Backup: Hvad skal man vælge…?

af Brian - fotomalia.dk

Nå nu er jeg efterhånden ved at have genskabt det meste af min tabte data, og nu må jeg hellere finde en god løsning til hvordan jeg skal lave backup af mine billeder!

Men hvad er den bedste løsning!

84%

Jeg mangler stadig omkring en lille del af de billeder der lå på min lille HD, men GetBackData tygger stadig på HD og er faktisk nået helt til 84% – på 3 uger!.

For at prøve at undgå at jeg gentager succesen, så er jeg gået i gang med at optimere mit workflow, og ikke mindst gået i gang med at finde en fornuftig måde at lave backup på.

Lige nu har jeg kigget på tre mulige måder at lave backup på og dem tænkte jeg da lige at jeg ville dele med jer!

SynToy

SyncToy er et lille program, som faktisk er det som jeg tidligere har brugt, og det fungere faktisk rigtig fint.

Man har flere forskellige muligheder for hvordan man vil holde to mapper synkroniseret – Programmet er bygge op så man har sine to valgte mapper -“Venstre” og “Højre”. Herefter har man mulighed for at vælge i mellem tre forskellige synkroniserings muligheder

Syncronize

“New and updated files are copied both ways. Renames and deletes on either side are repeated on the other”

“Echo”

New and updated files are copied left to right. Renames and deletes on the left are repeated on the right”

“Contribute”

New and updated files are copied left to right. Renames on the left are repeated on the right. No deletions.

Som sagt så syntes jeg faktisk at det har fungeret fint, det eneste minus jeg har kunne finde ved programmet, er at man ikke kan sætte den til at køre en backup skemalagt.

Stifinder

En anden mulighed er bare at bruge stifinder, også bare kopiere alle mine billeder til en ekstern HD en gang om ugen/måneden.

Dette er jo nok ikke den fedest måde, og det ænder nok med at være meget tidskrævende, men faktisk har jeg længe bare gjort det på denne måde.

Norton 360

Jeg har Norton 360 på min computer – jeg ved egentlig ikke helt hvorfor, men det har jeg nok bare altid haft, og aldrig rigtig tænkt over om dette var den bedste løsning.

I Norton er der også en mulighed for at lave backup, men den virker meget “brugervenlig”, og jeg har meget få muligheder for at sætte det op på den måde jeg ønsker. Til gengæld har jeg med Norton muligheden for at skemalægge hvornår den skal lave backup, og dette vil formentlig øge frekvensen af hvor ofte jeg får det gjort.

Andre gode bud?

Jeg har ikke den store forstand på at lave backup (som i sikkert allerede ved), så jeg vil rigtig gerne høre om der er nogen af jer der har nogle gode bud på hvad jeg skal bruge, til at lave backup?

Relateret indlæg

25 Kommentarer

Frederik Overgaard juni 28, 2011 - 11:55 pm

Hvis du nu havde haft Mac havde jeg anbefalet en Timecapsule (eller anden NAS) og Timemachine, men jeg er ret sikker på, at der er lavet lignende programmet til Windows, der også kan backuppe til NAS.

Det smarte er at man i en NAS kan have 2 diske i et RAID (så data er ALTID sikker med mindre huset brænder) og computeren så selv finder ud af hvad der ikke er taget backup af og ligger det over. Med en NAS i stedet for en ekstern smider man bare netværksstikker i, og så er der 1Gbps (teoretisk) forbindelse til data/backup.

Bruger det selv (altså timemachine) og det fungerer perfekt!

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 30, 2011 - 7:30 pm

Jeg ved ikke hvad det er med mig og NAS, men jeg har bare aldrig fået det helt ind underhuden… den sidste jeg havde var dræbende langsom, og derfor har jeg nok mistet modet..

Besvar
Per juni 29, 2011 - 9:06 am

Jeg bruger online backup = Livedrive.com + kopierer til ekstern harddisk med jævne mellemrum og gemmer iøvrigt altid fotos på en anden partition end c-drevet (så windows ikke smadrer data) og i mit tilfælde befinder særskilt partition sig heldigvis også på en særskilt harddisk 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 30, 2011 - 7:32 pm

Jeg har heller ikke mine billeder liggende på mit C-drev, jeg har efter hånden også en hel del billeder, så de er spredt på flere HD..

