Arkivering af filer

Jeg bliver tit spurgt om hvordan jeg egentlig håndtere mine filer. Det virker lidt som om at alle har en idé, om hvordan filerne skal håndteres, men måske ikke helt har tillid til om det er godt nok.

Det her indlæg er min måde at gøre det på, den er hverken rigtig eller forkert for dig, men for mig der virker den og måske skal du tage noget med dig, som du kan bruge, måske kan du ikke.

Arkivering af filer

I bund og grund er det ikke super komplekst og det er 100% tilpasset mit hoved og min måde at tænke/arbejde på.

Filer og foldere

Det helt grundlæggende er folder strukturen og filnavne.

Jeg har to arkiver:

 • Arbejdes arkivet – Det er her mine filer der ikke er bearbejdet (sorteret/redigeret) og leveret bor. Jeg har altid det her arkiv med mig, så jeg kan arbejde på dem, når det passer mig.
 • ”Arkiv” arkiv- Når jeg har leveret filerne, gemt til portfolio, mm., flytter jeg filerne herover.

Navngivning

Folderne i begge arkiver hedder År/Måned/Dag-”Projektnavn”, mere konkret ”YYYY/MM/DD-projektnavn”. Det gør det let at sammenligne foldere og flytte fra det ene arkiv til det andet.

Filerne skifter lidt navn løbende, men slut resultatet er det vigtigste: ”YYYYMMDD-Projektnavn-xxxxx”, xxxxx er et 5 cifret løbenummer, der starter på 00001 og ja, så kan du regne dig til resten 🙂

Så f.eks. da var vi ude og skyde to dansere Ali og Oliver, det var den 2017-10-24, derved blev stien til billede nr. 12 : ”Working Archive/2017/10/24-Ali og Oliver-Dansere/type/2017-10-24 – Ali og Oliver-Dansere-0012.nef”, nå jeg så her efter weekenden levere billederne til Ali og Oliver, så bliver de flyttet over i ”Image Archive”, i folderen “Image Archive/2017/10/24-Ali og Oliver-Dansere”.

 

Ali og Oliver i hopla 🙂

 

Den kvikke elev har nok opdaget, at der er en “type” flettet ind i stien. Type er filens type/status om man vil:

 • RAW – Den ikke sorterede fil, lige ud af kameraet.
 • Udvalgte – Efter jeg har sorteret og valgt billederne ud, flytter jeg de udvalgte ind i denne mappe.
 • JPG – De færdige billeder som kunden får. Her er typisk to undermapper:
  • Full Size – Billederne i fuld størrelse
  • Web – Med en jpg fil med max 2048 på længste led.

Diske

Jeg har billederne på to forskellige diske, der begge er overvåget af mit backup system.

 • Disk 1 – Den interne disk i min bærbar, det er den der indeholder mit Working archive. Denne disk bliver både taget backup, op i skyen (jottacloud.com) på, samt til en time machine backup og min netværks disk (NAS), der hele tiden bliver opdateret, når min maskine er på kontoret.
 • Disk 2 – Mit eksterne raid, der indeholder mit Image Archive. Denne disk bliver synkroniseret over til mit NAS, samt op i skyen.

 

En oversigt over mit hardware.

 

Men hvordan gør du?

Jeg er altid frisk på at lære nye ting, så jeg kunne rigtigt godt tænke mig at høre, hvordan du håndtere dine filer?!

Jakob Kjøller

Med en forkærlighed for lækkert grej, er jeg Fotograf med stort "F", hvor jeg gør, hvad jeg kan for at holde billederne ærlige og lige til.

Derudive er jeg i konstant bevægelse, og fiser rundt i verden for at deltage på foredrag, opsøger mentore, samt workshops. Det er den eneste måde jeg bliver en bedre fotograf.

Du kan måske også lide

To DNG or not to DNG

12. december – Workflow: RAW konvertering I

Workflow: download og udvælgelse af billeder

Backup af billeder

Jeg hedder Jakob, og jeg tager backup

7 thoughts on “Arkivering af filer”

   1. Tak for info.

    Hvad kan Jottacloud levere af upload hastigheder? Har tidligere brugt Crashplan, og selv på en fiber forbindelse fik jeg kun 10 Mbit/s upload 🙁 (de havde en software fejl de kendte men ikke ville fikse).

    I dag har jeg 1000/1000 Mbit/s, så jeg vil gerne havde fart på 🙂

    Synes Jottacloud er lidt pebret i pris, betaler i dag kun 9,- per måned for 300 GB hos Amazon Glacier.

    1. Jeg må indrømme at jeg ikke lige har styr på hastigheden, i rene tal.

     Men man går bare ind og fjerner begrænsningerne og så er der rimelig knald på.

     De har en trial du kan prøve, det er nok det nemmeste.

 1. Det altid sjovt at læse hvordan andre gør det, mit er en smule anderledes.
  Arbejder stortset altid på min bærbare så kan jeg sidde i sofaen og stadig være en del a flokken når jeg arbejder om aftenen. Mit filsystem er simpelthen bygget op efter datoer altså åååå-md-dag, og hele mit arbejdsarkiv alle mine lightroom indstillinger og presets ligger på en rimelig hurtig ssd eksternharddisk kaldet F: som jeg arbejder fra, dette setup gør at hvis jeg en sjælden gang skal redigere billeder på kontoret at jeg har alle mine redigeringer i kataloget og presets osv. klar på den eksterne harddisk og uden synkronisering kan komme igang med det samme.

  Til backup bruger jeg en lokal Eksternhardisk samt en NAS som bliver synkroniseret ca hver 14 dag (Når det passer i kalenderen) samt Google Drive hvor alle færdige billeder ligger i fuld opløsning samt digitale negativer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *