(T-DaG) Nordlysfotografering, hvordan? (Mads Peter Iversen)

af Brian - fotomalia.dk

Har du nogensinde drømt om at fotografere nordlys? – Ja det har de fleste fotografer nok.

I dagens indlæg kigger vi lidt på, hvordan man gør – hvordan du får det til at se ud som du gerne vil!

 

Mads Peter Iversen

Hvis du besøger internettet og herunder fotografiske grupper på FaceBook, så er der en ret god chance for, at du er faldet over Mads´ billeder – ligeledes er der en stor chance for at du har tænkt… SHIT det ser fandme godt ud, for Mads har en stil, en klasse og et engement der flyder ud af hans billeder, og man kan nærmest ikke undgå at blive fascineret af det univers han skaber!

Han beskriver sig selv på som en ung passioneret foto- og videograf, der trækker en stor del af sin inspiration fra fantasy, computerspil og blockbusterfilm. Han beskriver at han efter en tur til Island i efteråret 15 er blevet forelsket i landskabsgenren.

Ja man forstår jo godt forelskelsen når man ser, hvad han får ud af et landskab!

 

“Den storslåede natur med alle dens facetter, storm, regn, skyer, nat, drama osv. er dog kun begyndelsen på den kreative proces. Jeg er ikke bleg for at bruge en del tid i redigeringsfasen for at opnå den vision jeg har med et givent billede, men det er ikke noget jeg finder nødvendigt heller. Et billede tager den tid et billede tager og hvordan man når til det færdige produkt er underordnet. Realisme har aldrig været et mål for mig, men jeg ser gerne, at mine billeder kunne være realistiske i en anden verden eller på en anden planet. Dermed mener jeg, at jeg ikke nødvendigvis forsøger at gengive naturen på Jorden som en dokumentarist gør, men jeg kræver af mig selv, at have en så høj teknisk kvalitet som muligt, så man som beskuer ikke bliver ”hevet” ud af den givne verden pga. tekniske bagateller”

Mine damer og herrer, det er os en fornøjelse at præsentere Mads Peter Iversen.

 

Hvor er nordlyset?

Hvordan fotograferer man nordlyset?

Det nemme svar er at rette kameraet mod nordlyset og trykke på udløseren, men det giver som bekendt ikke det ønskede resultat.

Nordlysfotografering er ligesom alt andet fotografering dikteret af mængden af lys du har til rådighed, så det er ikke svært i sig selv at fotografere dette fantastiske fænomen, hvis man har styr på sine kameraindstillinger (og rent faktisk har nordlys til rådighed). Det er dog et af de spørgsmål jeg oftest får stillet. ”Hvordan fotograferer man nordlys” eller ”Har du nogle tips til at fotografere nordlys”, så det deler jeg da gerne ud af.

FØRST og fremmest så skal du have adgang til nordlys. Nordlys er elektrisk ladede partikler der strømmer ud fra Solen og rammer og interagerer med partiklerne i Jordens atmosfære. Disse elektrisk ladede partikler følger Jordens magnetfelt, hvilket udspringer fra polerne, ligesom vi husker det fra stangmagneterne i fysiktimerne tilbage i folkeskolen.

Island er et hotspot for dramatiske landskab, strømmende vandfald og ikke mindst nordlys – kombinerer du alle tre ingredienser, så opstår der magi!

 

Pga. magnetfeltets struktur og mere fysik, så opstår nordlyset ikke direkte over polerne, men snarere i et bånd mellem 60° nord og 85° nord, der dog kan være både mindre og større afhængig af aktiviteten af elektrisk ladede partikler fra solen. I dette bånd ligger både Island, Grønland, Nordnorge, Nordrusland, Alaska (USA) og Nordcanada. Sandsynligheden for at opleve nordlyset er derfor størst i disse områder. Vi oplever dog også nordlys i Danmark fra tid til anden, men det hører til sjældenhederne.

Ligesom på den nordlige halvkugle hvor nordlyset også kaldes Aurora Borealis, kan man på den sydlige halvkugle opleve sydlys eller Aurora Australis. Dog er der markant mere landjord og flere mennesker under nordlyset end sydlyset, hvilket er forklaringen på, at vi ser mange flere nordlysbilleder end sydlysbilleder.

Lyset er derude, det handler blot om at finde det, og fange det i den helt rigtige mængde!

 

En anden faktor at tage hensyn til er Solaktiviteten, hvilken stiger til et maximum ca. hvert 11. år og falder til et minimum derimellem. Fordi Solen af uforklarlige grunde skifter poler ca. hvert 11. år. Under sådanne skift er Solen mere ustabil og der forekommer flere udbrud på solen, hvilket medfører en større strøm af partikler mod Jorden. Vi er på vej ud af en årrække med høj aktivitet, så det er om at få kridtet skoene og komme afsted!

https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cycle#/media/File:Solar_Cycle_Prediction.gif

Som sagt er der en konstant strøm af partikler fra Solen mod Jorden, så der er teoretisk set nordlys hele tiden, men dagslys er bare meget kraftigere end nordlys så det overlyser nordlyset. Derfor skal du bruge nat! Men desto længere mod nord man kommer, desto længere bliver dagene også i sommerhalvåret. Faktisk bliver det aldrig mørkt nok om sommeren til, at man kan opleve nordlyset. For at få ordentlig nat og lang nok tid om natten, så er nordlyssæsonen oftest omtalt som start september til medio april.

Man kan svagt se antydningen af lys fra en lille by i venstre side af billedet herover – når man arbejder med nordlys, så skal man virkelig overveje alle andre lyskilder.

