Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

af Brian - fotomalia.dk

Makrofotografering åbner op for en helt ny fotografisk verden, en verden med uendeligt mange motiver og med mulighed for at finde motiverne næsten overalt.

Men makrofotografering kræver et makro-objektiv, og i dag tester vi et af de allerbedste.

 

INDKALDT CANON-EXPERTISE

Af uforklarlige årsager, så er der faktisk igen af FotoMalia´s faste flok der skyder med Canon, men det betyder jo bestemt ikke, at vi ikke kan lide grejet, eller at vi ikke kigger med og savler lidt, når der kommer nyt grej, for selvfølgelig gør vi det – det er jo top lækkert!!

Men når vi skal skrive om noget så vigtigt som grej, så er det kardinalt for os, at vi rent faktisk skriver om noget vi ved noget om, og at vi faktisk har prøvet det vi anmelder! Derfor skriver vi sjældent selv om Canon-grej.

Men vi HAR hørt, hvad I siger derude, og vi vil faktisk rigtig gerne dele lidt Canontanker, så derfor vi har indkaldt lidt ekspertise udefra!

Vi har bedt Canonfotograf Kenneth Tinnesen skrive lidt om, hvad han tænker om det nye grej fra Canon (Hvis du vil læse mere om, hvem Kenneth er, så tjek bunden af dette indlæg!).

 

INTRO

Der er mange ting, jeg ofte er tvunget til at lade blive hjemme, når jeg tager på tur. Min rygsæk er ganske enkelt ikke stor nok til både kameragrej, sovegrej, kogegrej og ekstra tøj.

Ofte er det første der ryger sovegrejet. Herregud. De fleste gange hopper jeg jo bare i vandrestøvlerne og drager afsted. Men kogegrejet, det er med. Det ekstra tøj?? Hmm.. Jeg kan tage frisk tøj på når jeg kommer hjem. Ja. Sådan må det være. Hvad så med objektiver? Hvad lader jeg blive derhjemme? Nå. Her er hvad det ofte ender med på mine lange ture:

Canon EOS 5D MK IV og Canon EOS 7D MKII 24mm. vidvinkel og så selvfølgelig det objektiv, som denne artikel handler om, nemlig Canons sublime EF-100mm. F2,9L IS USM macroobjektiv.

Vejbestandigt, superb optik, lynhurtig og lydløs autofokus. og knivskarp. Det er altid med. Både på rejser til udlandet og på de korte ture herhjemme.

Lækkert glas i et særdeles veludført rør – et bliver ikke meget bedre end det her!

 

OBJEKTIVET

Da jeg for mange år siden begyndte på det her med at tage billeder, købte jeg Canons stadig eksisterende 100mm F2,8 USM Macro sammen med et Canon EOS 350D. Så var jeg igang. Jeg har derfor mange års erfaring med begge objektiver.

Jeg skiftede for ca. 5 år siden og købte L-udgave, på daværende tidspunkt mit drømme-objektiv. Forskellene på de to udgaver er, groft sagt, at den nye L-udgave har billedestabilisering og er bedre vejrforseglet. Byggekvaliteten er også en smule bedre og den virker lidt mere robust. Derudover er autofokus hurtigere og mere præcis end den anden udgave. Rent optisk er forskellene små. Kontrast og skarphed på fuld blænde er en smule bedre på L, men det er ganske lidt.

Knivskarpt, flot farve og kontrast, det her objektiv er i en klasse for sig – det er faktisk meget svært at finde noget decideret dårligt at sige om det!

 

Objektivet, der har en stor fokusring og tre knapper (IS til/fra, AF og MF valg samt autofokus-distance) er godt balanceret på de huse jeg bruger, og der er en skala yderst, der viser afstand, hvis der bliver brugt manuelt fokus. Der er intern fokus, og det yderste linseelement flytter sig ikke, så der kan monteres diverse filtre, hvis det ønskes. En anden fordel ved den konstruktion er, at det ikke skræmmer dyrene så meget, når der ikke er noget der bevæger sig. Det er i øvrigt 67mm filtergevind der er monteret.

 

BILLEDKVALITET

Canons L-serieobjektiver tegner skarpt. Basta. Der er selvfølgelig enkelte modeller, der er mindre skarpe, og der er nogle der næsten er “for skarpe”. Macroen er et specialist objektiv, som opfylder et primært anvendelsesområde (men kan bruges til meget andet), og her får man ikke noget bedre. Skarpheden er super allerede på fuld blænde, men dybdeskarpheden er minimal, så der er ikke en millimeter til at lave fejl med. Blænd lidt ned, jeg foretrækker generelt mellem F5,6 og F11, så er objektivet virkelig i særklasse, og det er uanset om jeg bruger det på min EOS 5D MKIV eller min gamle EOS 1D MKII.

En flot bokeh er et af de mange kendetegn dette objektiv rummer!

