Whats the point?

af Brian - fotomalia.dk

Nu da indlægget igår fik så godt gang i kommentarene, så tror jeg da lige vi tager et indlæg mere i den retning!

Så med fare for at skramme alle vores læsere helt væk stiller jeg idag et spørgsmål til jer..

HVORFOR FOTOGRAFERE DU?

Igår skrev jeg lidt omkring “forskellen i billeder”, og den massive tilbage melding, fik mig faktisk til at tænke lidt over hvem i derude er og hvorfor i fotografere – her tænker jeg ikke på om i lever af at fotografere, eller om i er aktive entusiaster. Nej jeg tænker på hvad er kernen i det der driver jer? Hvorfor syntes i det er fedt at fotografere, og hvad er jeres mål med jeres billeder?

Hvorfor man fotografere kan og vil som regel ændre sig iforbindelse med at ens evner ændre sig – det har det ihvertfald gjort for mig (se bare her), og idag fotografere jeg, selvfølgelig, i forbindelse med mit job, og fordi jeg syntes det er spændende at fortælle historier med billeder – jeg har også fundet ud af at kameraet er et middel til en varden af spændende oplevelser – dette er min primære grund til at fotografere.

At fotografere giver mig også et fristed, et sted hvor jeg kan slappe af og være kreativ uden det har et konkret formål. Jeg fotografere sammen med mine “hjemmedrenge” fordi vi har det pisse sjovt sammen, og fordi det er fedt at skabe noget specielt og seværdigt!

Der til kommer den feedback jeg får på mine billeder – det ville være løgn hvis jeg sagde at jeg ikke nyder når folk syntes om mine billeder, men faktisk er dette ikke den overskyggende grund – det var det på et tidspunkt, men i dag er det bare et plus!

HVAD MED JER?

Det var lidt om hvorfor jeg fotografere, men hvad med jer?

HOV HOV – inden du klikker væk fordi du tænker “det gider jeg ikke tage stilling til” – Prøv lige og leg med, det er faktisk en rigtig god øvelse, og det vil med garanti gøre dig mere skarp i forhold til hvad du vil med dine billeder – så inden du bare klikker videre på din vej igennem det daglige internet fix, så smid lige en kommentar!

 

Relateret indlæg

20 Kommentarer

Jakob Kjøller april 11, 2012 - 3:52 pm

Jeg har tænkt det samme tanke i et stykke tid, der er flere grunde:

Jeg har altid gerne ville kunne udtrykke mig kreativt, men grundet min eledige finmotorik, så har tegning/maleri altid være udelukket.

Jeg elsker teknik, og foto er alligevel ret teknisk, så det opfylder det krav.

Jeg oplever også et frirum, et øjeblik hvor jeg krontrollerer alt, og resultatet er “Men det mit lille stykke helt eget stykke af virkeligheden”, det jeg skaber der, det er kun mig der få det, det kan ikke kopieres (nå jo copy/paste på computeren).

Men sidst og ikke mindst. Jeg kan ikke lade være!!! 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 11, 2012 - 6:47 pm

Ha ha..nej jeg kender godt det der med ikke at kunne lade være – det er stærkt vanedannende!
.
Største udfordring er tid, jeg syntes altid der er for lidt!

Besvar
Jakob Kjøller april 12, 2012 - 11:26 am

Brian: Tid er noget man tager sig 😉

Besvar
Jesper Videbæk april 11, 2012 - 7:38 pm

Jeg fotograferer for den afstressende effekt, den kreative udfordring/proces, ønsket om at skabe noget, selv med 10 tommelfingre, naturoplevelserne, kammeratskabet og nok også for at være alene.
.
Jeg efterstræber udelukkende at fotografere for min egen skyld. Jeg jagter det kunstneriske udtryk men har også perioder hvor jeg nørder med teknik og lys og kan finde på at fotografere blyanter eller andet ligegyldigt.
.
Jeg har lige fotograferet et bryllup. Det bryder jeg mig ikke særligt om. Jeg vil gerne selv bestemme tempo og sætte rammerne. Jeg bryder mig ikke om krav og forventninger og om at skulle præstere. Jeg tog bl.a. parbilleder af alle gæsterne. Opstilling af lys og indskydningen var sjov – resten var bare at trykke på knappen. Det sjove bestod i, at jeg fik hilst på alle de andre gæster.
.
Bryllupsfotograferingen kastede 3 henvendelser af sig om børnefotografering. Jeg ved med mig selv, at begynder jeg på sådan noget, så holder jeg med at fotografere. Fotografering er mit frirum. Det er MIT rum og sådan skal det blive ved at være. Jeg gør det for min skyld og ingen andres.
.
Og så hader jeg at skulle redigere alle de billeder!

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 12, 2012 - 8:44 pm

Hej Jesper – tak for din kommentar.
.
Som jeg har sagt før, så nyder jeg ofte dine kunstneriske billeder – du har i mine øjne et godt tag på det grafiske udtryk!

