XQD – endnu et kort….

af Brian - fotomalia.dk

Ja, før eller siden måtte indlægget jo komme… i forbindelse med min opgradering til D4 måtte der jo også et par nye kort til, og dem har jeg nu kørt med i et par måneder, og HOLD da op!

SONY XQD

XQD kortet er en helt ny kort type, som efter sigende skulle være hurtigere, mere sikker, hurtigere, smartere, hurtigere, mindre og ikke mindst: Hurtigere… Men hvordan fungerer det smarte kort så egentlig?

Selve kortet er lidt mindre end de mere almindelige Compact Flash kort (CF-kort), men heldigvis ikke for lille, det har en passende størrelse og virker mere robust end både SD- og CF-kortene.

Selve kontakterne, hvor kortet for kontakt til kamera eller kortlæser, er også lavet langt smartere end på CF-kortet – her er der ingen små tapper og dimser som kan bøjes (det har jeg gjort på mere end en kortlæser).

Alt i alt er XQD-kortet rigtig fornuftigt bygget og virker pålideligt.

FEJLMELDNING

Jeg har i den tid jeg har arbejdet med kortene overhovedet ikke oplevet en eneste fejl, men det ville faktisk også komme meget bag på mig hvis jeg havde, for det skal der ikke være på et hukommelseskort!

Jeg har altid skudt med Sandisk, og har (7, 9, 13) aldrig haft fejl på dem, til trods for at flere af mine kort både har været en tur i vaskemaskine, tørretumbler og søkobassin! – til gengæld har jeg ikke prøvet et Kingston som ikke har bøvlet?

Men lad os da lige lave en lille brugerundersøgelse for at se hvilket kortfabrikant man skal vælge!!

 

De kort jeg har lige nu er selvfølgelig fra Sony, Sony er nemlig de eneste der laver dem lige nu (Lexar arbejder vist på sagen), men mon ikke Sandisk og de andre kanoner kommer efter det når og hvis kortet bliver mere udbredt.

HASTIGHED

Ifølge kassen, kortet kom i, skulle det kunne læse og skrive data med en hastighed på op til 125MB/s – dette har jeg faktisk ikke rigtigt kunne tjekke, da jeg ikke har en USB3 indgang i min computer, og fordi jeg ikke har kunne finde en USB3 til Thunderbolt dims endnu. Derfor har hastigheden fra kort til computer ikke ændret sig sønderligt for mit workflow.

Hastigheden på hukommelses-kortet kan være afgørende for at få det billede man skal!

Hastigheden/bufferen i kameraet er til gengæld noget helt andet! Jeg har endnu ikke oplevet at bufferen har været fuld, kamera og kort æder simpelthen alle de billeder man skyder og jeg vil tror at jeg uden problemer kan skyde 90-100 billeder uden at bufferen bliver fuld!

De 90-100 billeder er langt mere end jeg nogensinde har haft brug for, men det er en befrielse at man overhovedet ikke behøver at tænke over, hvordan man skyder billedserier!

ER DET DET VÆRD?

Om det giver mening med et nyt kort? Tja, det er jo en smagssag, men jeg synes at kortet fungerer bedre end CF-kortene – og her er det ikke hastigheden jeg taler om. For mig er håndteringen af kortet langt mere elegant og brugervenligt med “tryk-funktion” (ala SD-kort) når kortet skal ind og ud af kamera/kortlæser.

Kortet har efter min mening den rigtig størrelse og med mulighed for kort med helt op til 2TB datakapacitet ser jeg det helt klart som kortet der afløser CF-kortet i de kommende gennerationer af kameraer.

Hvis man kigger på pris ligger XQD-kortet meget tæt på et tilsvarende CF-kort, ofte en lille smule under!

Hvis et hukommelseskort kan være fedt, så syntes jeg at XQD-kortet er super fedt!

SMID EN KOMMENTAR

Husk nu lige at sætte jeres stemme, og smid meget gerne en kommentar med dine oplevelser – gode som dårlige med forskellige kort-fabrikanter/ kort-typer!

Relateret indlæg

3 Kommentarer

Kasper - fotomalia.dk oktober 2, 2012 - 8:19 pm

Jeg har aldrig haft fejl på et kamerakort, jeg bruger Sandisk og Kingston.

MEN jeg har haft fejl på et Kingston USB stick der var 4 år gammelt. Jeg havde hørt noget om at der er livstidsgaranti på nogle af Kingstons produkter og fik med meget besvær (det er ligger jo ikke på deres forside), fundet linket hvor man kunne anmelde en fejl (Product Lifetime Warranty).
Efter mange hmmm og aha og spørgsmål vedrørende min måde jeg havde behandlet mit USB stick på, skulle jeg bare sende en røvfuld dukumentation i form af formularer, billeder og forklaringer, plus jeg skulle sende sticket til Kingston. Cirka 3 uger efter fik jeg en mail om at mit stick var udgået af produktion og at jeg derfor ville modtage et stick med dobbelt så meget plads fra deres nyeste generation – det kan godt betale sig at køre møllen igennem hvis det er 😉

Besvar
Mads - Fotomalia oktober 2, 2012 - 8:36 pm

Jeg har oplevet fejl på ét enkelt kort – det underlige var at kameraet (nikon d60) kunne læse billederne, men kortet kunne ikke læses i flere forskellige kortlæsere. Løsningen blev at kameraet blev sat til computeren via ledningen og så blev billederne overført den vej – og kortet røg direkte i skraldespanden. Tror ved nærmere eftertanke at det var et af de SUPER-GODE-ALLERBEDST Medion kort fra Aldi – så det kan vel ikke være grunden? 🙂
.
PS, hvad sker der lige for alle de akronymer. Kan de ikke bare kalde det for “det nye ikke så brede kort som er hurtigst” og det gamle for “Det lidt fede kort” osv. det er da lettere at huske… 🙂

Besvar
Kennett Krebs januar 9, 2013 - 9:36 am

Bruger D4 med QXD – Det er fantastisk!

Besvar

Smid en kommentar til os