Bærbar eller stationær? Mere RAM eller hvad?

af Kasper - fotomalia.dk

Ja det er jo alt i alt nogle rigtig gode spørgsmål.

Jeg kan desværre ikke svare på det, da jeg er af den slags mennsker der – ja hvad er det nu Brian og Mads plejer at kalde mig…. JO “IDIOT til alt hvad der har bare det mindste med computere at gøre!!”..

Det er ikke fordi jeg skal ud og købe nu computer lige nu, men fordi jeg er rendt ind i et problem.
Som i jo nok har set, så har min rolle på fotomalia ændret sig lidt mere hen i retning af videoredigering og til dette bruger jeg nogle ret heftige programmer. Problemet er så også at jo bedre man bliver til at benytte featurerne i disse programmer, jo mere belaster man computerens processor og RAM.

Jeg har altid kun haft bærbare, fordi jeg ikke gider være bundet til ét bestemt sted hvor jeg kan arbejde og fordi jeg synes at bærebare computere bare ER lækrere end de kæmpe brummende klodser der står og fylder i huset.

Min nuværende arbejdsmaskine er en HP Pavillion DV7 1195eo med windows 7 64bit…. hvad det så end betyder, men ham der bestilte den for mig (min kære fader) mente at det var en supercomputer til rimelige penge og jeg må da også sige at den har opfyldt alle mine krav….. lige indtil nu..

MEEEEN i går fik jeg så den besked fra mit kære windows, at den var rendt tør for RAM og videoprogrammet skrev “not responding” træls… Der er 4GB RAM i maskinen og jeg bestilte straks 8GB på nettet som jeg forhåbenlig får i morgen og så SKAL det bare virke!!! Ellers går i glip af min til dato fedeste video… eller bare min video… eller det er mere et klip… men nok om det.!

Nå men nu er det store spørgsmål så!! Skal jeg købe en bærbar næste gang eller får man MEGET mere guf for pengene hvis man køber en stationær? Hvis jeg smider 15.000kr efter en computer som skal have så meget “power” som muligt for pengene, er det så den ene eller den anden løsning?

Med hensyn til RAM! Jeg forstår i princippet godt hvordan det virker, men det jeg hører er at selvom man ken se i at computeren ikke bruger al den RAM der er tilgængeligt, så kan man stadig vinde noget ved at give den mere?? Jeg fatter det nok ikke helt alligevel..

Når man kører med meget krævende videoprogrammer og skal “render” en video realtime i foreksempel Premiere Pro, så er det jo ikke grafikkortet der bliver mest belastet, men mest prosessoren og RAM, så nu har jeg købt RAM’en og nu må vi se, det er trods alt nemmere og billigere end at begynde at skifte hele indmadden ud 🙂

Jeg vil gerne høre hvad i mener om alt det her og så håber vi at videoen bliver færdig snart 😉

Relateret indlæg

18 Kommentarer

SarahF maj 25, 2011 - 3:00 pm

Hej Kasper, der findes kun en rigtig ting at gøre og det er at få Mac!! Så skal du bare bruge det superfede program Imovie der følger med, gratis og så kører det. Tro mig du vil ikke fortryde det.

Besvar
Anders maj 25, 2011 - 5:32 pm

Sarah, jeg tror hurtigt at Fotomalias videoredigering vil komme til kort i iMovie (svarer til MovieMaker på Windows). Premiere Pro eller Final Cut Pro er nok de rigtige værktøjer, hvis man vi bare en lille smule udover standard-redigering af videoer.

Men Mac’en er det eneste rigtige til grafiske arbejde. De kører meget mere smooth og man slipper for det sædvanlige driver-helvede.

Besvar
Kasper - fotomalia.dk maj 25, 2011 - 6:15 pm

Hej Sarah. Der er ingen tvivl om at en Mac ville være sagen, men så tror jeg budgettet bliver sprængt lidt, jeg er ikke helt sikker på at jeg får det trumfet igennem hos de to andre at jeg skal have en Mac til 20.000 😉 Men måske, hvad siger i Brian og Mads?

Anders det er sjovt du lige siger det, for efter Sarah’s kommentar var jeg lige inde og tjekke imovie og du har nok ret i at det ikke helt kan følge med når man kommer lag på lag på lag med mange lydskift og animationer.. ikke at jeg gør det så vildt meget nu, men det kommer stille og roligt 🙂
Så du mener PC, men bærbar eller stationær? 🙂

Besvar
SarahF maj 25, 2011 - 6:52 pm

Det er nu ikke helt rigtigt jeg vil mene at man sagtens kan lave mere avanceret videoredigering i imovie. Du kan selvfølgelig ikke lave en hollywoodfilm, men i forhold til Windows MovieMaker er det klart bedre. Final Cut er naturligvis klasser over, men prisen er også derefter. Normalt vil du med Imovie eller Final Cut ikke have problemer med ydeevnen på en Mac, mit forslag er en MacBook Pro 15″ den har jeg selv og er vildt glad for den.