Besvar
Morten juni 29, 2011 - 9:07 am

Jeg bruger selv Qnap 219+ NAS som back up til min computer. Med RAID 0 kører den samme data ind på to harddiske, og man er sikret hvis den ene disk dør så er det bare at skifte den, så bliver data fra den anden automatisk kopieret over.
Der hvor det så bliver rigtigt smart er at hvis man kender en der har samme model som en selv kan man sætte systemet op således at man “låner” en del af harddisken på makkerens harddisk som man kan bruge som back up af sine data. Så hvis huset brænder er ens data alligevel sikret. Der er også usb porte tilslutning så eksterne harddiske kan tilsluttes hvor makkeren data kan ligge så de ikke optager for meget at ens eget data der jo gerne skulle have førsteprioritet.
Qnap leverer selv backup program der kører automatisk i baggrunden på computeren så man er fri for at tænke på back up, for nedbrud sker ALTID en time før man havde tænkt på at køre back up programet.

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 30, 2011 - 7:32 pm

RAID – det er også rigtig smart, men så er man vel ikke rigtigt dækket ind for fejl40 er man… De spejler vel hinanden, så hvis jeg kom til at slette et eller andet, så er det vel væk fra begge, eller er det mig der tager fejl…

Det er du selvfølgelig ude over hvis den smider det over til naboen også eller?

Besvar
morten juli 1, 2011 - 8:19 am

Nej hvis du sletter noget i RAID 0 sletter du det fra begge harddiske. Men det fede er at man er daekket ind hvis en af harddiskene gaar ned. Det er set foer at en harddisk gaar ned… :O)

Men efter at have kigget lidt paa keepit.com tror jeg jeg vaelger den loesning sammen med en NAS, det ser ud det koerer linux ogsaa, og det er operativ systemet paa NAS’en.

Besvar
Morten juli 1, 2011 - 8:21 am

Men Qnap har ogssa skraldespand indbygget glemte jeg lige at sige, saa hvis du slettet det skal man bagefter toemme skraldespanden foer det er slettet (hvis man har skraldespand fluebennet slaaet til).

Besvar
Allan september 25, 2012 - 9:37 pm

Hej Morten
Jeg ville høre om du fik Keepit til at køre på din QNAP?

Besvar
Torben august 9, 2011 - 5:48 pm

RAID 0 er striping, dvs at hvis 1 disk dør, dør det hele i det data spredes over 2 diske samtidig….altså 0 datasikkerhed; men god performance.
Hvis du vil have sikkerhed med 2 diske er det RAID 1. Det er en ren spejling og sandsynligvis halvdårlig performance.
Med 3 diske kan du få RAID 5, som er “spejl” + striping (distribueret paritet, dvs. datasikkerhed *og* performance) og med 4 diske kan du få RAID 6 (RAID 5 + du kan tåle at 2 diske dør).
Se mere her:
http://da.wikipedia.org/wiki/RAID
Langt de fleste linux baserede NAS systemer til hjemmebrug kører med software RAID, hvilket – alt andet lige – performer dårligere end en hw løsning.
Windows Home Server desuden ikke bruger de gængse RAID standarder; men et MS proprietært system, der går under navnet Drive Extender.

Besvar
Kasper juni 29, 2011 - 9:43 am

Jeg bruger det gratis program Free File Sync, http://sourceforge.net/projects/freefilesync, der nok minder meget om SyncToy. Jeg har to eksterne 1TB diske, som er spejl af hinanden, og hvor den ene opbevares hjemme og den anden på mit arbejde.

Jeg synkroniserer jævnligt raw billederne (der er i DNG, så alle Lightroom ændringer er med) og på udvalgte tidspunkter også Lightroom kataloget.

På min harddisk ligger \2011\-mappen og den sync’er jeg så løbende (og det er jo selvfølgelig her man skal være lidt opmærksom) med begge diske. Det foregår manuelt, men når filerne ligger organiseret i stifinderen så føler jeg, at jeg har mere kontrol over det, end hvis det hele kører i baggrunden i et eller andet Norton-format…

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 30, 2011 - 7:35 pm

Hvorfor laver du dem til DNG, er det mig der har misset noget her???

Besvar
Kasper juli 1, 2011 - 8:41 am

Nu er jeg ikke ekspert, men ved at konvertere til DNG slipper man for at have separate sidecar-filer. Hvis jeg sender dig en DNG-fil, som jeg har redigeret i Lightroom, så er det min opfattelse at du vil kunne se samtlige redigeringer udover RAW-filen. Og skulle man ‘glemme’ at få taget backup af Lightroom kataloget er der ingen skade sket, da informationerne også ligger i RAW-filerne.

