Bag om billedet – det gode billede

af Brian - fotomalia.dk

I dag tager jeg jer med på en tur forbi mine overvejelser, mine idéer, mine blindgyder og ikke mindst, hvorfor jeg syntes det endte med at blive et godt billede.

Med andre ord, du kommer med hele vejen, fra start til slut, på et enkelt billede!

 

INGEN IDÉ

Det hele startede med en god idé – eller det gjorde faktisk ikke, for man kan vel dårligt kalde lysten til at tage billeder for en GOD idé?

Familien var i sommerhus, solen stod højt på en let overskyet himmel og lige uden for døren var der en lækker uslået sommermark fyldt med blomster og svirrende insekter – det må være et godt sted at starte, så bevæbnet med mit D4 og mit ynglingsobjektiv (180mm f/2.8) begav jeg mig ud i ‘vildmarken’.

Brian Rasmussen_D4A9716

Det første der fangede min opmærksomhed var en lille blomst, som stod fint mellem græsset. Det viste sig dog hurtigt at det var svært at lave en baggrund der kunne trække motivet op til at blive et godt billede. Nyt motiv!

 

Min erfaring har lært mig at baggrunden er mindst lige så vigtig som motivet – ja faktisk er den vigtigere hvis motivet ikke er stærkt nok i sig selv – så da den tætte mark ikke tillod at finde en fornuftig baggrund til min lille blomst måtte jeg lade motivet stå og lede efter noget bedre.

Mit øje søgte efter noget spændende, noget der kunne skille sig ud, og noget der var værd at arbejde videre med. I min søgen rundt i marken’s underskov faldt jeg over en lille trold der også var på opdagelse!

Brian Rasmussen_D4A9736

Min datter Sofie (8 år) i fuld gang med at fotografere det varierede dyreliv. Lækkert motiv, hyggelig historie, men heller ikke lige det jeg søgte. Nyt Motiv!

 

Nå men det var jo ikke lige børnebilleder jeg havde lyst til at lave i dag… Såå..

Inden jeg kom videre, så indtraf den værste fase i fotografering – DRÆBERFASEN – fasen hvor man begynder at tvivle, fasen hvor man begynder at finde dårlige undskyldninger for, hvorfor det lige præcis ikke er idag man kan lave et fornuftigt billede, fasen som dræber alt lyst, og som når den vinder, resulterer i at man pakker grejet væk.

Jeg HADER denne fase!

Heldigvis har jeg erfaret at det ER en fase. En fase som man kan tvinge sig igennem! Og Heldigvis var det, i denne omgang, en meget kort fase, for pludselig havde jeg fundet mit motiv!

Brian Rasmussen_D4A9780

Ja billedet stinker – igen tvivl der, men tjek lige det fine lille insekt, med det vilde følehorn – nu havde jeg et motiv med potentiale

 

Med et motiv der holder, så er det jo “bare” at arbejde med det til man er tilfreds. Sværere er det faktisk ikke at fotografere! 😉

Første træk var jo ret indlysende – jeg skulle tættere på, meget tættere! Så med rolige bevægelser og sved på panden sneg jeg mig ind på mit fintfølende motiv.

Brian Rasmussen_D4A9793Der røg baggrunden igen – Men hey tjek lige blomsten, kunne den bruges til noget lækkert baggrund?

 

Jeg kom tættere på, men nærheden har selvfølgelig konsekvenser!

Først og fremmest har jeg igen fundet verdens kedeligste baggrund, den holder jo overhovedet ikke – altså ud over blomsten, som faktisk er lidt fin, og som helt sikkert kan bruges til et eller andet.

Da jeg ikke kan flytte motiv eller baggrund, ja så må jeg jo flytte på mig selv for at ændre på baggrunden, så det er jo det indlysende næste træk!

