T-DaG- Video med DSLR (Henrik Egede-Lassen)

af Brian - fotomalia.dk

Video har for alvor gjort sit indtog på DSLR markedet, og uanset om man kan lide det eller jeg, så er det noget der er top relevant for alle der ønsker at være seriøs om faget.

I dag har er vi så priviligerede at vi kan præsentere tips fra en af fagets sande mestre – Henrik Lassen

 

HENRIK EGEDE-LASSEN

Hvad skal der til for at være professionel naturfotograf i i Danmark? – Vedholdenhed, ihærdighed, talent og ikke mindst alsidighed er i mindstefald nødvendigheder. Henrik Egede-Lassen har været i faget i mange, mange år, og har løst opgaver for alle de tunge drenge – ja selv for National Geographic!

Der er ingen tvivl i vores sind om at Henrik er en kapacitet uden lige i Danmark, og det er med stolthed i stemmen at vi endnu en gang præsentere guldkorn fra hans side – denne gang har vi bedt ham tømme hovedet med gode tips til video optagelse med et DSLR!

 

HUSKELISTE til VIDEO MED DSLR – i grove træk

 

“Hej FotoMalia; Undertiden bliver jeg spurgt hvordan det er at gå fra stills til video og jo det er ikke altid nemt!

Hvor man skal fryse øjeblikket og fortælle det hele i ét nu på stills, så handler video i højere grad om forløb. Og det tager tid og kræver som regel altid en masse efterarbejde, men med DSLR er det på nogen punkter blevet nemmere fordi du kan have begge værktøjer med samtidig, og så slå over afhængigt af situationen.

Til gengæld er video med et rigtigt videokamera meget nemmere og man kan godt blive lidt skizofren af at forsøge at dække samme begivenhed med både stills og video.

Andre problemer med DSLR er selvfølgelig rolling shutter, hvor CMOS sensoren ikke kan følge med og lyden (et helt kapitel for sej).

 

For at give nogle af mine surt tjente tips videre har jeg tømt hovedet, og bare kastet mine erfaringer ned i tasterne – brug de punkter som giver mening og skriv evt. mere på selv! Og god fornøjelse”…. Henrik Egede-Lassen

1392035_10151938248352249_2117414230_n

 

 

FORBEREDELSE

Forbered alt udstyr aftenen før dvs. lad batterier op, rens objektiver, pak taske osv. Pak det hele omhyggeligt så det virker dagen efter dvs. undgå at bøje kabler voldtsomt, brug dæksler mm.

Er alle kort tømt? Ved brug af flere forskellige kamera typer med samme kort, kan man ikke se om kortet er tømt medmindre man formatere…!

Video formatet i kameraet skal sættes til PAL. 25 P og alt skal skydes flat dvs ingen kontrast, skarphed, farvemætning – dette rettes op i post.

1080p medmindre det er til slow (60p eller mere).

Personligt skyder jeg altid alt i bedst tænkelige kvalitet dvs alle stills er fuld RAW og alt er minimum HD uanset projektet art.

1395179_10151938248327249_1857884882_n

Altid shutter på 50, dvs blænden justere eksponeringen, evt. suppleret med diverse filtre.

Iso 160. 320, 640 for laveste støj og aldrig over 3200 på Canon D5 mark 2 (Mark 3 kan heldigvis meget mere). Kender ikke til andet end Canon.

 

UNDER OPTAGELSEN

Kom i god tid og giv dig god tid til at hilse ordentlig på medvirkende men pas på med at love for meget mht. at du sender klip, stills mm. Og husk at hold hvad du lover!!!

Check udstyret en ekstra gang og vær omhyggelig med at sætte det hele sammen; virker lyden på den eksterne mikrofon osv. Er batterierne ladet fuldt op, bundplader til stativet passer.

I modsætning til alm. Video kamera er der ikke autofokus, ND Filtre indbygget, og lignende så alt er manuelt og derfor er placering utrolig vigtig – alt skal helst ske uden at kameraet farer rundt – husk stativ!

Kig på omgivelserne og find nogle gode steder at stå i forhold til hvad der forventes at ske.

1305472_10151888168332249_1044747345_n

 

Gå så tæt på som muligt i stedet for at zoome og brug altid stativ som skal være i vater (der i øvrig vater på mark 3eren)

Start kameraet i god tid og lav ca. 1 minuts indkøring for at teste at alt er ok – herunder lyd.

Ved at brug af Zoom H4N eller lign. så husk der skal laves et klap til synch og at der skal trykkes to gange.

Når det hele går i gang så husk rolige optagelser. Det betyder at man skal undgå at tilte, panorere, zoome.

Opspejlning/ reflektor skal være stille – altså ikke rykkes (kan gaffes fast).

Ved brug af lampe så gå tæt på og skru ned med blænden. Brug gerne sidelys eller flere lamper så der ikke kommer slagskygger. Eller placér din karakter med ryggen til solen og brug opspejlning til at give liv og lys i ansigtet.

Prøv så vidt muligt at filme i øjenhøjde så du ikke laver luftbilleder af dyr og børn.

