Fotografisk udvikling

af Brian - fotomalia.dk

Jeg er blevet sendt godt og grundigt rundt i mit altid voksende arkiv af billeder efter bestillingen på “100 billeder af 100 forskellige dyr” kom ind af døren, og min lille tur rundt i gemmerne fik mig til at tænke…

Udviklingens rejse

Det er fedt at se hvilken udvikling man har været igennem som fotograf, men faktisk også lidt sjovt at se hvordan ens egen opfattelse af hvad der er et godt billede, har ændret sig, for det ændrer sig selvfølgelig i takt med at man udvikler sig.

Nu har jeg efterhånden fotograferet i 7 år, og heldigvis er der sket en del rent teknisk, jeg føler at jeg har rimelig styr på de tekniske aspekter indenfor fotografiet, og dette giver mig luft til at tænke lidt mere kunstnerisk og kreativt når jeg fotograferer. Men denne kreative og kunstneriske udfoldelse var bestemt ikke min intention da jeg startede med at fotografere – den gang var det motivet der facinerede mig, og dette gjorde at jeg havde alt mit fokus på dyret, da dette var min vej ind i fotograferingens verden.

Da jeg sad og kiggede alle mine billeder igennem, blev min rejse mere og mere klar, og faktisk syntes jeg at det var meget lærerigt, og lidt af en øjenåbner…

Forblændet af at stoppe tiden? (2004)

Her under er et af mine første billeder taget med mit første digitale spejrefleks kamera – The legendery Nikon D70 !

Da jeg optog dette billede, var jeg total facineret af at tage billeder, det er nemlig taget den dag jeg fik mit D70, og jeg var totalt oppe og køre over at kameraet rent faktisk tog billedet i det øjeblik jeg trykkede på knappen – “Tænk, alle de muligheder!”

Nikon D70 – 18-70mm – 70mm – 1/60sek – f/29 ISO200 – Indbygget flash

Jeg husker tydeligt denne første aften, her sad jeg og legede med at fange denne træ boa, lige i det øjeblik den huggede, da det lykkedes var jeg helt oppe og køre, og jeg var sikker på jeg havde lavet et mester billede – min facination af at jeg kunne fange et flygtigt øjeblik, af det motiv jeg brændte så meget for, forblændede fuldstændigt det fakta at billedet ikke var skarpt, Jeg var så stolt og så tilfreds…

Efter nogen tid, da jeg var kommet ned på jorden igen, gik det op for mig at det faktisk ikke var et specielt fedt billede, og at det faktisk hverken var skarpt eller vel-belyst – baggrunden var også en anelse forstyrrende, og der var i det hele taget rig mulighed for forbedrelser!

Forblændet af motivet? (2004)

Efter ca. 6 måneder var historien en ganske anden, nu havde jeg havde efterhånden vænnet mig lidt til tanken om at tage billeder med et DSLR, og dette var ikke længere det der tændte mig, jeg havde fået ro til at koncentrere om selv motivet – ikke fordi jeg havde styr på min kamerateknik, men fordi det ikke betød noget for mig – blænde f/10 gav billeder med en dejlig skarphed, som var fint for at vise det dyr der betød noget for mig.

Nikon D70 – 105mm – 1/60sek – f/10 ISO200 – Indbygget flash

I denne fase af min fotografering fik jeg stor ros af mine kollegaer i regnskoven, de var vilde med mine billeder, da der var jo fokus på det som betød noget for dem – DYRET

Nu er dette jo ikke et decideret dårligt billede – det er jo skarpt, der er fokus, og kontakt til motivet og der er taget stilling til kompositionen. Meeen for de fleste der ikke er vilde med slanger, er dette “bare” et billede af en slange – der er ikke meget mere i billedet.

Forblændet af hvad andre syntes? (2006)

Yderligere to år, og nu har jeg efterhånden fået rimelig styr på min kamera teknik og jeg er faktisk blevet lidt mere hooked på at tage billeder, end dyrene – Foto er min primære passion.