Besvar
Lasse juni 29, 2011 - 10:27 am

Jeg bruger KeepIt.com ( http://www.keepit.com/da/keepit-unlimited ) som online backup + en ekstern harddisk.
Keepit koster bare 39,- kr om måneden for ubegrænset plads og er utroligt nemt at bruge. Efter opsætningen gør den alt selv.
Kan kun anbefale det..

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 30, 2011 - 7:38 pm

Jeg har faktisk kigget lidt på Keepit.com – tror du har nævnt det tidligere – Men hvor lang tid tog det ved første upload (2-3TB)
.
Og hvor lang tid tager det når den køre ellers – jeg tænker på når man kommer hjem med nye billeder (50GB)
.
Køre det fornuftigt?

Besvar
Lasse juni 30, 2011 - 9:32 pm

Jo det er vist rigtigt – har vist nævnt det før. Jeg tror jeg siger det til alle.. 😉

Det kommer jo selvfølgelig an på din hastighed, men første gang tager det en mindre krig. Jeg satte mit igang sen aften/tidlig nat og den var på 85-90% da jeg tog på arbejde om morgenen. Det har vel små 500 gb.

Besvar
Theis Poulsen juni 29, 2011 - 1:35 pm

Jeg bruger http://www.crashplan.com super system der klarer både lokal og online backup.

Jeg kører en lokal backup til min server og en ekstern til deres web løsning.

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 30, 2011 - 7:39 pm

Hmm det ser jo meget spændende ud, jeg kan godt lide at det er samme program der ordner begge dele og at det sker automatisk..
.
Det skal jeg lige kigge videre på!

Besvar
helle ibsen juni 29, 2011 - 9:14 pm

NAS med 4 diske. Virker fint med både alm. stationær pc og macbook. Har også min webside liggende på den. Desuden fungerer den som film-bibliotek, musikdatabase mm og de kan så afspilles på hvilken som helst pc i huset. Trådløst. Nice 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 30, 2011 - 7:41 pm

Jeg kan efterhånden godt se at jeg nok er nød til at kigge lidt på en NAS disk..
.
Men jeg har bare købt Eksterne så jeg har plads til en hel del..
.
Og jeg havde egentlig tænkt at næste gang jeg skal ud og bruge penge så blev det nok en iPad – ikke at den løser dette problem, men den er bare så fin…!

Besvar
kim juli 3, 2011 - 7:17 pm

Jeg har stadig ikke fundet en økonomisk rentabel online backup-løsning – og vil blot gøre opmærksom på, at en del udbydere komprimerer det uploadede. Og det er ikke smart hvis man troede at det, det blev uploaded også er identisk med det man downloader igen – når en skade er sket.

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 3, 2011 - 10:06 pm

Hmmm Kim vil det sige at sider som Keepit og Crashplan komprimere ens data, og at der i denne komprimering sker en ændring – Eller hvad mener du.
.
Det lyder jo ret træls, hvis dette er tilfældet –

Besvar
kim juli 4, 2011 - 6:31 pm

Jeg har ikke tjekket hverken keepit eller crashplan – men jeg anbefaler at man gør det.
Jeg har desværre kommet til at slette mine favoritter, og med dem navnene på backup udbydere, som jeg undersøgte i min Quest for onlinebackup. Det stod på for ca. 6 måneder siden. Og jeg fandt at en del, som lavede dine store JPG’er om til mindre og dårligere opløste jpg’ere. Uden at gøre et stort nummer ud af at oplyse om det…

Jeg vil dog ikke sige at det er tilfældet for de 2 ovenævnte, da jeg ikke har tjekket dem 100% ud – men det jeg har set indtil videre, ser lovende ud.

Besvar
Kasper august 12, 2011 - 11:38 am

Fin blog, som jeg netop har tilføjet til mit RSS feed.

Jeg er netop igang med samme overvejelser og er kommet frem til følgende:
NAS med minimum fire diske opsat i RAID 5.

Rsync fra NAS til http://www.onlinestoragesolution.com/
(eneste udbyder som vil tage backup af NAS til rimelige penge – så vidt jeg er orienteret)
(har fiber på 50/50 så min forbindelse kan fint klare det)

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 16, 2011 - 5:17 pm

Hej Kasper,
Velkommen til, dejligt med nye hoveder, der kan komme med nye indspark!!!
.
50/50 – det lyder til at væreben dejlig forbindelse?

Besvar

Smid en kommentar til os