FotoMalia-fotografer kåret som Danmarks bedste naturfotografer

af Jon Detlefsen

Brian Rasmussen er kåret som årets danske naturfotograf, og Carsten Krog Pedersen har lavet årets naturfoto

Ja, priserne regner ned over FotoMalia-fotograferne. Ved NFDs (Naturfotograferne i Danmark) årskonkurrence har Brian og Carsten fået de flotteste priser og kan stolte erklære sig som landets bedste naturfotografer.

For anden gang er Brian Rasmussen kåret som årets danske naturfotograf (han blev også årets danske naturfotograf i 2015). Ved prisuddelingen fik han førstepladsen i kategorien ”Pattedyr”, første- og andenpladserne i kategorien ”Andre dyr” og altså den flotte kåring som årets naturfotograf.

Carsten Krog Pedersen har fået første- og andenpladserne i kategorien ”Insekter og spindlere”, og førstepladsen i kategorien ”Vækster” – samme billede som samlet blev kåret til årets naturfoto, og desuden er han placeret på en samlet andenplads som årets naturfotograf.

Så ja, venner. Vi kan vist konstatere, at FotoMalia-teamet bl.a. består af Danmarks bedste naturfotografer (Ard Jongsma har jo også været kåret som årets naturfotograf). Det er da ret sejt.

Førsteplads i kategorien "Pattedyr". Orangutang-han fra Borneo. (Foto: Brian Rasmussen).Førsteplads i kategorien “Pattedyr”. Orangutang-han fra Borneo. (Foto: Brian Rasmussen).

Førsteplads i kategorien "Insekter og spindlere". Fotograferet med et Olympus E-M5 MKI købt brugt for 2000kr. og et gammelt Zeiss Jena 50mm. objektiv. (Foto: Carsten Krog Pedersen).Førsteplads i kategorien “Insekter og spindlere”. Fotograferet med et Olympus E-M5 MKI købt brugt for 2000kr. og et gammelt Zeiss Jena 50mm. objektiv. (Foto: Carsten Krog Pedersen).

Toppen af naturfoto-poppen

Der er næppe nogen, der i forvejen var i tvivl om, at Brian er blandt de aller dygtigste naturfotografer i landet med en overlegen teknisk kunnen og et natursyn, han på smukkeste vis omdanner til naturbilleder så flotte og fascinerende, som de kan laves.

Carsten er en pioner inden for dansk naturfoto. Han har med sin kreative og nytænkende tilgang til naturfotografiet placeret sig i top og laver naturfotos, som ingen andre.

Når alle andre peger kameraerne i én retning, peger Carsten sit den modsatte vej. Når alle andre falder i svime over det nyeste, dyreste fotogrej, som de overhovedet ikke har brug for men bare MÅ eje, køber Carsten brugte kamerahuse og objektiver. Når alle andre kalder objektiverne for, ja objektiver, kalder Carsten dem for subjektiver.

Bemærk lige det grej, Carsten har lavet sine billeder med!

Andenplads i kategorien "Insekter og spindlere". Fotograferet med et Olympus E-M5 MKI købt brugt for 2000kr. og et gammelt Helios 44-4 58mm. objektiv. (Foto: Carsten Krog Pedersen).Andenplads i kategorien “Insekter og spindlere”. Fotograferet med et Olympus E-M5 MKI købt brugt for 2000kr. og et gammelt Helios 44-4 58mm. objektiv. (Foto: Carsten Krog Pedersen).

Førsteplads i kategorien "Andre dyr". Liansnog fra Bigai i Ecuador, hvor Randers Regnskov har et stort naturbevaringsprojekt. (Foto: Brian Rasmussen).  Førsteplads i kategorien “Andre dyr”. Liansnog fra Bigai i Ecuador, hvor Randers Regnskov har et stort naturbevaringsprojekt. (Foto: Brian Rasmussen). 

Interviews med vinderne

Hvordan er det så at få tildelt de ærefulde titler? Vi ville gerne interviewe begge superfotografer, men Brian gemmer sig et sted i junglen i Ecuador, så det må vente.

Carsten befinder sig et næsten lige så øde og vildt sted, nemlig Thy, men det er lykkedes at komme i kontakt med ham alligevel:

FM: “Stort tillykke. Hvad tænkte du, da du fik den glædelige nyhed?”

Carsten: “Hvilken nyhed?”

FM: “Jo altså at dit billede er kåret som årets danske naturfoto!?”

Carsten: “Nåå den, jeg tænkte, at det må være en fejl.”

FM: “Men det er jo ikke en fejl, så hvordan har du det i maven lige nu?”