Mit fokus i mine billeder er på dette tidspunkt hvad andre syntes, jeg tager med andre ord billeder for den anderkendelse jeg får fra de mennesker der ser mine billeder – jeg brugte på dette tidspunkt en del tid på sider som fotokritik og lign… På et tidspunkt i denne fase går det op for mig at det kunne være mega fedt hvis man kunne vinde en fotokonkurrence, da det jo var en kæmpe anerkendelse af mit arbejde og derfor satte jeg mig for at jeg ville vinde “The Nactus Award” verdens største herpetologiske fotokonkurrence, og til den tog jeg dette billede

Nikon D200 – 105mm – 1/60sek – f/5,6 – ISO200 – 1 SB800 trådløst + 1 SB800 på kameraet

Mit hoved formål med dette billede var at ramme bredt, det skulle være et billede som alle helst skulle syntes var “et fedt billede”, og et billede der trak lidt opmærksomhed og skilte sig ud fra mængden – om det lykkedes må du selv vurdere, men det vandt “The Nactus Award” og jeg var igen helt oppe og køre – præcis som da jeg tog de tog andre billeder.

Hvad er der så galt med dette billede? – Tja jeg tror egentlig ikke der er noget galt, det fanger jo mængden, og det fungerer godt.

Forblændet af fototeknik? (2009)

Tre år senere – nu er jeg fuldstændig væk i fototeknik, og jeg kan stort set ikke tage et billede uden minimum 3 eksterne flash, en paraply, tre stativer og en kranbil. Mit primære fokus er ikke mine motiver, eller de billeder der kommer ud af det, mit fokus er grej, og fototeknik – jeg er for alvor blevet fotonørd og jeg elsker grej.

Nikon D300 – 105mm – 1/650sek – f/3 – ISO500 – 1 SB800 trådløst med paraply og ½CTO gel

 

På dette tidspunkt fik jeg også min nuværende stilling som fotograf i regnskoven, og jeg tror til tider min chef var ret fustreret over mig, for hver gang jeg skulle lave et billede, så var der et nyt stykke grej som var livs-nødvendig for at løse opgaven – det var sku en hyggelig periode.

Om jeg lavede gode billede – tja det er jo et godt spørgsmål, men de var ihvertfald tekniske!

Forblændet af kreativitet og kunstnerisk frihed? (2011)

I dag, ja hvor er jeg så idag? – Jeg føler primært at jeg tager billeder for min egen skyld, og de billeder jeg nyder at tage nu, er dem hvor jeg får lov at kombinere alle de ovenstående med min kunstneriske og kreative side – hvilket tit er til stor fustration for min boss – ord som “Brian jeg kan jo ikke se hvad det er for et dyr” er pludselig blevet hverdag på kontoret og jeg føler det krænkende for min kunsteriske stolthed når jeg skal tage “almindelige” billeder.

Nikon D3 – 105mm – 1/160sek – f/3,5 – ISO800

Jeg tror det er vigtigt at man fotograferer for sin egen skyld, men kan man blive for sær og “kunsterisk”, er jeg kommet for lang væk fra de billeder som mængden kan lide, og hvis jeg er, er det, så skidt?

– Spøg til side, jeg føler selv at jeg godt kan skelne, så jeg leverer de billeder som min bos har brug for  – og så kan jeg selv nørde igennem når der er ro til det.

Hvad siger i?

Hvad er den rigtige måde at tage billeder på, skal man gøre det for sig selv, eller skal man gøre det for andre – Skal man blande sin egen kunsteriske stil med det som kunden ønsker, eller skal man styre efter hvad mængden ønsker – hvor er din fotografering på vej hen?

Relateret indlæg

14 Kommentarer

Mads - Fotomalia.dk november 22, 2011 - 1:14 pm

Fedt at se din udvikling stillet op på den måde. Jeg vil tror at jeg befinder mig et sted i 1980érne ifht til din tidsregning 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 23, 2011 - 8:46 am

Mange tak Mads…
.
tilgengæld er min PS udvikling stoppet i 70erne…

Besvar
Christian november 22, 2011 - 5:46 pm

Spændende indlæg! 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 23, 2011 - 8:47 am

Tak, det var faktisk også fedt at tænke lidt over….

