Lige nu lokker internettet med blinkende reklamer for sort fredag – et meget passende navn i øvrigt…

Som fotograf holder man naturligvis øjne og ører åbne på sådan en dag, for man skal jo ikke gå ned på grej!

Ofte hører jeg bemærkninger om, at vi ikke skal gå ned på grej. Dog ikke kun blandt fotografer. Og nu er så det helt store grej-kapløb sat i gang. Vi skal alle have nyt grej, og det skal være uden spejl. Det betyder også, at alle vores objektiver skal skiftes ud. Om ikke lige nu og her, så over tid.

Step on it.

Vi holder jo hjulene i gang

Det er jo super fedt. Det holder hjulene i gang, som man siger, og tja, det gør det vel også, ligesom julen, Halloween og andre af kapitalismen til lejligheden opfundne eller misbrugte højtider.

Og det har et godt tag i os alle. Vi halser alle efter disse forrygende nye kameraer. Men skal vi nu ikke lige klappe hesten, tage en dyb indånding og gå en tur i skoven og lige få det tænkt ordentligt igennem?

Refleksionens P-plads.

Ansvar – det sorte ord på en fredag

Man kunne jo spørge sig selv, hvad det er der gør, at det grej, jeg har været glad for ind til i går, pludselig ikke dur mere.

Man kunne også spørge sig selv, hvorfor kameraer, og især disse nye, egentlig ikke har et miljømærke? Hvor stort fodaftryk sætter de egentlig på vores jord? Hvorfor er der ikke nogle kameraproducenter, der slår sig op på miljø, og at deres grej ikke bliver for gammelt lige med det samme?

Sigma gjorde det for år tilbage. De reklamerede med, at deres objektiver var lavet uden brug af bly i glasproduktionen. Det var godt nok godt skjult på deres hjemmeside, men de skrev dog om det. Det var faktisk grunden til, at jeg begyndte at bruge Sigma-objektiver.

Nu er der ingen, der reklamerer for andet end forbrug. Og mens vi sidder i webshoppen og bestiller nyt grej, så fyldes vi jo ikke af de dystopiske, og lidt irriterende tanker om, at vi danskere forbruger næsten to jordkloder om året.

De ser på de voksne.

Sort fredag er en dystopi, det råber til himlen om sorte billeder, om skygger, om krise, om overflod, om manglende refleksion – og om håb.

For midt i alt det sorte, så spirer der nye bevægelser frem. En ungdom, som tænker sig om, og som ved, at det vi voksne foretager os, ikke er vejen frem. Der er et lys i mørket, og det er jo i virkeligheden mørket, der rammer lyset ind, så man bedre kan se det.

Så måske sort fredag er en opfordring til at dyrke dit dystopiske håbløse fotografi, for det er i håbløsheden, håbet skinner tydeligst.

I mørket skinner håbet.

Køb kamera i genbrugsen nu

Måske ville det være en god idé at passe på det grej, vi allerede bruger, gå i dybden med det og lære at bruge det ordentligt, før vi bestemmer os til, at blive lykkelige, fordi vi køber et nyt kamera, som har mistet sit spejl.

Vi kunne lade være med at hoppe på de mærkelige reklamer om, at man kan skifte sin mobiltelefon hvert år – eller sit kamera hvert andet for den sags skyld.

Vi er nødt til at have nogen til at slukke lyset i den butik, ellers går strømmen i hele byen.

Så tjek lige DBA og De Gule Sider, eller brugt fotogrej på Facebook, før du kaster dig ud i at købe nyt. Der er en masse til salg derude, som er super godt, og som vil passe perfekt til dig. Derudover vil det gøre os alle og vores børn en tjeneste.

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Jakob Kjøller november 21, 2018 - 2:50 pm

Enig.

Dog sidder jeg faktisk med en blandet følese af lykke, glæde og en foragt for mig selv og mine handlinger, hver gang jeg betaler i en butik, web eller virkelig.

Det er grunden til til, at jeg indførte “Jeg skal mangle det to gange, inden jeg køber det”-princippet.

Det er ikke skudsikkert, og nogle gange flader jeg i, men der er mange ting jeg ikke har købt 😉

Besvar
Carsten Krog Pedersen november 21, 2018 - 3:27 pm

Ja, det er super med vores egen lille “stå imod pille” man er jo nødt til at finde sine systemer. Som der var en der skrev til mig, så gemte han sine brugsanvisninger fra hans kameraer og så når han fik trang til at købe noget nyt, så læste han de gamle brugs anvisninger og fandt ud af hvad hans kamera rent faktisk kunne. En meget sjov idé syntes jeg. “Jeg skal mangle det to gange princippet” er også god. Lidt ligesom Anders Morgenthaler siger, mangler jeg det også i morgen og i overmorgen, så er det måske fordi det er noget om det.

Besvar
Jon Detlefsen november 23, 2018 - 11:35 am

Heldigvis kan man sagtens købe BRUGTE, spejlløse kameraer;) Jeg er så enig med dig i alt, hvad du her skriver, at jeg er træt af, at jeg ikke selv har skrevet det.

Besvar
Tina Dannerfeldt november 21, 2019 - 11:48 am

Får jo helt røde øren over at have solgt alt det gamle og købt nyt, som skal hentes i morgen….men glæder mig max til at få det! 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os