 

Jeg bruger altid autofokus, når jeg fotograferer macro, og flytter fokuspunkt efter motivet, så derfor er autofokus noget af det, jeg vægter meget højt. Her skuffer objektivet heller ikke, selv i ikke helt optimale lysforhold rammer den næsten altid. Ofte kan grund til fejl i fokus skyldes, at jeg kommer til at bevæge mig/trække vejret/ryste på hånden når jeg tager billedet. Husk igen på, at dybdeskarpheden er meget lille.

L-udgaven har som nævnt billedstabilisering. Jeg har det altid slået til, omend effekten er meget lille når den bruges til rigtig macro (dvs. objektivet er på nærgrænsen). Her giver det ca. et trin ekstra at arbejde med, men hvis jeg bruger objektivet til f.eks. detaljer i landskabet, hvor jeg har mere distance til mortivet, så er billedestabiliseringen meget brugbar.

Makroobjektivet er nøglen til en helt ny verden – og hvilken verden. Man kan jo blive helt fortabt i alle de historier objektivet åbner for!

 

Jeg har mit grej med i al slags vejr. Objektivet har fået tæsk, vand, mudder og støv. Vejrforseglingen er et kæmpe plus, og klart en af de bedste grunde til at købe L-udgaven.

 

KONKLUSION

Et af de allerbedste, hvis ikke det bedste, macroobjektiv der kan købes. Perfekt brændvidde. De småting der driller er bestemt til at leve med, f.eks. kan autofokus have det lidt svært i ikke optimalt lys (modlys f.eks.), og der er stadig lidt plastisk der kunne være lavet lidt mere “premium” i det.

Men et topklasse macro, der også er god som en lille tele til f.eks. portrætter og detaljer i naturen. Alt i alt, mit klart foretrukne objektiv.

En lille kommentar fra FotoMalia

Af en eller anden grund, så er Canon´s 100mm makro et objektiv, som vi altid lægger mærke til, når vi holder Workshops i Randers Regnskov – og det er på en positiv måde. Der er et eller andet helt specielt ved den måde objektivet renderer de uskarpe områder som bare tiltaler os, og det er noget vi snakker om hver eneste gang kursisterne formår at udnytte det positivt.

Et klasse objektiv som vi i Nikon-lejren gerne ville have adgang til!

 

CANON EF 100mm f/2.8L MAKRO IS USM I BILLEDER

Vi kan jo snakke en masse om, hvor fantastisk dette objektiv er, eller vi kan vise lidt billeder. Her er lidt af det jeg har fået ud af objektivet de sidste par år!

 

Kenneth Tinnesen – kort om mig:

Jeg er macrofotograf. Eller.. Nok nærmere insektfotograf. Eller bare naturnørd. Jeg bliver nogle gange “punket” fordi mine billeder ikke er “ægte macro” og det er helt rigtigt. Det er de ikke. Og præcis derfor er dette objektiv mit absolutte “go-to” valg, når jeg tager afsted. Mine billeder viser altid dyrene i naturlige omgivelser. Altid levende, aldrig døde eller nedkølede. Men da jeg ofte forsøger at arbejde med miljø og baggrund, så er det sjældent, at jeg er helt inde på max forstørelse.

Ud over at fotografere for sjov, laver jeg workshops og holder foredrag om insektfotografering i felten, og gennem tiden er mine billeder blevet brugt rundt omkring i verden både på tryk og digitalt. Jeg elsker naturen der omgiver os, og finder stor glæde i at fotografere alle de dyr, der lever tæt på os. Vis mig en lille vandpyt med lidt siv, græs og eng, så er jeg i mit rette element.

 

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Anja Robanke februar 23, 2017 - 9:07 am

Det objektiv er total et af mine yndlings! Jeg mødte det på Fotomalia’s workshop i Randers Regnskov og jeg blev forelsket 🙂 Så jeg kan også varmt anbefale det! Og derudover bruger jeg det også til portrætter. Så jeg er glad for mit køb 🙂

Besvar
Arne Mikkelsen februar 23, 2017 - 3:29 pm

Absolut topklasse optik! Jeg bruger det til portræt og modelfotografering, det svigter aldrig. Fremragende skarphed og smuk baggrund.

Besvar
Anette marts 4, 2017 - 10:17 am

Jeg fik lov at låne det objektiv på Workshoppen i Randers Regnskov. Tak for det – det blev en lidt dyrere workshop end beregnet 🙂
Mandag morgen var det ned til fotohandleren og bestille mit eget, og det har stort set siddet på mit kamera lige siden. Jeg har helt droppet mit zoomobjektiv og har nu i stedet en dobbelt-rem, så jeg har to kameraer med henholdsvis vidvinkel og min 100 mm med ud i naturen. Det er en af de bedste foto-investeringer jeg har gjort, så ja, det kan varmt anbefales 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 4, 2017 - 11:49 am

Beklager at det blev lidt dyrere end forventet, men det lyder ikke til at du klager 😉

Dejligt at vi kunne give lidt inspiration!

Besvar

Smid en kommentar til os