Besvar
Michael Bunker maj 25, 2011 - 7:24 pm

Halløjsa … jeg har da også lige en holdning:-) jeg bruger en MACbook pro med iMovie og det er verdensklasse TIL… små hygge film.. jeg bruger det til at klippe mine GoPro film sammen med og det skal jo så lige huskes at det jo også er optagelser derefter:-) jeg er dog sikker på at det som en start er helt fint, men jeg er bang for at man hurtigt “vokser” fra det…

men nu spørger du jo om du skal arbejdet på bærbar eller stationær…. jeg går selv med tanken om at købe en iMac, men jeg er meget i tvivl om jeg kommer til at sidde og arbejde med den… for jeg er jo stor fan af at sidde i stuen foran TV’et og arbejde med mine billeder, eller hvad jeg nu laver….. men der er ingen tvivl om at det ville være fedt med en lidt større skærm og en ordentlig mus og pad. …. så hvis du vil arbejdet seriøst med det er den seriøse løsning jo nok den stationære… og det hedder iMac:-)… det er mit bud:-)

Besvar
Kasper - fotomalia.dk maj 26, 2011 - 8:17 am

Ja Michael, selvfølgelig har du da også en holdning, du er jo næsten umuligt at få til at holde k…! 😉

Det er sjovt så mange der altid siger Mac, for jeg har altid drømt om en Mac, men jeg tror bare at hardwaren for sammen penge kan fås meget bedre som PC. MEN helt sikkert Mac hvis budgettet er til det når det skal skiftes 🙂

Besvar
Kasper - fotomalia.dk maj 26, 2011 - 8:19 am

Hej Sarah. Jeg tror jeg skal kigge lidt på Macbook pro, for jeg har en 28″ monitor jeg kan sætte den til hvis der skal lidt størrelse på.
Hmmm.. stof til eftertanke og tusind tak for kommentarerne 😉

Besvar
Jesper Videbæk maj 25, 2011 - 6:37 pm

Hmm – en Mac koster nu ikke 20.000.
Tilfældigvis lige en artikel i Berlinske – http://www.b.dk/tech/macbooks-er-markedets-bedste

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 25, 2011 - 8:28 pm

Jesper du skal ikke hæfte dig så meget i Kaspers tal – han har først lige lært at tælle til mere end 10 – det gik helt galt for ham når der kom flere cifre på, såå når han skriver 20.000 – så kan det lige så godt betyde 77kr eller 100.000
.
Det er til tider ret svært at holde styr på vores budget, og netop derfor har Kasper mistet retten til at handle på nettet!

Besvar
Jesper Videbæk maj 25, 2011 - 8:40 pm

Arhh – det forklarer jo en del.
.
Kasper – du må købe min MacBook Pro super billigt. Kun 30.000 kr.
(30.000 er meget meget mindre end 20.000)

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 25, 2011 - 8:43 pm

Jep nu har du fat i den lange ende…
.
Der er præcis sådan vi har fast sat hans løn – hvis vi altså fik løn……

Besvar
Kasper - fotomalia.dk maj 26, 2011 - 8:23 am

Ej… men så ihvertfald 18.999 kr – i dagligt tale 20.000kr 😉

Fedt med linket Jesper, det peger da kraftig i retning af en Mac kan jeg høre 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 25, 2011 - 8:23 pm

Kasper din inkompetente spade… Nu er jeg ikke helt sikker på at “manden der først fandt ud af at hans computer havde to harddiske, efter 2 års brug” kan styre en Macbook, så nej du kan få en kugleramme og en VHSmaskine..
.
Jeg er faktisk heller ikke sikker på andet end at din computer fungere som din skal, og at det er dig der er et eller andet galt med – men det har Mads og jeg jo sagt i flere år!

Besvar
Kasper - fotomalia.dk maj 26, 2011 - 8:28 am

HOV HOV HOV!! Man skal ikke smide med sandaler når man bor i…? eller hvordan er det nu..?
Jeg synes du skal til at passe en lille smule på Brian, der kunne jo laves en helaftens film over dine MEGET dyre brølere og nu var det jo heller ikke MIG der kom til at slette bloggen, men derimod dig og Mads der ikke aner hvad i laver!
.
Jeg har trods alt nok hjerneaktivitet til ikke at “riste” den eneste HDD jeg har backet up på!
.
Bare fordi man har en tatovering med “DOS forever”, så skal man svines til!