 

Du vil som udgangspunkt også gerne så langt væk fra byen som muligt, da lyset fra byen kan genere oplevelsen. Selv en enkelt gadelampe kan være et kæmpe irritationsmoment.

Den sidste faktor der spiller ind er vejret. Hvis der er overskyet, så kan du ikke se nordlys. Heldigvis har Island en fremragende vejrservice og skyudsigt, så man kan se, hvor chancen for klart vejr er størst.

http://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/

 

Kameraindstillinger

Som udgangspunkt vil du have en så lav lukkehastighed og ISO som muligt, hvilket dikterer at du også må have en så åben blænde som muligt. Da dybdeskarpheden er den mindst vigtige faktor i nordlysfotografering, så skal blænden bare åbnes op fra start. Nordlysets aktivitet skifter rigtig meget. På få sekunder kan det gå fra ingenting til at oplyse hele himlen i bølgende gardiner! Nogle gange kan man slippe afsted med en lukkehastighed på 20 sekunder, mens man andre gange får meget ”slør” efter fem sekunder. Efter min erfaring vil du hellere have lidt gryn i billedet end én stor grøn sløret sky. Så udfordringen er at finde den rette balance mellem lukkehastighed og ISO.

Som udgangspunkt er du godt stillet med et nyere full frame kamera (fx Canon 6D) og et 16-35mm f/2.8. Et 5D mark II kan også sagtens klare det, men undgå en højere ISO end 1600.

Man kan fokusere vha. liveview og digital zoom. Den nemmeste måde at finde fokus på er ved at zoome ind og stille skarpt på en stjerne manuelt.

Jeg bryder mig ikke synderligt om den der kermitgrønne farve på nordlyset og det er heller ikke sådan mine øjne ser det. Denne farve skyldes ofte en hvidbalance, der er sat til dagslys. Jeg skyder altid nordlys med en hvidbalance på omkring 3500, så jeg opnår en koldere grøn farve – nogen gange endda turkis.

Sidst, men bestemt ikke mindst. Medbring en trefod! En god solid en – du aner aldrig hvilken flod, sump eller klit du ender i.

 

Efterredigering

Lad os se på lidt eksempler.

Billedet til venstre er et billede skabt ved at kombinere toppen af billedet i midte med bunden fra billedet længst til højre

Eksemplet herover er et, hvor jeg har kombineret to billeder (midten og højre). Den øverste del har exif: 16mm, 20sek, f/2.8, ISO640 og den nederste del har exif: 16mm, 30sek, f/2.8, ISO3200. Begge taget med et Canon 5Dm3 og 16-35mm f/2.8L II. Vha. lidt redigering i CameraRaw og simpel masking i Photoshop har jeg så sat de to billeder sammen.

Nogle gange kan man også slippe afsted med en enkelt eksponering og nøjes med at tilføje lidt gradients.

 

Komposition

DU har som fotograf ansvaret for ALT der er inden for rammen. Alle kan indstille kameraet ”rigtigt” og fotografere nordlys. Det kræver øvelse, øvelse og mere øvelse at lave et ”helt” billede med forgrund, mellemgrund og baggrund, der på én gang taler til seeren, beskriver fotografens ”øjeblik” og bare generelt er afbalanceret og kompositionelt smukt at se på. Jeg har selv lang vej endnu!

Nordlys er et af de smukkeste og mest storslåede naturfænomener og det er ekstremt svært at gengive den reelle størrelse på det. Derfor er en god forgrund essentiel. Et bjerg, et vandfald, en by, en bro eller lign. er godt fordi seeren kan relatere til objektet. Dermed er det nemmere at forstå nordlysets størrelse. Efter min erfaring er noget af det bedste til at skabe både dybde og vise størrelsesforhold faktisk lidt spredte skyer på himlen.

Geometrien skal der også tages hensyn til! Ledende linjer, S-kurver, diagonaler etc. Dette kommer også med øvelsen. Måske nordlyset lader vente på sig? Så kan du evt. finde flere forskellige forgrunde, så du er dækket mere ind når himlen eksploderer.

Hvis du vil se endnu mere fra mig, så tjek min hjemmeside eller mine videoguides til Island herunder:

https://www.youtube.com/c/madspeteriversen

http://www.mpiphoto.dk/

 

FOTOMALIA SIGER TAK

Vi elsker at se hvad folk går og roder med, og er meget taknemmelige for at Mads har ville dele hvordan han arbejder med at fange nordlyset – så af hjertet tak!

Vi håber i har lyst til at lege med her på FotoMalia en anden dag!

Og smid så lige en kommentar til Mads!!

Relateret indlæg

5 Kommentarer

Henrik Wessmann februar 7, 2017 - 9:05 am

Tak for en god mini tutorial og de fede billeder !

Besvar
Mads Peter Iversen februar 7, 2017 - 1:29 pm

Det var så lidt Henrik 🙂

Besvar
Tina Sørensen februar 7, 2017 - 8:03 pm

Tak – altid dejligt at blive klogere ??

Besvar
Anne-Mette februar 8, 2017 - 8:41 am

ELSKER NORDLYS!! Flotte billeder!

Besvar
Anja Robanke februar 13, 2017 - 9:09 am

Lækkert lige at læse og se dine billeder med lidt forklaring 🙂
Må håbe jeg oplever det en dag, men desværre er der ingen Nordlys til sommer, når jeg kommer derop 😉

Besvar

Smid en kommentar til os