At blive fri for Brian

af Ard Jongsma

Jeg rejser jo primært til Afrika for at blive fri for Brian. Han rejser kun til Ecuador og Thailand. Afrika er et sikkert sted. Det indebærer så også, at nu hvor jeg blogger for Fotomalia, bliver jeg nødt til at rejse endnu oftere til Afrika. Så I kan vel godt forså hvor forfærdet jeg var, da jeg mødte hans to udsendte…

Mød Ras og Mus

Mød Ras og Mus, og en unavngivet unge, som uden tvivl kommer til at hedde Sen og snart vil blive oplært i de fineste find-ard-jongsma-og-få-ham-til-at-skrive-flere-blogindlæg teknikker.

 

Ras (den øverste) talte flydende dansk og fortalte uden omsvøb at der skulle ligge et indlæg klar i aften. Live fra Kruger Park i Sydafrika.

Mus (den nederste) talte også flydende dansk men begyndte først at fortælle om hvordan hun havde været udsat for modelfotografering under næsten slavelignende forhold både i Randers Regnskov, hvor hun skulle flyve frem og tilbage igennem en smal korridor af sorte affaldsposer (Brian er ikke så god til at fokusere) alt imens der blev fyret et batteri SB-900-er ind i hendes sarte øjne. Hun fik aldrig genvundet synet helt. Senere blev hun udsat for samme maltraktering på ‘ferie’ i Norge. Jeg spurgte ind til detaljerne for måske at have en chance for at få frataget Brians andenplads ved Danmarks Naturfoto 2014, men hun blev sat hårdt på plads af Ras, som I kan se på billedet. Det nåede jeg lige at tage. Det sidste hun nåede var en henvisning til nogle kollegaer som pt. var arbejdsløse men kunne hyres for at blive udsendt til Randers med evt. ondsindede formål, som f.eks. at gøre Brian arbejdsløs eller kørestolsbruger. Det kunne jeg jo aldrig finde på (hvis han blev arbejdsløs ville han bare blive endnu bedre til at fotografere og det er der ingen der er tjent med, og hvis han kom i en kørestol ville han lære at fokusere) men da Mus til sidst blev kvalt af Ras opsøgte jeg dem alligevel.

 

150231_South_Africa_0029 copy

De havde nogle forfærdelige hjørnetænder og de snakkede desværre kun et lokalt sprog som jeg ikke forstod meget mere af end ‘Randers’, ‘Brian’ og ‘Fotofestival’ og ‘cheeseburger’. Det sidste forstod jeg ikke helt. Måske var det ‘Viborg’ de sagde, i stedet for ‘cheeseburger’. Det var virkeligt svært at forstå.

Skal du noget på Fotofestival til maj i Viborg Brian? Det kan være, at vi skal tage en kørestol med til dig, bare for en sikkerheds skyld? Jeg har en stor bil.

 

Kruger Park

Nåh ja, undskyld, I sidder jo ikke og læser om Kruger Park for at få set billeder af flagermus og pildskadder. I vil have løver! Værsgo’ så. Den var ikke sur!

 

150231_South_Africa_0075

Dagens tip:

Smid nu den telekonverter ud. Det gør jeg. Her er løven med og uden teleconverter. 100%, begge bileder. Selvom billedet til højre trak løven 40% tættere på og selvom jeg lukkede blænden et stop ned og selvom jeg tog et hav af billeder, var der ikke et eneste som var så godt som et croppet billede fra det nøgne objektiv. Jeg siger det kun én gang til: telekonvertere er noget lort.

Capture1

Nikon D800E, Nikon 500mm/f4, til venstre uden konverter på f/4, til højre med TC14 II konverter og et blændetrin ned – f/8 ialt. Bedste billeder af to store serier og nøjagtig identisk efterbehandling i Capure One. Klik for at åbne i 100%.

 

Og ja, Nikons TC14 III er marginalt bedre og nej, den er stadigvæk ikke god nok.

Hvis du ikke ejer en 200/2, en 300/2.8 eller en 400/2.8 – og det er der ikke mange der gør – kan du ikke tillade dig at bruge en telekonverter. Forklaringen bliver der plapret afsindig meget om på nettet men er efter min mening ret enkel:

Du taber en vis procentdel billedkvalitet når du bruger en konverter og der er kun meget få objektiver hvor opløsningen er så meget højere end dagens kameraer kan håndtere at du ikke kan se forskellen. Jeg tror personligt at det kun er de tre, men jeg har aldrig prøvet at skyde med 800/5.6, som også siges at være meget god. Men det sagde de også da jeg købte min 500/4 og den er god, men ikke god nok 🙂

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Mads marts 28, 2015 - 8:03 pm

Ard, jeg vil med til Afrika – selvfølgelig både for at slippe for Brian ( det giver jo sig selv) men også for at tage lækre billeder af bla. løver i profil (selvfølgelig uden converter) Men måske kan jeg teste min Iphone6 🙂

Besvar
Ard Jongsma marts 28, 2015 - 10:28 pm

Du skal være SÅ velkommen Mads. Men jeg kan ikke garantere at Brian ikke også kommer med! Men så giver vi ham bare sådan en kæmpeflåt i øret, lissom løven. Så kan han ikke høre hvad vi snakker om.

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 31, 2015 - 8:25 am

Hva… Jeg syntes da lige det tog en lidt træls drejning!

Dejlige billeder Ard, men mus ser altså bedst ud når de flyver! – glæder mig til at høre røverhistorier og hvor får jeg lyst til at komme på tur!

Skal vi ikke snart til Namibia eller Ecuador eller noget?

Besvar
And Jongsma marts 31, 2015 - 9:13 am

Naturen er hård Brian, det ved du jo! Ja, vi skal rejse snart!

Besvar

Smid en kommentar til os