Besvar
Jesper Videbæk april 13, 2012 - 3:23 pm

Taark! 😉

Besvar
Jacob Almtoft april 12, 2012 - 1:09 am

Har ALTID grejet med og skyder ofte i forbindelse med mit arbejde (nok lidt ala Brian)… bare uden dyr…

På mit arbejde er der knapt 200 gymnaster i alle afskygninger, som utroligt gerne stiller op som modeller til parkourskud, spring, ballet, dans eller lignende… disse billeder er rigtigt fede at lave, selv om det er begrænset hvad jeg tjener på det.

Når jeg skyder for min egen skyld, er det i et forsøg på at skyde “skuddet” man vil have hængende på sin egen væg. Ofte ender det dog med at idéen i mit hoved så en kende bedre ud 🙂

Bryllupper er ikke noget jeg gør for sjov skyld, men det giver gode penge, og man støder også af og til på et brudepar, der er med på at lave noget lidt anderledes og sjovt.

Børneportrætter… ARRRRRRRGGGGGHHHHH!!!!! shit det kan være tålmodighedsarbejde…

Portrætter er ellers som regel det jeg syntes er sjovest, og specielt når offeret har afsat god tid. Tid man kan bruge på at kæle for detaljer, lys, baggrund osv. Her har jeg på det seneste fået nogle rigtig fede opgaver, som jeg nok skal vise lidt fra senere… hvis altså billederne bliver gode.

Undervisning i foto er det jeg tjener mest på, og specielt med voksne er det faktisk også noget jeg syntes er rigtig sjovt… når de altså besidder spejlrefleks… HADER at skulle hjælpe på små point and shoots…

Naturfoto er indtil videre en hobby, da jeg lidt mangler noget glas der kan nå tæt nok på. Dog er der på det sidste gået sport i at snige sig tæt på med en 200mm. Her går jeg tit efter udfordringen… jo sværere, desto mere vil jeg gøre for at få billedet… det er her kæresten står af når man har ventet i et skjul i 6 timer uden held…

Sidst men ikke mindst er der de tekniske skud… lydtrigger, snoots, makrobælg, lange lukkertider, timeslice, timelaps, stopmotion og så videre. Her er det i første omgang nysgerrigheden der driver mig, men når de tekniske problemer er overvundet, begynder jagten på det fede billede.

Den blev vidst lidt lang…

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 12, 2012 - 9:59 pm

Hej Jacob,
.
Tak for din kommentar!
.
Det er en fed oplevelse at bruge en hel dag i et skjul, men jeg tror ikke det er alle der har den tålmodighed!

Besvar
Lennard Christiansen april 12, 2012 - 1:42 pm

Pudsigt – vi snakkede om præcis det samme i fotoklubben igår.

For mig personligt startede det bare med nogle hurtige hverdags billeder, med et lille pocketkamera….. men så kom nysgerrigheden – kunne man gøre det bedre???? Så fulgte en del år med det første spejlrefleks og en flaksen mellem de forskellige genre – portræt, model, børn, stilleben, biler, natur osv.
Jeg nød når der kom rosende ord til mine billeder – men jeg nåede et punkt hvor jeg sagde til mig selv, at nu måtte jeg finde den gren indenfor foto, som lå mit hjerte tættest og det blev så natur/fugle/makro …… idag nyder jeg at sidde en hel dag ude i naturen og gerne i skjul – om jeg kommer hjem med 1, 2 eller hundrede billeder betyder mindre det er oplevelsen af naturen året igennem og så glæden når det fede skud endelig kommer i kassen der er det primære.
Hvis folk kan li’ mine billeder så er det da fedt – men jeg tager dem lige så meget for min egen skyld.
Dermed ikke sagt, at jeg er totalt fuglenørd – er altid frisk på at prøve nyt.

For mig betyder det også meget med nysgerrigheden – det prøver jeg også at lære videre ,når der er nogen som spørger. Og den hænger jo naturligt sammen med, at lære noget nyt.
Og så elsker jeg generelt, at læse om foto, og checker flere sider på nettet om dagen og et hav af blade, netop for at lære nyt og blive inspireret….. det giver et naturligt drive synes jeg.

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 12, 2012 - 10:02 pm

Hej lennard
.
Tak for din kommentar!
.
Fedt at du har valgt en gren, og går en bestemt vej, det kan man kun have respekt for!
.
Jeg hopper selv lidt rundt i det hele!

Besvar
Michael Bunker april 12, 2012 - 9:14 pm

Jeg syntes det er et helt fantastisk spørgsmål og nogle spændende svar:-) jeg er faktisk et langt stykke hen ad vejen meget enig i man ofte skyder for sig selv og for at blive dygtigere og for måske at opleve en dejlig dag i naturen… men jeg tror ikke at den stopper der!!

Hvorfor smider vi vores billeder på FB, har dem med på vores smartphone eller iPad? vil vi ikke gerne vise vores bedste billeder frem og høste anerkendelsen?? det er min påstand at det vil vi gerne!!

Personligt fotografere jeg for at “komme væk fra hverdagens jag” men for mig ville det være meningsløst bare at fotografere for at komme lidt væk fra travlheden. Så jeg har fokus på min fotolæring og udvikling i mit fotoarbejde. Derfor er jeg MEGET afhængig af andres vurdering af mine billeder, da jeg ved at 20% af min udvikling kommer fra Feedback og coaching.