Carsten: “Ahmen ikke så godt faktisk. Vi fik kål i går, og jeg synes, det niver lidt dernede i dag.”

FM: “Men hvordan har du det med, at dit billede er kåret som årets danske naturfoto?”

Carsten: “Jamen, det er da fint nok.”

FM: “Men er du ikke glad og stolt? Det er jo en kæmpe ære, og du har i årevis kæmpet for at bevæge dansk naturfotografi i en mere kreativ og kunstnerisk retning, og nu får du den her anerkendelse og belønning for din store indsats. Du må da virkelig føle, at det har været det hele værd, og at din drøm om at åbne danske naturfotografers øjne for andet end det klassiske, kedelige dokumentariske naturfoto endelig er lykkedes? Synes du ikke selv, at du har fortjent denne pris, og at du har gjort det virkelig godt!?”

Carsten: “Joo, det ku wære wærre.”

Bemærk: Carsten kommer fra Mors og bor i Thy. Oversat til rigsdansk betyder hans svar, at han er ovenud stolt og beæret.

Årets danske naturfoto 2017 (og førsteplads i kategorien "Vækster). Fotograferet med et Olympus E-M5 MKI købt brugt for 2000kr. og et gammelt Meyer-Optik Görlitz Lydith 30 mm. objektiv. (Foto: Carsten Krog Pedersen).Årets danske naturfoto 2017 (og førsteplads i kategorien “Vækster). Fotograferet med et Olympus E-M5 MKI købt brugt for 2000kr. og et gammelt Meyer-Optik Görlitz Lydith 30 mm. objektiv. (Foto: Carsten Krog Pedersen).

OPDATERING:

Efter uger i Ecuadors mørke jungle er Brian ‘Bushmaster’ Rasmussen endelig vendt hjem til civilisationen. Vi fangede den noget fortumlede jungle explorer til et par kommentarer om sin flotte plads som årets danske naturfotograf.

FM: “Stort tillykke og velkommen hjem. Hvordan er det at komme hjem til sådan en nyhed?” 

Brian: “Det er godt nok overraskende. Her vender jeg ryggen til mit fædrende land i en kortere periode, og så foregår alt sådan noget, mens jeg intetanende er på eventyr blandt kvælerfigner og kæmpeanakondaer”

FM: “Men er du ikke glad?”

Brian: “Jo for pokker, jeg er glad og meget stolt. Tænk at få den ære at kunne kalde sig Årets Naturfotograf hele to gange, det er helt fantastisk. Specielt er jeg glad for, at det er to billeder fra vores (Randers Regnskovs, red.) område, Bigai i Ecuador, der er blandt de udvalgte. Bigai har en helt speciel plads i mit hjerte, og alt hvad der kan skinne lidt lys på området og det arbejde, vi laver der, sætter jeg KÆMPE pris på.”

FM: “Hvad er det næste så, går du efter en tredje sejr?”

Brian: “Hmm, det ved jeg faktisk ikke. Jeg regner da bestemt med at lege med igen næste år, men lige nu er mit fokus på Randers Regnskovs videojulekalender, som jeg var i Ecuador for at producere. Og så har jeg sammen med min kollega Asser en ambition om at samle nok penge ind til Randers Regnskovs Naturfond, så vi kan købe endnu et stykke regnskov i Bigai.

FM: “Det lyder som en fantastisk idé og endnu engang stort tillykke!”

Andenplads i kategorien "Andre dyr". Den forunderlige snegleædende snog fotograferet i dagens sidste lys i Bigai i Ecuador. (Foto: Brian Rasmussen).Andenplads i kategorien “Andre dyr”. Den forunderlige snegleædende snog fotograferet i dagens sidste lys i Bigai i Ecuador. (Foto: Brian Rasmussen).

 

Men alle vinderbilleder fra NFDs årskonkurrence kan ses lige her.

Og så et KÆMPE STORT TILLYKKE til Brian og Carsten fra hele FotoMalia-teamet – Vi er stolte af jer!

Relateret indlæg

3 Kommentarer

Una Larsen november 15, 2017 - 5:35 pm

Tillykke? (Vi var nu ikke i tvivl om, at I er super dygtige?)

Besvar
Carsten Krog Pedersen november 18, 2017 - 10:45 am

Tak for det Una. Måske handler det også lidt om at turde!
Spændende interview der Jon 😉
Jeg er naturligvis både glad, stolt og beæret.

Besvar
Nina Høj december 21, 2017 - 9:24 am

Simpelthen så smukke billeder og meget velfortjent – stort tillykke herfra!

Besvar

Smid en kommentar til os