Eksponeringskompensation

af Brian - fotomalia.dk

De tre vigtigste knapper!!!

Kender du de rigtige knapper på dit kamera??? Mine tre mest brugte knapper på mit kamera er On/Off, udløserknappen og så eksponeringskompensationsknappen (pyha det var et langt ord) men det betyder jo ikke det behøver at være svært.. gør det??

On/Off

Tja der er jo ikke så meget at sige til den, den tænder og slukker for kameraet, og jeg har kun taget den med fordi det er pinedød nødvendigt at tænde for kameraet for at kunne tage billeder – så over på ON med den…

Udløseren

Den er som regel placeret meget strategisk lige omkring der hvor højre pegefinger rammer kameraet når man holder på grebet. Denne knap er også meget svær at komme uden om når man tager billeder, den er meget lige til – et let tryk (halvt tryk) stiller skarpt, og et helt udløser lukkeren så sensoren bliver eksponeret.

Eksponeringskompensationsknappen

Nu kan vi gøre det rigtig, rigtig indviklet, kompliceret og meget meget kedeligt, men det gider vi da ikke (til dem der gerne vil læse alt det kedelige se her)

Eksponeringskompensationsknappen er nok den knap jeg bruger mest efter udløseren, det er den knap jeg bruger til at justere mit billede til jeg syntes det ser ud som det skal… lad mig uddybe:

Eksponeringskompensationsknappen er egentlig bare en lysdæmper, den bestemmer om billedet skal blive lysere eller mørkere. Ved at trykke på knappen og dreje på dit bagerste kommandohjul (på D300 & D700 andre model/mærker tjek manualen) enten til højre eller til venstre, over- eller undereksponerer du dit billede… Mere indviklet behøver det faktisk ikke være.

Nu tænker du måske: ”Jeg vil da ikke have et billede der er over- eller undereksponeret, men jo det vil du faktisk gerne, fordi du skal husk på, at det billede som du over- eller undereksponerer jo bare er et skøn som dit kameraet har lavet ud fra dens lysmåling, og kameraet kan ikke se om billedet ser ud som du ønsker det.

Når et kamera vælger, hvilken eksponering den skal lave (altså lukkertid og blænde evt. ISO) vælger den det ud fra nogle kriterier som fabrikanten har forudbestemt. Disse kriterier giver i de fleste tilfælde udmærkede billeder, men sjældent rigtig gode billeder, da fabrikanterne som regel går efter at lave en gennemsnitsmåling af en stor del af billedfladen, og dette giver altså gennemsnitsbilleder.

Kameraets vurdering er som regel et rigtig godt udgangspunkt, men det er her efter op til fotografen selv at ”lave” billedet som han ønsker.

Eksempler

Stadig lidt forvirret, herunder kommer jeg lige med et par eksempler på, hvordan jeg bruger +/- knappen

Sofie i ”Den gamle by” (D300 – 17-55mm 17mm – A – EV 0,0 – 1/2000sek – f/: 2.8 – ISO 200)

Her et billede af min dejlige datter Sofie der lige er ved at prøve en meget vild karussel i “Den Gamle by”. Det er jo et udemærket billede, men det manglede efter min mening lidt “sommer”, og derfor brugte jeg eksponeringskompensationsknappen til at lukke lidt mere lys ind (se nedenfor)

(D300 – 17-55mm – 17mm – A – EV0,7 – 1/640sek – f/. 2.8 – ISO 200)

Der er kun omkring 15 sekunder i mellem de to optagelser, eller så lang tid som det tager at køre en tur rundt i den vilde forlystelse… Her har jeg brugt +/- knappen, og overeksponeret billedet med 2/3 blænde eller to klik. Læg mærke til, at lukkertiden er blevet langsommere!

Billederne af Sofie er et rigtigt fint eksempel på, hvordan jeg bruger +/- knappen, men lad os lige tage et par mere, bare for en god ordens skyld.

Spurv ved solnedgang (D300 – 70-200mm – 200mm – A – EV -2,0 – 1/4000sek – f/: 9 – ISO 200)

Her er et andet eksempel, hvis kameraet selv skulle have bestemt, havde det lavet billedet meget lysere, fordi den vurderer, at forgrunden ikke må være helt sort, da det jo er her jeg har lagt fokus. Meget godt tænkt af et stykke værktøj – og hvordan skulle kameraet egentlig også lige vide, at jeg gerne ville have motivet som en silhuet? Det kunne det ikke, i hvert fald ikke før jeg fortalte det til det.

Canon 5d markII, fremragende kamera men ligger ikke lige så godt i min hånd 😉 (D700 – 105mm – M – EV+1,0 – 1/250sek – f/: 22 – ISO200 – 2 SB800, SB900 trådløst)

Hvad ses her… jeg har EV+1,0… I Manuel (M).. Hmm, hvorfor nu det???
Når jeg optager i programmet Manuel, så vælger jeg selv – Lukkertid, blænde og ISO, også selv om kameraet vurderer, at det er helt forkert. Hmm.. hvad forskel gør det så, at jeg taster EV +1,0 ind??

Dette billede er lavet med flere flash, som stadig kører på auto/TTL, det vil altså sige, at kameraet stadig bestemmer lidt her, det bestemmer nemlig flashudladningen, og på et billede som dette, med så meget hvidt, så vurderer kameraet altså, at billedet burde være et blændetrin mørkere end jeg vurderer. Så er det jo dejligt, at det altid er mig der bestemmer i sidste ende…

Hvordan gør man så?

Ja, det er jo et rigtig godt spørgsmål.. Og jeg ved faktisk ikke, hvordan man skal gøre, for det er der jo ingen regler omkring, men jeg kan fortælle hvordan jeg gør.

Når jeg ser et motiv, så begynder jeg med det samme at vurdere, om kameraet vil vurdere det rigtigt i forhold til, hvad jeg syntes eller om det vil lave billedet for lyst eller for mørkt. Det kan være rigtig svært at ”gætte” sig frem til, jeg gætter ofte forkert, men bliver hele tiden bedre og bedre. Heldigvis er det jo så smart med digital kameraerne, at man jo faktisk kan se det man lige har fotograferet, og så må man jo bare vurdere om det skal være lysere eller mørkere – eller prøve sig frem.

Nu tænker nogle måske… hvorfor ikke bare gøre det på computeren når man kommer hjem. Det kan man i mange tilfælde også godt, men jeg har erfaret, at hvis jeg forsøger at lave billedet som jeg ønsker med det samme, så arbejder jeg mere med motivet, og ser måske muligheder som jeg ville ha overset, hvis jeg bare havde ”rettet” det når jeg kom hjem.

Nu skriver jeg under billederne, at de er overeksponeret med en værdi på EV+1,0 eller undereksponeret med EV-2,0, og det forvirrer måske en smule, men det er i princippet ikke vigtigt, for når du står med kameraet i felten, kigger du jo bare om billedet bliver som du ønsker, hvis ikke drejer du lidt til den ene side, hvis det stadig ikke ser rigtigt ud drejer du lidt mere, eller måske til den anden. På denne måde finder du frem til hvad der passer.

God fotofornøjelse.

Relateret indlæg

2 Kommentarer

Bag om billedet (Nyhedsmail) | FotoMalia oktober 27, 2012 - 1:06 pm

[…] store mængde sort i billedet snød kameraet, og jeg var nødt til at kompensere, derfor brugte jeg eksponerings-kompensationsknappen til at finde den rigtige […]

Besvar
Europæisk Bison i snevejr | FotoMalia januar 10, 2013 - 8:03 pm

[…] den anden vej. Jeg endte med at undereksponere de fleste af billederne, og som altid brugte jeg Eksponerings-kompensations-knappen og program A for at finde den rigtige […]

Besvar

Smid en kommentar til os