Timelapse

af Kasper - fotomalia.dk

Hej Igen.

I dag vil jeg vise hvordan man kan bruge sit kamera på en meget anderledes og meget sjov måde – nemlig til timelapse fotografering.

Timelapse fotografering går i al sin enkelthed ud på at man tager en række billeder med lange tidsintervaller og derefter samler dem i en videosekvens. Derved ser tiden ud til at gå meget hurtigt.
Man kan sige at det er det omvendte af højhastighedsoptagelser som får tiden til se ud som om den går langsommere.

Man kan bruge timelapse til at vise blomstrende planter, årstidernes skiften, myrerne der bygger bo, en snegl der kravler, skyer der bevæger sig over himlen, bygninger der bliver bygget og meget andet, det er kun fantasien der sætter grænser.

Denne timelapse video jeg har lavet her, er af et projekt som strakte sig over 2 aftener hvor jeg var i gang med at rydde et hjørne i mit værksted så der kunne blive plads til mit billige fotostudie som jeg snakkede om i et tidligere indlæg. (Ja jeg roder helt vildt!!)

Nå men til de hårde facts:

Til denne video har jeg indstillet kameraet til at tage billeder hver 10. sekund. Det synes jeg giver et lækkert flow. Kameraet er indstillet på iso 800, 1/6sek, f/6,3.
Har dit kamera ikke en auto funktion så det selv kan tage billederne, så kan man også bare selv trykke på udløseren. Hvis du laver en timelapse af årstidernes skiften, ja så tager du jo bare 2 billeder om dagen.

Jeg brugte et Nikon D300 med Nikon 10,5mm f/2,8 fisheye.

Jeg tog min tripod og satte den rigtig godt fast så jeg kunne tage kameraet af og sætte det på igen uden at flytte på billedet, da jeg vidste at jeg skulle filme over 2 aftener og skulle bruge kameraet ind imellem.

Meget dårligt billede. Taget med et Panasonic DNC-FX10 da mit D300 jo sidder på stativet..

Som i kan se her på billedet har jeg vægtet stativet ned med en 10 liter malingsspand for at sikre stabiliteten.

Til at sammensætte videoen har jeg brugt et program som næsten alle folk med PC har – alle dem med Windows ihvertfald – der hedder Windows Movie Maker.
Man skal ind under indstillinger i menuen funktioner og vælge fanebladet ”avanceret”. Herunder skal man indstille ”billedets varighed” til det hurtigste Windows Movie Maker kan køre med, som er 0,125 sekunder/billede.
Videoformatet stilles på PAL og jeg stiller altid højde-bredde forhold til 16:9 da det er efterhånden den mest brugte.

Herefter skal filmens gemmes.
Tryk på ”Publicer”. Jeg gemmer altid filmen på ”Denne Computer”, så kan man senere brænde den på DVD eller hvad man vil.
Når man skal vælge det format man gerne vil have filmen kommer ud i vil jeg foreslå at vælge det bedste som er HD 1080p. Det fylder en del, men det står ufatteligt flot på skærmen.

Så er filmen færdig og klar til at vise alle som er interesseret i at se for eksempel dig rydde op.

Håber i kunne bruge det til noget. Nu er det bare at komme i gang med at finde nogle gode motiver.
God jagt.

Som altid kan i stille spørgsmål til mig, eller komme med kommentarer herinde på bloggen.

Relateret indlæg

9 Kommentarer

Catarina marts 24, 2010 - 7:20 am

Tak for tippet, det må jeg prøve en dag også selvom jeg bliver nød til at have et æggeur til hjælp, for mit Nikon D90, har ikke interval shooting. 🙂

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk marts 24, 2010 - 7:30 am

Hej Catarina.

Tak for kommentaren 🙂

Jeg har før prøvet at lave timelapseoptagelser med kameraer der ikke har timere indbygget og hvis det man filmer ikke har en meget præcis cyklus man skal fange, så behøver man ikke være så præcis med tiden.
Men æggeuret var en rigtig god ide 🙂

Besvar
Mads marts 24, 2010 - 7:45 pm

hehe – hvor er det supercool. Jeg må have mig et ny kamera, så jeg kan lave noget timelapse. Så kan jeg måske få ungerne til at hjælpe til med at rydde op 🙂

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk marts 25, 2010 - 7:40 am

Hej Mads.

Jeg tænkte nøjagtigt det samme da jeg lavede denne optagelse 🙂 Men min søn var ikke sønderligt interesseret i mit ellers meget spændende projekt 🙂

Besvar
BBC Naturfilm. | Fotomalia.dk juni 29, 2010 - 12:23 pm

[…] producerne fra BBS’s vores planet serie ringede til mig efter de havde set min imponerende timelapsesekvens her på bloggen og spurgte om jeg ville komme og arbejde for dem. Jeg svarede selvfølgelig nej da […]

Besvar
Time-lapse – Flæske klannere | Fotomalia.dk august 28, 2010 - 6:16 am

[…] er det min tur til at vise mit timelapse forsøg, og lige som Catarina og Kasper vil jeg da også vise hvordan jeg rydder […]

Besvar
Mr Click Click maj 20, 2012 - 10:53 am

Har for første gang afprøvet timelaps, satte min MC-36 fjernbetjening til 30sec intervaller også ellers lade den arbejde. Da jeg har måttet se resultatet et par gange undervejs, så har jeg også ændre vinker, så det ikke bliver for ensformigt.

Fandt Timelaps Assembler til Mac som jeg synes bare virker perfekt..
http://www.macupdate.com/app/mac/33252/time-lapse-assembler

Konventere alle min raw filer til jpg, med samme hvidbalance og satte derefter asseblerne igang, valgte photo-jpg, da jeg ikke kunne få h.264 til at virke (sorte frames), men raw og mp4 virker også fint.

Hvis jeg har photo-jpg i best quality uden resize, så fylder 966 billeder 4.32Gb, hvis jeg vælger low, mp4 resizer til max 1000px så kommer jeg ned på 35Mb.

Jeg har valgt at 3, 5 og 10fps da jeg synes nogle “episoder” er best ved 5 andre ved 3fps også en 10fps for den hurtige..

Besvar
BBC Naturfilm. | FotoMalia juli 2, 2012 - 6:43 pm

[…] producerne fra BBS’s vores planet serie ringede til mig efter de havde set min imponerende timelapsesekvens her på bloggen og spurgte om jeg ville komme og arbejde for dem. Jeg svarede selvfølgelig nej da […]

Besvar
Time-lapse – Flæske klannere | FotoMalia juli 2, 2012 - 11:06 pm

[…] er det min tur til at vise mit timelapse forsøg, og lige som Catarina og Kasper vil jeg da også vise hvordan jeg rydder […]

Besvar

Smid en kommentar til os