Tanker om det nye entry level FX spejlløst

af Jakob Kjøller

Nikon Z5 er den nye lillebror til Z6 + Z7, men end det måske er lidt unfair at kalde det en ”lille bror”, især hvis man ikke laver så meget video, men mere om det i Z5 vs. Z6.

Normalt bliver vi inviteret med til presse events og demo af det nye grej, men det er lige som så meget andet Covid-19 ramt. Det betyder at for første gang i lang tid, har vi ikke håndteret/holdt grejet før vi skriver om det, da vi fik orienteringen over et online møde.

Nikon Z5

For at være helt ærlig, havde jeg aldrig forventet at Z50 ville komme, altså et Nikon Z med DX sensor, jeg havde spået at Z5 (som det hedder nu) ville blive entry level kameraet, men nej, der skulle jeg tage fejl 😉

Z5 ligger placeret som et entry level FX kamera hus, men absolut en kraftkarl af slagsen, umiddelbart så tænker jeg på Nikons D700 når jeg høre om det. Kender du ikke D700, var det Nikons første FX kamera hus, i en ”lille” krop. Det er igennem tiden klart et af mine ynglings DSLR.

Det vigtigste

24,3 MP FX CMOS-sensor med et ISO-område på 100-51.200, er vist det jeg ser kigger efter, når jeg kigger på et nyt kamera.

Der er selvfølgelig også 5-vejs stabilisering indbygget, det er jo nærmest standart for de fleste mærker i dag.

Derudover er der kommet to SD UHS-II kort slots, så nu kan man for første gang, på Nikons Z-serie skyde på to kort.

Derudover er huset ellers bygget som Z6 + Z7, både let, godt at holde på (lover de) og vejrforseglet.

Skærmen på kameraet, er dog halv opløsning af Z6, til gengæld giver det 100 eksponeringer mere på batteriet.

Ja, så kan kameraet/batteriet oplades via et USB-C kabel (læs batterypack).

Resten kan du læse om på Nikons egen side.

Nikon Z5 vs. Z6

Efter briefingen var færdig var min tanke ”Hvad så med Z6?”, da mange af specifikationerne var lige så gode eller bedre (to kort slots), som Z6.

Udover den lille forskel, at de har fjernet displayet i toppen af kameraet og flyttet drejehjulet over til højre, så er Z5 ikke i nærheden af Z6 video formåen, ja ikke engang tæt på.

Men på stilbillede delen, så virker det næsten hip som hap, om du tager det ene eller det andet. Dog har Z6 en bagbelys sensor, det har Z5 ikke.

Og så er er Z5 en smule mindre end Z6, sådan rent fysisk.

Indleddende konklusion

Nu har jeg ikke prøvet det, men jeg har prøvet Z50 + Z6 (har selv et) + Z7 og er det bare i nærheden af de huse, så kan det ikke gå helt talt. Derudover er det nok mere sansyligt, at det her hus ville ramme min taske, end det ellers fine Z50, hvis jeg skulle have et mindre kamerahus.

Nyt lille objektiv

Da Z50 kom ud, var en af de ting jeg var lidt misundeligt over, at nu havde DX serien et lille og let objektiv, nemlig deres 16-50.

Men, men, men, det er nu fikset, dog ikke i samme spændvidde, men nu er der kommet et lille 24-50mm f/4-6.3.Det kan være med til at gøre rejsetasken lidt lettere.

Flere af dem tak, der er jo en af grundene til at vi kan lide spejlløse kamera ikke 😉

Telekonvertere

Hvis du er som mig, og ikke skyder en masse fugle eller sport, så har du nok ikke en af den der store lækre af 400 mm objektiver. Det har jeg i hvert ifald ikke, men jeg har en Telekonverter 2.0, der kan forlænge mit 70-200 til en 400 mm.

Det er også det næste der kommer fra Nikon, nemlig to stk. telekonvertere en på 1.4x samt en 2.0x.

I første omgang er konverteren understøttet af Nikons nye 70-200 f/2.8.

Udover at de er mindre end de eksisterende konvertere, lover de at kvaliteten er i top og performance er stort set 1:1, som hvis du ikke havde konverteren på. Mindre den bare lidt om FTZ-adapteren kan det ikke gå helt galt.

N.B. det kræver en firmware opdatering for at kunne bruge adapterne, men den bliver også frigivet, sammen med telekonverterne.

Blandede bolsjer

Der var også to ting til ”misc posen”.

Z-50 få en firmware opdatering, så der nu kommer Eye-fokus til dyr ved foto, ved video er det ”kun” ansigts genkaldelse. Samt der blevet lavet opdateringer på AF-tracking delen.

Derudover kommer der et ”Webcam” software til Z 7, Z 6, Z 5, Z 50, D6, D850, D780, D500, D7500, D5600, dog er dette kun til win-10 i første omgang. Hvor du kan bruge dit kamera som webcam, via et USB kabel. Dette er nok her på bagkant af Covid-19, hvor alle HDMI til USB enheder er som støvsuget fra jorden overflade.

Men alt om alt, er det software der er brugbart (når det kommer til Mac også ;)), da vi nok kommer til at bruge mere tid online i fremtiden.

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os