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 12, 2012 - 10:12 pm

Jeg tror også at feedback er en vigtig del for de fleste – også selv om man ikke selv har opdaget det!
.
Feedback for mig er super vigtig! Dette er jo også en af grundene til vi køre fotomalia

Besvar
Jesper Videbæk april 13, 2012 - 3:29 pm

Det er nok ikke helt forkert at anerkendelse er en drivkraft.
Ikke at man gør det for anerkendelsens skyld, men den giver energi og mod.
Jeg tror ihvertfald jeg var stoppet hvis der ikke i ny og næ var faldet en rosende bemærkning.

Besvar
michael Bunker april 13, 2012 - 4:34 pm

ja det er altid rart med et lille klap på skulderen:-) og som du skriver ligger der en rigtig god drivkraft i anerkendelsen. Det er faktisk min tese af man kan tænke i at optimere på sin udvikling ved at tænke i de billeder man tager. fx. at starte med at tage de nemme portrætter af børnene, for der vil altid være ros at hente fra bedsteforældrene:-) Den anerkeldelse som der så ligger i det vil dog hurtigt blive mindre relevant i takt med at vi udvikler os, men så kan man målrette sine billeder efter noget andet som der er anderkendelse i:-) … men det er en lang lang lang historie at bevæge sig ind på:-)

By the way, var jeg lige forbid din hjemmeside … fede billeder:-)

Besvar
Mads - fotomalia april 12, 2012 - 9:58 pm

Jeg tager næsten kun billeder af mine børn, feriefotos og familiebegivenheder. Jeg ser ikke mig selv som stor kunstner inden for fotografering.
.
Det der får mig til at klikke, er for at give mine børn minder om deres opvækst. Mange af de minder jeg selv har fra min barndom, er faktisk mest ting jeg kan slå op i et fotoalbum ved mine forældre. Jeg håber at kunne skabe samme minder for mine børn igennem mine uskarpe, ukorrekte og ugennemtænkte familie-snapshots 🙂
.
Det skal dog siges at jeg efterfølgende nyder at samle “puslespillet”, af alle mine tilfældige billeder og få dem til at passe sammen til en historie i en fotobog, så oplevelsen bliver husket i korrekt rækkefølge.
.
– Madsen

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 12, 2012 - 10:15 pm

Fedt at du er så ærlig Mads – og det er sku også en god grund til at fotografere!
.
Jeg er sikker på at dine billeder rammer målgruppen! (og det var ikke ment ironisk eller noget – det var ros, fordi du ved hvorfor du gør hvad du gør!)

Besvar
Søren Skovsgaard april 12, 2012 - 11:01 pm

Godt spørgsmål som nok ikke er det nemmeste at svare på.

For mit eget vedkommende så tror jeg at min fotointeresse ligner meget min madlavnings interesse.
.
1) Jeg kan godt lide når man får et godt resultat og gerne et resultat man kan dele med andre som også sætter pris på det.
.
2) Man skal ikke gå ned på grej. Jeg er måske ikke gadget nørd, men jeg sætter pris på at købe kvalitetshjælpe midler som er en fryd at arbejde med – om det så er min KitchenAid om mine gode skarpe knive i køkkenet eller om det er kamerahus og professionelle objektiver (såsom dagens ny medlem 300mm F/2.8 VRII – måtte lige nævnes 🙂 )
.
3) Jeg får ikke gjort det så meget som jeg egentlig gerne vil, men vil gerne prioritere det endnu højere end nogle af de ligegyldige overspringshandlinger man også for lavet i fritiden, og det gælder både madlavning (jo jeg spiser hverdag, men det er ikke hverdag det bliver til de store kokkerier) og fotografering
.
4) Jeg kan købe en mængde bøger at læse i, lære fra og blive inspireret af, og beundre andres resultater og drømme om en dag at lave noget lignende.

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 13, 2012 - 9:42 pm

Grej er altså også dejligt – og tillykke med din nye kanon!
.
Og med hensyn til 3) så tror jeg altid man syntes man for lavet for lidt! – men det er nok det der holder os igang – hvis man blev færdig villed det jo være kedeligt?

Besvar
Lars Peter Bærendsen juli 31, 2013 - 8:05 pm

All of the above 😀

Jeg kan genkende det med de 10 tommelfingre og et kreativt sind. Billeder er for mig en “kreativ udvej”.

Men det er også en udløsning af et primitivt “jagtinstinkt” – i stedet for at skyde med riffel, skyder jeg så bare med Canon 😉

Sidst men ikke mindst er det en jagt efter at lykkes. At det man former i kraniekassen bliver materialiseret. Der er ikke meget der slår den følelse.

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 3, 2013 - 7:01 pm

Hej Lars, dejligt at høre at du kan få jagten stillet med kameraet – det er også en fed fornemmelse.
.
Jeg kan godt lide din betragtning omkring at materialisere din kreativitet, det er en fed måde at betragte fotograferingen på!
.
Tak for kommentaren

Besvar

Smid en kommentar til os