Besvar
Marie november 22, 2011 - 7:47 pm

Fedt indlæg og sjovt at se hvordan du har udviklet dig gennem årene. Jeg synes helt bestemt at du skal følge hvad du selv finder sjovest og tage billeder af det, for det er klart der hvor dine billeder bliver bedst efter min mening:-)

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 23, 2011 - 8:48 am

Tak skal du have, det er også den konklusion jeg er kommet frem til!

Besvar
Mikkel Christensen november 22, 2011 - 7:56 pm

Spændende tanker. Får desværre ikke fotograferet så meget for tiden. Og når jeg gør er det mest ifbm. skole. Men det er til gengæld gået op for mig hvor nemt det er at imponere folk. Nogen gange skal folk bare se et spejlrefleks og så er de overbevist om at man er mesterfotograf… Men jeg har i høj grad haft det sjovt når jeg har brugt kameraet på det sidste så det er vel positivt nok 🙂 Mit mål må dog være at komme lidt mere ud på egen hånd eller sammen med min fotoven, det er ofte meget svært at tage sig ordentlig tid til et motiv når man er i større grupper af “almindelige” mennesker. Og så har jeg egentlig også masser af steder jeg vil fotografere. Så kan vi snart få nogen nye konkurrencer så man har en undskyldning over for sig selv til at komme lidt mere ud 😀

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 23, 2011 - 8:49 am

Det er modtaget…. Vi går straks i gang!!!

Besvar
Kasper - fotomalia.dk november 23, 2011 - 9:11 am

Det er rigtig spændende at høre din historie – især når jeg har været med på det meste af den, jeg faldt dog hurtigt fra, da jeg kunne se at du tog bedre billeder end mig 🙂
.
De forskellige “perioder” du har været igennem, minder meget om de store billedkunstnere Van Gogh, Michelaneglo, hvem ved, når du er kradset af en dag, kan dine billeder blive sogt for 4 millioner på Christie’s auktioner i New york!!
Mads!! Vi sidder på en guldgrube!! 🙂

Besvar
Mads - fotomalia.dk november 23, 2011 - 10:51 am

Jeg har lige talt billeder – jeg tror jeg kan nå op på 100 – 150 millioner. Kan vi lige ringes ved – jeg skal lige lære at pille ved bremserne på en Kia Pic…

Besvar
Kasper - fotomalia.dk november 23, 2011 - 11:11 am

Det lyder rigtig godt Mads! Men du behøver ikke gøre så meget ud af det, jeg har allerede indkøbt noget koncentreret anti frost væske som jeg kommer i Brian’s cola på torsdag.
.
SÅ skal der tjenes penge!!

Besvar
Whats the point? | FotoMalia september 17, 2012 - 11:29 am

[…] ændre sig iforbindelse med at ens evner ændre sig – det har det ihvertfald gjort for mig (se bare her), og idag fotografere jeg, selvfølgelig, i forbindelse med mit job, og fordi jeg syntes det er […]

Besvar
Anja Robanke januar 13, 2013 - 10:46 pm

Et rigtig spændende indlæg og sjovt at se din udvikling i en kort udgave med slanger 🙂
.
Du spørger hvor vi er på vej hen… og jeg kan sige så meget, at jeg er på begynderstadiet, hvor jeg leger, prøver mig frem og få lidt mere teknisk på efterhånden. Men jeg har laaaaang vej endnu, men så længe det er sjovt, så tager jeg den vej 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 16, 2013 - 4:03 pm

Tak for din kommentar!
.
Det vigtigste er at have det sjovt med det, også at få noget feedback man kan bruge til at flytte sig!
.
Det tekniske kan man altid lære, men det er faktisk svært at lære at lege, det lyder det til at du kan, så du skal nok komme lige så langt du gider!

Besvar

Smid en kommentar til os