Tamron 24-70mm f/2.8 di VC

af Brian - fotomalia.dk
tamron 24-70mm f/2.8 di vc

Så har vi haft Tamron’s nye og spændende 24-70mm f/2.8 igennem vores testmaskine – læs videre og se om det er værd at spare 4000 spir!

 

OM TESTEN

Som altid har jeg hverken fotograferet testark, mursten eller målt objektivets “opløsning” – jeg har testet objektivet på de opgaver jeg har haft i testperioden, og det er kun ud fra disse, at jeg har fået en holdning til dette objektiv.

 

BYGGEKVALITET OG HÅNDTERING

Ved første øjekast virker Tamronen faktisk rigtig godt bygget, og det er tilmed lidt mindre end Nikons. Men selv om det virker fornuftigt, var der et eller andet der gjorde, at det var lidt svært at komme igang med at bruge det. Efter lidt længere tid og lidt grundig inspektion, fandt jeg ud af hvorfor.

I mine øjne har Tamron bygget et “Semi-Pro” objektiv, og forsøgt at forklæde det som et “Pro” objektiv – byggekvaliteten er i mine øjne ikke på højde med Nikons! Modlysblænde-løsningen er lidt consumer-agtig, der nærmest hul ind bag de bagerste linser i objektivet og i det hele taget føles det bare lidt mere … billigt..

Jeg tror, at det er denne lidt “bløde” værdi der gjorde, at jeg i starten ikke rigtigt havde lysten til at lege med den nye fætter, og at jeg derfor gang på gang fandt min Nikon i stedet.

Objektivet har vejrforsegling ved bajonetfatningen, fokus- og zoomring kører rigtig fint, men jeg syntes ikke den overordnede fornemmelse er helt i top!

 

OPTISK KVALITET

Jeg ville ønske, at jeg bare kunne sige, at det er det fedeste objektiv jeg nogensinde har brugt, og at det bare slår alt andet, men det kan jeg desværre ikke. Dette skal dog ikke forstås som om, at Tamronen er dårlig, for det er den bestemt ikke – nej, jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at den på nogen punkter måske er et mulehår foran Nikons 24-70mm. Der er så andre steder, hvor Nikons er to mulehår foran, men optisk er det for mig næsten umuligt at finde en klar vinder.

Farver og kontrast bliver flot formidlet igennem objektivet, og objektivet leverer flotte resultater.

 

Der er dog forskel på Tamrons og Nikons, men det er ikke nemt at forklare, for det er ikke så simpelt, som at den ene bare er skarpere end den anden. Nej det er mere en smagssag vi er ude i… Det er som om Tamrons objektiv er lidt mere “hård” i måden den tegner på, og med “hård” mener jeg ikke skarp -“Hård?”.

Her kan man næsten fornemme den hårdhed jeg mener – jeg ved ikke hvordan jeg skal forklare det i ord, men den leverer en anden billedeoplevelse end Nikons.

 

Der er en ting der sprang mig i øjnene en enkelt gang eller to, da jeg brugte objektivet, det er noget jeg aldrig har tænkt over med mit Nikon, men det kan være fordi jeg bare ikke har kigget efter det. Tamrons 24-70mm har en lidt slem omgang kromatisk aberration, når man skyder i mod lyset, og man har et høj kontrastområde!

Her et eksempel på kromatisk aberration – som sagt har jeg aldrig tænkt over det på min Nikon.

 

Alt i alt leverer dette objektiv en optisk kvalitet, der for mig at se ligger fint på højde med selv de bedste zoomobjektiver – eller måske endda bedere.

 

AUTOFOKUS

Jeg har kun testet objektivet på mit D4 og her fungerer autofokussen som man forventer, fremragende under god belysning – ingen forskel i forhold til min Nikon. Desværre aftager den gode preformence af en eller anden grund meget når lyset forsvinder.

Det er lysforhold som disse at Tamron’en havde lidt svært ved at håndtere – det er et lysfattigt område af regnskoven, men jeg har aldrig oplevet problemer her med nogen af mine andre objektiver.

 

I dårligt lys er det min erfaring, at Tamron’en søger meget længere end mit Nikon, og nogle gange finder den aldrig fokus – med andre ord er der stor forskel på, hvor god autofokussen er på de to objektiver og for mig er dette helt afgørende. Jeg fotograferer ofte i meget dårligt lys og her var det ret frustrerende, at fotografere med Tamronen. Jeg efterprøvede faktisk situationerne med min Nikon flere gange, og resultatet var altid det samme.