Man som jeg skrev før, så har min lille afstand til motivet haft konsekvenser, for nu er mit skarphedsplan blevet meget meget lille – 180mm er  en ret kraftig makro, og når man begynder at komme meget tæt på små motiver, så SKAL men være opmærksom på sin skarphedsdybde.

Næste træk er altså at finde en anden vinkel at skyde fra, samt at vælge en lidt mindre blænde åbning.

Brian Rasmussen_D4A9817

Ja ja, nu begynder der at ske noget – den rene baggrund kan jeg faktisk godt lide – den kan der arbejdes videre med!

 

Det hjalp at blænde lidt ned, mit skarphedsplan passer nu rimeligt godt til det udtryk jeg arbejder mig hen imod – og baggrunden – tja det var faktisk lidt et tilfælde at jeg fandt den, men jeg syntes den er værd at arbejde videre med!

Min baggrund fandt jeg ved at fotografere fra et lavere punkt end motivet, det er faktisk himlen der er baggrunden – den er bare overeksponeret en del, for at få eksponeringen på motivet til at passe, og jeg er vild med det, men det kan blive bedre!

Næste skridt – Jeg vil overdrive den hvide baggrund lidt mere, så jeg lukker lidt mere lys ind (med en længere lukkertid) og jeg savner lidt farve i baggrunden… Nå ja blomsten…!

Brian Rasmussen_D4A9827

Uhhh vi nærmer os et godt billede… Den hvide baggrund og blomsten…. det er tæt på nu!

 

Min lidt lysere baggrund og blomsten fungerer, jeg kan mærke billedet er tæt på, jeg skal bare lige…. LORTE INSEKT!

Mit motiv letter og flyver væk…

 

RESET OG TILBAGE TIL START

Jeg er pænt træt af det. Mit motiv er væk, og igen overvejer jeg at droppe fotograferingen. Jeg sælger sgu hele lortet…

NEJ HOV… der var den jo igen.! Mit motiv havde bare flyttet sig 3,5 blomst mod øst! Nå stille og roligt fik jeg igen kravlet ind på den motivet og fortsatte arbejdet for det gode billede

Første skud.

Brian Rasmussen_D4A9895

Rimeligt meget tilbage til start – lorte baggrund!

Heldigvis var det jo nemt at komme videre, jeg vidste jo hvad der virkede, så det var bare at finde det rigtige perspektiv igen, og arbejde i samme retning som før.

Jeg skulle altså helt ned i græsset, og se om jeg kunne få baggrunden til at brænde lidt mere ud igen!

Brian Rasmussen_D4A0085

Så er vi på rette vej igen! – og bonus, jeg kan godt lide det grønne farve spil i baggrunden, det er et resultat af en helt “ny lokation”

 

Ja ja, det begynder at virke, men jeg ville jo gerne have min blomst med også, og gerne lidt mere end bare en lille klat i det ene hjørne!

Da jeg er godt tilfreds med resten af min baggrund, så er jeg jo nødt til at gøre noget ved blomsten… Jeg bliver enig med mig selv om at jeg må satse, sætte alt på spil, for jeg vil have det gode billede i kassen. Så meget forsigtigt rækker jeg ud efter blomsten, jeg kan lige præcis ikke nå den – PIS – jeg rykker mig lidt fra kameraet, og giver blomsten et lille puf..

Tilbage til søgeren – YES motivet er der stadig, jeg komponere og forsøger igen…

Brian Rasmussen_D4A0125

Wow øjenkontakt! Nu er vi tæt på et godt billede!

 

Motivet er godt, eksponeringen rigtigt, og mit skarphedsplan ligger som det skal, men baggrunden mangler lige en lille smule..

Jeg VIL have blomsten lidt længere ind i billedet, men jeg kan ikke “bare” skifte perspektiv, for så ryger det fine grønne spil som jeg også godt kan lide..

