I dagens udgave af Fotomalias T-Dag anmelder gæsteblogger Kim Sørensen sin nye fotorygsæk Lowepro Whistler 350 AW (og 450 AW, da den kun er lidt større).
Introduktion
Jeg er normalt ikke typen der skriver anmeldelser, men jeg har i dag fået en stor pakke ind af døren, og Jakob mente derfor at jeg skulle skrive en kort én af slagsen. Hvad han ikke viste, er at det der med at fatte sig i korthed ikke er det jeg gør mest i.
I pakken var der en ny kamerataske – en Lowepro Whistler 350AW, som jeg har investeret i til fototure af dagslængde, hvor mine andre tasker, en F-Stop Tilopa og en Tenba DNA skuldertaske, ikke helt er optimale. Tilopa’en er for stor og DNA’en har det, på trods af ekstra sikringsstrop, med at bevæge sig mere rundt end hvad godt er, især når man som jeg ofte er på jagt efter krybdyr og insekter. Derfor har jeg ledt efter en lidt mindre rygsæk, der kunne fungere som felttaske med plads til kamera, makro, 70-200mm, makroblitz-system, en vidvinkel, samt diverse feltudstyr (slangekrog, sommerfuglenet og hit-kiks, som er en indforstået felt-tradition blandt biologier og andet godtfolk).
Generelt om Lowepro Whistler
Ifølge Lowepro er deres Whistler-kamerarygsække blandt de mest holdbare de har produceret. Selvom Lowepro har lavet rygsække til outdoor-brug før (jeg har selv haft en tidligere) så føles denne helt anderledes. Den er designet til at klare hårde forhold under krævende outdoor-aktiviteter som for eksempel skiløb, mountain-biking, klatring, vandreture og andet, samtidigt med at den beskytter udstyret
Whistler-serien indeholder indtil videre to modeller, 450AW og 350AW. Ifølge Lowepro er 450AW designet til professionelle fullframe-kameraer og 4-5 objektiver, hvorimod 350AW, som er den jeg har valgt, er beregnet til mindre fullframe-kameraer og 3-4 objektiver. Udover forskellen i størrelse, så er der ifølge Lowepro’s egen side ikke de store forskelle på de to rygsække, så en del af de ting der nævnes heri, vil også gælde for 450AW-modellen
Priserne på de to rygsække ligger på omkring 2500-3000kr for 350AW og 3000-3500kr for 450AW.
Taskens opbygning
Lad mig bare sige det med det samme, denne rygsæk er absolut ikke designet til at følge tidens trends eller være et et fashion-statement. Til gengæld virker den til at kunne holde til noget, og så har den, med sine orange stropper (som nemt kan afmonteres hvis man ikke er fan), metalkroge og mange fasthæftningssteder, alligevel nogle gode detaljer der både er praktiske og giver den et funktionelt udseende som jeg personligt synes om, men det kan måske have noget at gøre med at jeg allerede har købt den.
Når man får Whistler’en i hænderne er man ikke tvivl om at der er tale om en solid rygsæk. Selve materialet er 420 Denier Ripstop Nylon, der også bruges for eksempel til faldskærmstasker. Materialet har for god ordens skyld fået en overfladecoating af TUP, der er en type plastik som bruges til at lave drybags af. For at det ikke skal være nok, så har bunden en base af et syntetisk gummiprodukt kaldet Hypalon, der ofte bruges i forbindelse med oppustelige gummibåde og kajakker. Det betyder altså at taskens kan modstå til en del vand, men skulle man være nervøs for om det bliver for meget, så medfølger der også Lowepros All Weather (AW) cover til brug ved kraftigere og længerevarende regnskyl.
Når man skal pakke rygsækken har den fire egentlige rum at gøre godt med. Øverst på tasken finder man et rum der passe til mange af de vigtige småting man har brug for og som samtidigt skal være nemme at få fat på, såsom lommelygte, solbriller, regnslaget eller nøgler. Netop til nøgler eller andet, findes der i det øverste rum to kroge til at sætte ting fast med, så de ikke bliver væk eller falder ud hvis man efterlader rummet åbent, ligesom der er en mindre net-lomme til yderligere opbevaring af småting, fx batterier.