Besvar
Frederik Overgaard maj 26, 2011 - 1:35 am

Du har meget at lære Kasper.. 🙂

Rammene først. Det er vigtigt at have mange Ram, og det er vigtigt at de er hurtige (høj clockhastighed og lav latens). Man kan godt køre Premier Pro med 4gb, eller Mac kan i hvert fald, for det gør jeg. Så man må da regne med at windows kan følge lidt med. Ved ikke lige hvorfor den løber tør.

Hvis du skal have en ny seriøs computer til videoredigering, og endnu ikke vil på den rigtige side og købe en Mac, vil jeg anbefale en fra Topdata (antager at du ikke selv vil samle). Jeg ved godt det er gamercomputere, men de har hurtige CPU, mange hurtige Ram, en hurtig harddisk (meget vigtig til videoredigering!!) og man får meget for pengene. Det er stationære, og skal du virkeligt have noget for pengene, er det vejen frem. Bærebare kan sagtens, men det koster noget mere(!)

Ellers må du jo over på den rigtige side og se at få dig en Mac. Jeg kører stadig fint rundt i både Premier Pro og After Effecs på min 2 år gamle MacBook Pro. Den holder og den kan bare køre skidtet.

(Har ikke selv brugt det meget, men man kan altså lave ret så meget i iMovie – det er lysår foran movie maker.)

Besvar
Kasper - fotomalia.dk maj 26, 2011 - 8:37 am

For dælen da Frederik! Man kan altid regne med seriøse og velovervejede svar fra dig!
Det ser jo MEGET overkommeligt ud i pris det fra Topdata. Jeg tror faktisk jeg vil tage en snak med dem med det samme.
Jeg tror det bliver en stationær næste gang og så kan jeg jo se at med alle de penge jeg sparer der, så kunne der måske også blive til en lille Mac, hvem ved 😉
.
Fedt svar og tusind tak.

Besvar
Mads - Fotomalia.dk maj 26, 2011 - 8:42 am

Med fare for at lyde som en fanboy – så tror jeg du skal kigge efter den nye Imac 27″ – den koster 15.000. http://store.apple.com/dk/browse/home/shop_mac/family/imac/select?mco=MjIwNTQyNjE
.
Så kan du jo bare sætte din 28″ som sekundær skærm, så er du ermame sat godt op til videoredigering! Og når du er så glad for at arbejde på den bærbare, så tror jeg bare det er en dårlig vane, du skal have lagt fra dig. Du kan sagtens bruge den til at se klippene igennem, når du er på farten, men når du skal arbejde, så synes helt sikkert du skal satse på en lækker stationær maskine.

Besvar
Theis Poulsen maj 26, 2011 - 11:14 am

Kæft en gang fanboys det er da helt utroligt. Det er sgu ikke helt galt at apple er blevet en religion den dag steve jobs siger jorden går under går i sgu da alle ud og gør noget dumt….

For at sige det lige ud så er det noget FIS at sige at det eneste der holder er mac.

Til video redigeringen ville jeg foretrække en stationær også pga den store mængde plads du for behov for. Der er det en fordel at kunne have nogle interne diske i raid for at øge yddelsen.

Som jeg forstår det bruger du premiere til din redigering. Du skriver at det ikke er grafikkortet der er i brug, men det er faktisk ikke helt rigtigt. Hvis du har den nye udgave CS5 eller 5.5 så understøtter premiere faktisk gfx kortne rigtig godt.

Du kan læse lidt på nettet om hvilke kort du skal kigge efter for at få en direkte understøttelse.

Mange ram er klart en fordel og det samme gælder en hurtig cpu for selvom der er hjælp fra gfx kortet så vil cpu stadig skulle arbejde.

Bygger du en stationær så smid 12gb ram i den de koster alligevel ikke det helt vilde 🙂 Processor er intel I7 en super løsning som yder rigtig godt.

Skal der arbejdes rigtig seriøst med det er det også klart en fordel med nogle hurtige diske i raid til at arbejde fra og evt også til scratch disk.

Så kan du have nogle større diske liggende som du bruger til lager når du er færdig med dit projekt.

Mac er udemærket slet ikke det men du betaler rigtig mange penge for navn(hype) og design hvilket også er helt fint hvis det er det man vil.

Jeg arbejder selv med begge dele og helt ærligt skal jeg bruge mine egne surt tjente penge så ryger de sgu ikke i frugt kassen. Er det firmaet der betaler så er det en helt anden sag 😛

Besvar

Smid en kommentar til os