Der er altså ikke andet at gøre end at satse igen! Jeg må rykke lidt mere på blomsten…

Igen forsøger jeg at nå blomsten uden at flytte mig, men igen uden held – Jeg rykker mig igen forsigtigt væk fra kameraet – men vent… mit motiv rører på sig… Det bliver dog siddende. Jeg rykker igen lidt, og giver blomsten endnu et puf, og hurtigt tilbage til søgeren…

Yes den er der endnu!

Brian Rasmussen_D4A0169

SÅ er den der! – Det gode billede.. det hele ente med at gå op, og jeg kan glad smutte videre!

 

Det var en hård kamp, men sådan er det som regel: det er sjældent at det bare er godt fra første skud!

 

KAMPEN OM DET GODE BILLEDE

En klog mand sagde en gang:

 

THE HARDER THE STRUGGLE, THE GREATER DET VICTORY

 

Det er store ord til et lille billede, men den indre kamp for at fange det gode billede kan jo være stor, uanset hvad man skal fotografere! Så det er vigtigt at huske at blive ved indtil man er tilfreds!

Det tog lidt over en time før der var noget brugbart på kortet, men jeg syntes selv billedet holder, det har en lethed over sig som jeg syntes spiller godt op af insektets lidt glade udtryk.

Men hvad med dig, syntes du det var umagen værd, og bliver du altid ved til du er tilfreds?

 

JULEKALENDER 2015

bånd

Relateret indlæg

5 Kommentarer

Anja Robanke november 17, 2015 - 2:26 pm

Skøn og lærrig fortælling om det gode billede. Jeg er dog nysgerrig, hvorfor er baggrunden ikke god på det billede, hvor der står “Rimeligt meget tilbage til start – lorte baggrund!” Er det “linjerne” bagved der forstyrrer? Eller er det fordi du ville have det brændt ud? 🙂 Jeg kan godt se det endelig billede er meget bedre. Men havde jeg set det andet andet, så synes jeg også det er ret godt 🙂 Men ja det er selvfølgelig det dig gør dig til en klasse fotograf 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 22, 2015 - 9:24 am

Hej Anja..

Tak for kommentaren!

Det er jo altid subjektivt om et billede (En baggrund) virker, i det billede du referere til, der syntes jeg ikke at baggrunde tilføjer noget til billledet, og kort sagt, så kan man sige at alt hvad der ikke tilføre et billede værdi, det er støj (altså visuelt) – og alt støj (igen visuelt og billedligt), gør et billede dårligere.

Jeg syntes at “lorte” baggrunden (hvilket måske er en anelse hårdt sagt) er lidt kedelig og almindelig, den forstærker ikke motivet på samme måde som den hvide baggrund gør, og derfor syntes jeg ikke det holder.

De rigtig gode billeder kommer (for mig) som regel først når jeg bliver ved med at barbere ind til benet!

Håber det giver mening?

(jeg er lidt i tvivl om vores kommentar system giver læserene svar (mail) når vi svare på en kommentar, så vil du ikke lige smide en kommentar hvis du har fået denne besked)

Besvar
Anja Robanke november 22, 2015 - 8:10 pm

Hej Brian, tak for dit svar. Jeg modtager en mail, da jeg har sat flueben i “Notify me of new comments via email” 🙂
Jeg kan godt følge dig. Og jeg kan sagens se det, når jeg sætter de to billeder op mod hinanden. Så jegtænker det er øvelse og sige til dig selv, at man vil mere og man ved der er mere at komme efter 🙂
Men fedt du lige uddybte 🙂 Tak!

Besvar
jacobadk november 17, 2015 - 7:25 pm

Alt for kendt problematik… Har ofte et billede i hovedet, der er alt for længe om at dukke op i kameraet, og specielt når man arbejder med dyr.

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 22, 2015 - 9:25 am

Ja det kan være svært at oversætte en idé til et billede andre kan se! – og det behøver ikke kun at være i foto 😉

Besvar

Smid en kommentar til os