Foran på tasken findes et større rum, der kan udvides med lynlåse, til at opbevare alle de ting som ikke hører til blandt kameraudstyret. Fordi tasken er designet til et væld af aktiviteter er der i dette rum lavet dræningshuller så vand og fugt fra vådt tøj eller udstyr kan komme ud, og så er bagsiden af lommen vandtæt og ekstra modstandsdygtig overfor ting der kunne stikke hul i den og beskadige kameraudstyret på den anden side, hvilket nok specielt er en bonus for klatrere og bjergbestigere, der så kan opbevare udstyr med skarpe kanter i rummet uden at skulle frygte for kameratudstyret. Jeg må dog indrømme at jeg ikke tør teste hvor stødsikker barrieren er.
Bagindgang
Adgang til kamerarummmet sker, som man kender det fra fx F-Stop, ind mod ryggen, hvilket vil sige at det ikke er noget originalt design Lowepro er ude med. Det fungerer dog glimrende. Personligt foretrækker jeg netop at tasken åbnes ind mod ryggen, så det er mere besværligt at komme til udstyret for langfingrede typer hvis man er i områder med mange mennesker. Lowepro har valgt at lave åbningen så man kan nøjes med at åbne den delvist, således at man i dårligt vejr kun behøver at åbne for den øverste del af rummet og derved ikke udsætter alt udstyret i rummet for vind og vejr. På indersiden af låget er der, som på mange tasker, holdere til hukommelseskort samt endnu en praktisk lomme.
Derudover er den på den ene side et meget smalt rum, der virker beregnet til kort, da den er så smal at kun meget flade ting kan være i den. Godt nok er der to mindre rum i den hvor der godt kan ligge et filter, men de kan ikke lukkes af, så filtrene risikerer at ryge ud af de indre lommer.
På livremmen, der desværre ikke kan afmonteres, er der ligeledes en lomme, som man fint kan have en sin smartphone ind i, så den er lige ved hånden, hvilket er en klar fordel for mig som naturinteresseret med hang til registrering af de ting jeg finder via Naturbasen/Fugle&Natur.
På begge sider af tasken er der ligeledes stropper og fix-punkter til udstyr, i mit tilfælde oftest slangekrog eller sommerfuglenet, men også stativ kan monteres her. Det kan være lidt besværligt at få til at sidde ordentligt, men når man først har luret hvordan stativet skal sættes fast, så sidder det godt fast. Tasken har altså ikke, som på andre Lowepro-tasker, en holder på fronten til at stikke bunden af stativet i. Personligt foretrækker jeg denne løsning da det virker til at sidde mere solidt fast end når bunden sidder i en holder, ligesom holdere kan være i vejen når man ikke bruger dem.
Lynlåsene er solide og nemme at bruge, og man har tydeligt designet dem til at kunne åbnes selv om man har handsker på, idet de alle er med enten store løkker eller stropper som er nemme at få fat på.
Kamerarummet
Kameraudstyret opbevares i en særskilt indsats, hvilket gør at man kan fjerne indsatsen og få et stort rum med masser af plads hvis man enten ikke skal have kamera med eller har købt tasken til et andet formål. Der er ikke adgang til kamerarummet via lommen på toppen, og det synes jeg faktisk er et godt valg. Jeg har flere gange tabt dæksler og filtre ned bag indsatsen i min Tilopa og inden jeg fandt dem igen indkøbt erstatninger, hvilket gør at jeg forhåbentligt sparer lidt penge på den front.
Selve indsatsen virker solid og mindst lige så god som, hvis ikke endda bedre end, F-Stops Pro ICU’er, da selve indsatsen er lavet af hårdere materiale. Indsatsen er lavet med det Lowepro kalder MaxFit-systemet, der ligesom de fleste andre tasker er velcro-baseret, med de ulemper det nu medfører af besvær med at få dem til at sidde helt rigtigt. Til gengæld former inddelinger sig nemt omkring objektiverne, så de holdes godt fast, og på den måde sparer de lidt plads.