 

1382062_10151938252002249_247108807_n

 

Brug sekvens skydning dvs. store billeder så man kan se hvor det foregår. Brug medium shot til at se hvad der sker og tætte billeder til at klippe i.

Prøv shot and move – det betyder mange forskelige vinkler/ indstilinger til samme scene og gør optagelserne mere dynamiske.

Framing – sørg for ordentlige beskæringer så ingen halve hoveder, arme og ben, men skær i stedet, hvor det forekommer naturligt f.eks. på skulderen, ved livet og den slags steder.

 

1381307_10151938248467249_506253350_n

 

Hvis det bliver modlys så husk at have et rent objektiv og ren sensor for ellers kommer der plettet på billedet. Så check også objektiv for snask løbende.

Film hellere for meget end for lidt og hav derfor masser af medier og batterier med. I koldt vejr bliver batterierne brugt hurtigere og derfor kan det betale sig at skrue ned for lyset i monitoren og slukke kameraet jævnligt, i stedet for at have det på standby.

Undgå at bruge den indbyggede mikrofon til broadcast – set evt. den ene kanal på auto eller forskub niveauet lidt hvis muligt. Husk at skub mikrofonboksen/ mikroporteboks mm ordentlig på. Brug hovedtelefoner – altid! Juicelink boks er et helvede!

Personligt bruger jeg Zoom digitaloptager + en lille Sennheiser  direkte i kameraet eller mikroport. Lyd er meget nemmere på et rigtigt videokamera!

Ved telebilleder skal der også altid bruges stativ. Zoom ind, stil skarpt og zoom lidt ud så, er billedet skarpt. Husk at fokus skal være på øjnene og er du i tvivl så gå op i blænde.

Ved makro stilles manuelt skarpt og kamera + stativ kan evt. flyttes ind til øjet er skarpt på dyret. Jeg bruger også forstørelses funktionen tit.

Husk at kameraet kun kan fokusere på kanter, så ved hav og andre blanke flader er det bedre at bruge den manuelle fokus (og generelt er det bedst med manuel fokus så fokuspunkt er låst). Lavere blændetal ( altså jo større åbning) gør det sværere at stille skarpt men er effektivt til at lave kunst med sløret baggrund. Undgå de laveste blænder på DSLR kameraer medmindre du ved hvad du gør.

Skyd efter højlys

 

 

OPBYGNING

Det er meget vigtigt at du laver en FORKANT (hvad skal der ske, med hvem, hvor & hvorfor) på historien, derefter optager du SELVE SITUATIONEN (her er det vigtigt at have mange close-up – total billeder kan altid laves) og til sidst skal du runde historien af, lave en BAGKANT, hvor du får efter reaktionerne.

Hvis det er muligt så lave altid skud som 1: Total (etablering af location), 2: etablering af personen i location, 3. nærbillede af personen en i location evt. uden tale.

Husk at stille alle dine spørgsmål i et interview først. Lad derefter som det hele er færdigt, og du vil se at din karakter vil fortælle meget mere og gøre det meget mere levende. Lad kameraet køre, nu hvor de er blevet fortrolige med dig og udstyret

Værd så stille som muligt undervejs.

Husk at dække dig ind med fortællende dækbilleder… lav små sekvenser der viser personen gøre noget der understreger karakter og mission.

Lav alle dine scener ”levende” – lad folk udføre noget mens de fortæller til kameraet.

Lav ”tavse” billeder og ultra nære billeder til at understrege stemninger

Lav tidslige billeder.. sol opgang, spisning, aften, morgen, rutiner, børn, dyr.. De er uundværlige som ”breakere” i fortællingen.

Led efter illustrative motiver.. som havet der ånder, frost i skæg osv. eller andet der kan illustrere det du undersøger!

Skub gerne dig selv og dine karakterer ind i situationer I ikke kan overskue, fortolk dem så i forhold til jeres præmis. Og vær 100 loyal hele vejen.

 

 

EFTER OPTAGELSE

Pas godt på originale medier! Jeg backer som regel det hele op dvs. alt ryger over på en ekstern disk og derefter fordelt på henholdsvis stills og video alt efter projektets art. Både Aperture og Lightroom kan nu håndtere video og stills – og man kan redigere, skrive metadata osv.

Pas på med at  ødelægge filstrukturen ved kun at kopiere noget – tag det hele med i en backup og load det derefter ind i systemet. Og vær meget paranoid med de båndløse medier!

 

 

FOTOMALIA SIGER TAK

Hold da op det var mange informationer i en maget komprimeret form, men lærerigt og særdeles informativt.

Jeg håber at du kunne bruge Henriks hovedtømning, og at du vil tilføje til de tips du ligger inde med, eller spørge hvis der er noget du mangler uddybning af!

 

 

Relateret indlæg

2 Kommentarer

Jesper Elgaard oktober 16, 2013 - 11:08 am

Meget god viden! Tak for det.

-Jesper

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 17, 2013 - 2:25 pm

Takker på Henriks vegne – han sidder lige nu i et mudderhul på Borneo (heldige asen!)

Besvar

Smid en kommentar til os