Tør du?

af Theis Poulsen

Som fotografer snakker vi ofte om kønne modeller. Det bliver der her stillet lidt spørgsmål til. På samme tid viser Lasse Baltzer at det er en skide god ide at have et personligt projekt. 

Læs her om de seje og anderledes modeller Lasse arbejder med i hans projekt “Tør Du?”

 

Tankerne bag projektet ”TØR DU”

Jeg har altid haft som motto ”der findes ingen grimme modeller, kun dårlige fotografer.” Jeg har ofte fået på puklen for det af andre fotografer, som mener, at selvfølgelig er der modeller, der er mere fotogene end andre. Men det er heller ikke det, jeg siger. Jeg siger, at den dygtige fotograf kan tage et godt billede af alle. Man skal ”bare” vide, hvordan man skaber en god stemning og får modellen til at slappe af, kende til at guide modellen til de korrekte positurer og selvfølgelig lægge et lys, som skjuler/fremhæver det, man ønsker.

 

 

Hvis det skjulte

En dag slog det mig, at jeg ville tage et billede, hvor det, der normalt skal skjules, bliver fremhævet. Og det var det, der var startskuddet til projektet ”tør du”. Jeg søgte modeller i Haderslevs aviser, og det VÆLTEDE ind med folk, som mente, at de havde noget, der skulle skjules. Jeg prøvede at sortere folk, så der ikke var for mange ”skavank-gengangere”. Jeg sorterede også de mange fra, hvor sygdommen ikke var synlig og endte således ud med 16 modeller. Deres historier rørte mig hver og én:

 

Menneskers historie – lyt til din model

Der var moderen på 27, som min kone faktisk havde gået på gymnasiet med. Hun var alvorlig kræftsyg, og havde tabt alt håret. Men det var mere hendes kamp, der rørte mig. Hun havde nærmest ingen energi, men kom alligevel til Haderslev for at have et godt billede til sin datter ”hvis nu”. Efterfølgende lå hun i sengen flere dage efter shootet.

 

Der var kvinden, som sammen med sine to kusiner havde fået at vide, de havde meget store chancer for at få brystkræft. De to af kusinerne valgte derfor at få fjernet brysterne, og lavet nogle nye med store ar som følger. Kusinen, der ikke valgte at fjerne brystet, døde kun kort tid efter.

 

Der var englænderen, som fik bidt en del af øret af af en hund.

Den unge kvinde med sklerose, som ingen gang kan trække vejret selv, men som er fuld af livsmod, og springer ud i det ene projekt efter det andet.

Der var kvinden, som havde flere ar, grundet flere fødsler ved kejsersnit

 

Der var den lille pige, som var halvsidigt lammet.

Den ældre mand, som grundet en motorcykelulykke havde smadret hele skulderen og havde læderhud på dele af kroppen. Han kom aldrig tilbage på jobmarkedet.

 

Den unge kvinde, som skal leve med stomi.

Den ligeledes meget unge kvinde, som blev lam fra bryst og nedefter, som følge af et sygdomsforløb.

Flere af kunderne ser jeg stadig den dag i dag. De har været glade for at stå frem, og vise deres ”skavank” (jeg fandt aldrig et ord, jeg syntes var helt dækkende for dem alle) og stå ved det.

 

FOTOMALIA SIGER TAK!

Herfra Fotomalia holdet skal der lyde en tak til Lasse fordi han ville dele lidt om hans fantastiske projekt.

Det er dejligt at se at der bliver fokuseret på at der er skønhed i alle mennesker og at historien bag kan være super interessant.

Du kan se mere af Lasses arbejde på hans hjemmeside: https://www.lassebaltzer.dk/

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Johnny Paulick november 10, 2016 - 9:57 am

Tankevækkende…. Men det kræver jo også at modellen er villig til at stille op. Jeg kender nogle som selv om de ingen særtegn har, ikke bryder sig om at vise sig frem.. Men kan udemærket følge det faktum at de skal føle sig godt tilpas .. Det kan dog sjældent ses i et fotostudies opbygning at der bliver forsøgt på dette.. Det er som regel kun for at kunne få gode billeder så hurtigt som muligt for fotografen.. Der er sjældent noget imtimt over et studie.. Det er koldt, hvidt og ful af lamper og skarpt lys.. Og måske har vi bare vænnet os til dette.. Men der skal arbejdes for at få hygge og tryghed frem. Der skal tænkes anderledes når vi ikke har med profesionelle modeller at gøre.!

Besvar
Stephanie november 10, 2016 - 3:04 pm

Jeg er kvinden i kørestol og med respirator. Jeg har muskelsvind, ikke sklerose 😉

Besvar
Theis november 10, 2016 - 4:35 pm

Hej Stephanie,

dejligt at se input fra en af de seje modeller. Teksterne der står referer ikke nødvendigvis til billedet de er ved. Teksten er skrevet af Lasse, men det er mig der har indsat billederne i historien. Jeg har ikke fået noget info om hvilket der hører til hvor.

Men om ikke andet, så kom der lige endnu en skavank, som Lasse kalder dem, på den listen.

//Theis

Besvar
M Wagner november 11, 2016 - 11:18 am

Der er glemt de naturlige tynde !! Men det er jo nok for meget tabu for de fleste 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os