Sensor rensning – “Den nemme, den billige og den virkeligt dyre”

Det sker jo at der sniger sig lidt lusket støv ind på sensoren på sådan en digital spejlrefleksfætter som de fleste af os render rundt og nørder med – Hvad gør man så?

Problemet !

“Man skal have 7 pund skidt om året”, det plejede min gamle mor altid at sige, så det må jo være sandheden! Om det gælder dit kamera, det må du selv vurdere, men fakta er at hvis du får støv på sensoren, så kan det ofte ses som pletter på dit billede efterfølgende.

Her kan man tydeligt se både støv og faktisk også et enkelt hår som har sneget sig ind på sensoren – det vil kræve et større retoucheringsarbejde at fjerne alt det støv..

Disse pletter ser ikke specielt pæne ud og de giver i hvert fald ikke noget godt til billedet – De fleste nyere kameraer har en funktion hvor kameraet selv fjerner støvet, men det er ikke altid at dette er tilstrækkeligt, og så må der jo andre metoder til…

Pletterne er forholdsvis nemme at fjerne i efter redigering, men det er jo næsten synd hvis Mads skal bruge en hel dag på at fjerne pletter, så det er nok ikke den helt rigtige løsning bare at satse på at gøre det på computeren!

Den nemme måde

Jo mindre blændeåbning og jo mere ensartet en baggrund du skuder, jo mere tydelige bliver pletterne, så derfor må den nemmeste måde at komme uden om pletter på sine billeder være at bruge en stor blænde åbning og så kun skyde billeder i en regnskov, på den måde så har du altid en rodet baggrund, og den store blændeåbning, så ses pletterne nemlig meget lidt.

Her en meget rodet baggrund, her vil støv pletter med garanti ikke forstyrre det helt store – til trods for at at jeg faktisk har brugt en relativ lille blænde åbning.

Den billige

På apoteket kan man købe en øre sprøjte – altså sådan en gummifætter man bruger til at skylle ørevoks ud af meget beskidte øre. Denne øre sprøjte fungere faktisk også fremragende som støvfjerner – man skal bare huske ikke at fylde vand i som brugsanvisningen siger. Hvis man bruger øre sprøjten, så den kun er fyldt med luft, så kan den i de fleste tilfælde faktisk puste det støv der sidder på sensoren væk, og man undgår helt de grimme pletter. En anden fordel er at man ikke røre ved sensoren og derfor er chancen for at beskadige den meget lille.

Kr. 49,- tja det er jo ikke den helt store udskrivning, også virker den i alt slags vejr!

Øresprøjten er lavet af meget blød gummi, så den riser eller prikker ikke noget i stykker selv hvis man som Kasper har mange og meget store tommelfinger

Jeg har personligt aldrig brugt andet en denne øre sprøjte, og jeg syntes det fungere fantastisk.

Den dyre!

Til sidst kigger vi på den absolut dyreste løsning, men denne eliminere med 100% sikkerhed også alt støve på din sensor, desværre vil det nok være et fåtal der har økonomien til at bruge denne teknik. Teknikken går simpelthen ud på at hver gang man har fået lidt støv på sin sensor, så sender man kameraet til FotoMalia´s værksted, derefter køre man hen til den nærmeste fotopusher og køber et nyt – simpelt og godt.

Genstridigt støv

Eftersigende er der også støv der sidder så godt fast at man ikke kan “puste” det væk, men det har jeg faktisk aldrig selv oplevet, så der har jeg ingen gode erfaringer at komme med. Men mon ikke der er et par af vores garvede læsere som har nogle tricks til hvad man gør når man har været igennem en sandstorm af selvklæbende super støv..

Brian - fotomalia.dk

Brian arbejder til dagligt som fotograf i Randers Regnskov, og igennem dette arbejde kommer han vidt omkring i forhold til motiver. På en enkelt uge er det ikke unormalt at han har fotograferet alt fra parrende kongekobra og flyvende kæmpe flagermus til portrætter af børn, produkt billeder eller dele af dyrepassernes spændende hverdag

Du kan måske også lide

Hjemmebygget dias scanner

SÅDAN FOTOGRAFERER DU FYRVÆRKERI NYTÅRSAFTEN!

Dobbeltmoral er bedre end ingen moral

Testzonen: Fujifilm X-H1 – vil du leve uden?

14 thoughts on “Sensor rensning – “Den nemme, den billige og den virkeligt dyre””

 1. Jeg er helt enig i at den dyre løsning er den bedste 🙂

  Jeg havde noget skidt der sad på sensoren jeg ikke kunne få væk, så jeg stoppede bare en tommelfinger ned i kameraet og gned lidt på sensoren…. Eeeej det gjorde jeg nu ikke, jeg brugte sådan en lille fin børste som man kan få billigt til at fjerne støv med og det virkede helt perfekt! 🙂 Men jeg vil hellere bruge luftmetoden hvis det kan afhjælpe problemet da jeg har det meget dårligt med at røre ved sensoren bare det mindste.