To af inddelingerne har sågar indbyggede lommer, så man kan opbevare mindre ting i dem. Jeg ville ønske at Lowepro solgte disse for sig selv. Så kunne jeg få flere af dem til brug i mine andre tasker, da de er super smarte til at holde styr på ekstra batterier, filtre osv. Selve indsatsen har indbygget overdækning så den kan bruges til opbevaring af udstyr når den ikke er i brug, men der er også monteret velcro på overdækningen så den nemt kan holdes på plads i åben tilstand i tasken.
Lowepro har på nuværende tidspunkt desværre ikke planer om at lave flere størrelser af indsats.
Hvis man ønsker at have bærbar pc med, så skal den placeres i den forreste lomme, hvor er der ikke er nogen decideret beskyttelse til den, da der ikke er plads andre steder. For mit vedkommende er det ikke noget problem for jeg har aldrig min bærbare med på dagstur alligevel, mens det for andre måske vil være et krav som tasken ikke opfylder.
Konfiguration
Som altid er der mange konfigurationsmuligheder når udstyret skal organiseres. Ifølge Lowepro er der plads til et mindre fullframe-kamera og 3-4 objektiver, men som det ses på billederne neden for, var jeg oppe på enten ét kamera med greb og syv objektiver eller to kameraer med greb og fem objektiver. I de forsøg var den også tæt pakket og det var lidt besværligt at få tingene ud fordi de gik i spænd, men det kunne altså være der. Jeg har desværre ikke haft mulighed for at teste om man kan have store teler som for eksempel 300mm f/2.8.
I den konfiguration jeg er endt med, har jeg følgende udstyr med:
- Nikon D750 m. greb
- Nikon 70-200mm f2.8 VRII
- Nikon 14-24 f2.8
- Nikon 105mm f2.8 VR Micro
- Nikon TC 1.4 II
- Nikon SU-800 (i etui)
- 3 stk SB-R200 Makroblitz (i etui)
- Tilbehør til makroblitz (i etui)
På billederne nedenfor ses både denne og andre konfigurationer:
Komfort
Uden indhold vejer 350AW-modellen vejer allerede 2,97 kg, så den er ikke let. Læg oven i det vægten af kamera, objektiver og alle de andre ting man har med, og så bliver den hurtig tung at have på. Heldigvis sidder den godt og højt på ryggen, selv på mig som er en større mand (eller legebarn, om man vil), ligesom der er et væld af justeringsmuligheder på både stropper, brystrem og maverem, der gør at den kan indstilles til at passe de fleste. Skulderstropperne har ikke den mest kraftige foring man kan få, men virker ganske effektivt, så selv med fuld vægt synes jeg ikke at den mærkes tungere end andre tasker jeg har haft. Livremmen er stor nok til at nå rundt om de fleste, men vil man gerne have tasken siddende højt på ryggen, så skal man nok lige vænne sig til at den sidder omkring navlen.
Tasken er på rygsiden udstyret med det Lowepro kalder ActivZone-systemet der er giver ekstra støtte og samtidig har luftkanaler, så man derved skulle blive mindre svedig på varme dage.
Opsamling
Whistler-rygsækken virker gennemarbejdet og solidt produceret. Den har nogle gode praktiske features og sidder godt på ryggen, jeg glæder mig derfor til at se hvordan den klare at blive slæbt ud i den danske natur efter kryb og kravl. Den har i hvert fald potentialet til noget godt!
TAK til Kim!
Fotomalia siger tak til Kim Sørensen for en grundig anmeldelse Hvis du også har noget du vil anmelde for os, må du meget gerne tage kontakt til os per email eller på Facebook siden!
2 Kommentarer
Tak for anmeldelsen! Min gamle taske er fuldstændig slidt op, og jeg er på jagt efter en ny der kan tåle nogle tæsk! Din anmeldelse er med andre ord rigtig god timing!
Tak for en super god anmeldelse, er også på vippen til at skulle have en ny rygsæk så det kunne ikke være bedre. Har været meget i tvivl om jeg skulle bestille 350AW eller 450AW og kan ud fra dine eksempel fotos se at 350AW bliver for lille til mine behov på heldags og weekend ture ud i naturen.
Tak