 

BOKEH

Bokeh er jo en af de ting som er meget svære at bedømme, da det i bund og grund er noget der bunder i smag, men jeg syntes, at lige præcis på bokeh falder Tamronen faktisk lidt bag efter. Det er ikke fordi den ikke laver flotte runde bokeh dimser i sine uskarpe områder, for det gør den rigtig fint med sine 9 afrundede blændelameller, det der er problemet er kvaliteten af disse.

Her kan man tydeligt se den urene bokeh – igen er dette ikke noget jeg syntes jeg oplever i helt samme grad på min Nikon.

 

De er som sagt fint runde, men den har en tendens til at lave dem mere “urene” end min Nikon gør – om dette skyldes skidt i objektivet, fejl i dette objektiv eller lignende, det ved jeg ikke, men fakta er, at det ikke er lige så pænt som Nikonobjektivet.

Her kan man se, hvad man for ud af de ni afrundede blændelameller – en dejlig blød bokeh for en 70mm 2.8

 

ALSIDIGHED

Der er ingen tvivl om, at denne brændvidde-kombination er MEGET alsidig, og det er ikke tilfældigt, at denne kombination er min mest benyttede i flere år i træk, dertil kommer god billedekvalitet, fornuftig autofokus og billedstabilisator!

Tamron har virkelig ramt hovedet rigtigt på dette søm og leverer et objektiv uden nogen rigtige modstandere. Hvis man kigger efter et standard zoomobjektiv med stor blænde og billedestabilisator – så er det kun et objektiv og det er dette!

 

KONKLUSION AF TAMRON 24-70MM f/2.8 DI VC

Tamron har uden tvivl lavet et objektiv i særklasse, og på nogle punkter overgår det faktisk de fleste andre konkurrenter, men der er desværre også et par ting, hvor den kommer lidt til kort.

Nu er spørgsmålet jo om det er værd at spare de kr. 4000,- og købe et objektiv der oven i købet kan tilbyde billedstabilisator – noget ingen af konkurrenterne kan – tja det er svært at svare på, og det kommer nok an på, hvad man arbejder med. Hvis man arbejder meget med video, så har jeg svært ved at se, hvorfor man kan vælge andre end Tamron’en – billedestabilisatoren er fantastisk og gør en kæmpe forskel, når man optager håndholdt!

Hvis jeg skulle købe på nuværede tidspunkt ville jeg så vælge Tamrons? Nej, jeg ville smide de ekstra 4kilo og købe Nikons – hvorfor? Tja, fordi det er den jeg gerne vil have, og jeg ved at jeg ville fortryde det, hver eneste gang jeg brugte det – ikke kun fordi Nikons er bedre, men fordi det er den jeg gerne vil have, og er det så de 4000 værd at få noget, som egentlig ikke var det men ønskede sig (men det er jo bare mig).

Alt i alt så fortjener Tamron stor ros for et lækkert objektiv, som leverer flotte resultater.

 

I BILLEDER

Til slut, får i lige lidt billeder fra Tamron’en..

Et dejligt objektiv at have med på en efterårstur i skoven

 

Den lidt vekslende AF, kan betyde meget når det kommer til at ramme det helt rigtige øjeblik, her gik det nogenlunde!

 

Dejlig farve og kontrast.

Her havde AF ingen chance, men det tror jeg heller ikke min Nikon ville kunne klare!

 

Lækre griseindvolde – tja, billedet siger ikke meget i forhold til testen, men det ville jo ikke være et ordentligt FotoMaliaindlæg uden der var noget der var lidt atypisk!

 

LINKS

Her er lige et par links til lidt mere tekniske tests af objektivet – som du kan se, hvis du læser dem alle igennem, er det ikke alle der er kommet frem til helt den samme konklusion som mig, men det er jo nok en smagssag!

PHOTOSONE

CAMERA LABS

F/STOPPERS (tjek deres test af billedestabilisatoren og video – som sagt det virker!)

Jeg håber du kunne bruge vores lille test, og vil opfordre dig til at smide en kommentar, hvis du selv har nogen erfaringer med dette objektiv, eller hvis du kender andre gode tests af den!

 

 

Relateret indlæg

1 Kommentar

Lasse Lundberg Andreasen juni 14, 2017 - 1:05 pm

Hej

Jeg faldt lige over jeres anmeldelse af dette objektiv. Tamron-objektivet har siddet på mit kamera gennem flere år, og jeg må sige, at jeg er vildt glad for, at jeg valgte denne 24-70mm frem for det mere bekostelige fra Canon. Og især til video er det nok det objektiv, jeg hyppigst tager frem.

Besvar

Smid en kommentar til os