en lille luft blower og så ellers lige en sensor swaps ganske nemt og kameraet virker stadig og kan ikke finde pletter mere puha men ja lidt spændene at proppe ting ind tæt på hjertet i mine nikon og min sony alle fik lige en tur da det virkede på den første 🙂

Det var så mine arfaringer kostede hvis 500 men så har jeg os en rigtig børste til mine opjektiver og den puste dims og så har jeg til 10 gange mere så det er hvis fint 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 23, 2013 - 7:39 pm

Fedt at du fik klaret det selv – det meste plejer jeg også at fjerne med en blæser, men denne gang var det bare virkeligt genstridigt..

Besvar

Smid en kommentar til os