 2. Hmm. Jeg håber sgu’ ham regnskovsfotografen er blevet bidt af en genstridig slange og giften er gået i hjernen, eller så er Brian bare i sit vanlige humoristiske hjørne 😉

  Man puster altså ikke støv væk fra sensoren med en øresprøjte eller for den sags skyld en RocketBlower. Fy, fy, skamme skamme…
  Det kommer støvet jo ikke væk af – det sætter sig blot et andet sted i kamerahuset og måske hopper ned på sensoren igen ved lejlighed.

  Enten køber man et rense-kit inkl. støvsuger, som jeg har gjort, og renser sensoren selv. Det er faktisk ikke særlig svært.
  Eller så sender man skidtet ind til service.

  Mit rense-kit indeholder en lille trykluft støvsuger – eminent til at fjerne støv i huset med, som også nogle gange sidder på matskiven. Pisse irreterende 😉

  http://blog.tollestrup.net/2010/07/11/sa-svinger-vi-stoevsugeren/

  1. Hej Anders..
   /
   Hehe jeg tror faktisk mere at det var i forgårs jeg var blevet bidt af noget mærkeligt…
   /
   Jjeg kan sagtens se de bekymring og at man bare flytter lidt rundt på støvet – jeg ville jo heller ikke bruge en løvblæser til at fjerne støv i huset!
   /
   Jeg har faktisk altid selv brugt en puster, og har meget sjældent problemer med støv, jeg plejer bare at holde kameraet så åbningen vender mod jorden når jeg puster, og det har fungeret upåklageligt for mig i snart 6år..
   /
   Jeg kender godt støvsugeren, men har aldrig ville bruge penge på den da min øre renser har virket for mig.

 3. Husk lige at apotekets “ørevasker” er rullet i talkum for at den skal føles lækker at røre ved. Jeg vil nødig have talkum på chippen, og , i modsætning til Rocket o.a., så suger den luft ind der hvor du lige har blæst støv væk, lille risiko for at du suger støvet ind i gummibolden og ud igen på chippen. Morale: brug det rigtige værktøj, det er lavet til formålet.

  1. Hej Ole..
   .
   Den jeg har er der ikke talkum på, og den virker faktisk helt fornuftigt – jeg har dog skiftet den ud med en noget dyre rocket, da jeg på et tidspunkt blev grebet af “købe grej” syndromet.
   .
   Helt sikkert en fordel med det rigtige værktøj til opgaven – men nogen gange kan mindre også komme langt!

   .
   Tak for din kommentar!

 4. Hej Brian. Jeg er vildt overrasket over at lige præcist du ikke har problemer med spytklatter på sensoren. Udover at jeg konstant vasker mine sensorer (og får skældud af kameralægerne hos Goecker) er der én bestemt situation som med garanti giver lort på sensoren som ikke kan blæses af: når jeg skal fotografere i Sydamerikahuset i Odense Zoo. Fra tørt og koldt til varmt og fugtigt er et mareridt. Jeg er nu begyndt at stille mit grej ‘afstøvet’ i huset aftenen forinden og det har hjulpet lidt, men du gør jo ikke andet end at slæbe dit grej ind fra tørt til fugtigt! Du skal vist ikke udenom igennem det kolde vintervejr men alligevel…

  1. Hej Ard..
   .
   Det er faktisk sjovt du siger det, for der er flere der har fortalt om samme problem – jeg renser meni sensor en til to gange om året og har ellers ikke synderlige problemer med det…
   .
   Jeg ved ikke hvad der er, men har aldrig rigtig haft problemer med det…
   .
   Jeg har som regel mit grej med frem og tilbage på job (på cykel) så det bliver også koldt!

 5. Jeg tror det har at gøre med hvor meget man bruger zoom/fast. Jeg bruger jo ikke meget zoom. Normalt står der efter en times fotografering fire eller fem objektiver på skabe, hylder og gulvet rundomkring i rummet. Nogle gange skal jeg ligefrem lede efter dem. De står selvfølgelig uden dæksler 😀

 6. Hej jeg har lige læst mange af jeres gode tips hvad angår hvordan man renser sin kamera sensor for støv og “sorte” pletter og har så også prøvet det på mit Canon men jeg fik ikke noget ud af det da de “sorte” pletter og støv stadig sad tilbage hvor det ikke skulle.
  Så derfor har jeg valgt at gå til min lokale fotoforhandler og få ham til at gøre det mere profesionelt, men hvad skal jeg regne med at det vil koste at få rengjort sensoren.
  Jeg bor i Esbjerg så der er kun en inde i centrum som jeg kan henvende mig til.
  På forhånd tak for jeres opmærksomhed
  Jan Siedentopp
  siedentopp2@gmail.com

 7. Det er en interessant “meningsudveksling” – og inspirerende samtidig med at den jo advarer om hvor langt man “bør gå”. Jeg har følgende supplement til den billige metode. Det er jo rigtigt at pust med bolden blot vil flytte rundt på støvet i kamerahuset. Derfor har jeg ganske enkelt efter pust med bolden støvsuget kamerahuset med en almindelig støvsuger – ikke voldsomt, men stille og roligt (og uden brug af tæppemundstykke :-)). Og alt med husets åbning vendt nedad. Det løste mit problem, så måske kan andre amatører og gør det selv folk have nytte af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *