Jeg er ligeglad med hvad andre siger, jeg fotograferer kun for mig selv!

af Jakob Kjøller

B… ..T!!!

Beklager mit franske, men “jeg skyder kun for mig selv”-kommentaren er ved at være meget gammel, og jeg bliver mega træt, når jeg hører den, da det typisk er i forbindelse med kritik af folks billeder på nettet, at den kommer frem. 

Det er kun mega excentriske folk, der faktisk er ligeglade med, hvad de skyder, og jeg tror de færreste af os, er i den kategori.

Jeg tror de fleste fotografer nok inderst inde bør indse, og erkende, at vi skyder for os selv, men ELSKER at vise billederne frem og få et klap på skulderen.

VIL DU IKKE GERNE UDSTILLE?

Det er nok det, alle vi fotografer ønsker, folk skal komme og spørge os om. Jeg har udstillet lokalt + på en café seks gange nu, og det er altid lige fedt, når folk kommenterer på mine billeder.

Desværre sker det alt for sjældent, at man bliver spurgt, og ofte skal man ud og være proaktiv for at få lov til at lave en udstilling.

SKAL MAN SÅ BARE KASTE SIG UD I EN UDSTILLING?

Jeps, ja, selvfølgelig, der er ingen tvivl, får du muligheden, så er det bare om at komme ud over stepperne, uden at se dig tilbage.

Men, ja, der er også et men, eller måske mange “men’er”. Selv om jeg har gjort det flere gange, er der nogle ting der altid kommer bag på mig:

 • Det koster knaster.
 • Det tager lang tid at forberede en udstilling.

Find stedet, altså du skal ud og spørge!

En søndag formiddag sad jeg med familen på en af vores stamcafeér og spiste brunch. Alt imens vi spiste, snakkede vi lidt om de billeder, der hang på vægen, og at mine egentlig ville passe meget godt ind.

Så mens vi ventede på en kop kaffe mere, gik jeg op og snakkede med ejeren af caféen. Umiddelbart var det vist det man kalder “hit & miss”, da jeg fik beskeden: “vi vil ikke rigtigt have fotografier hængende, da de ofte er lidt døde i det…”

Lige der, lidt knotten, fik jeg lyst til at sige noget meget grimt (du kender det sikkert, man bliver ramt på et i forvejen følsomt punkt), men i stedet fik jeg forklaret, at der var tale om landskabsbilleder, og at de var printet i A2, samt at rammerne faktisk passede ind i Caféens farver.

Hun indvilligede i at, i hun hvert tilfælde ville se på dem, og inden for kort tid havde hun konstateret, at dem ville hun faktisk gerne have op.

Så tag aldrig et nej for gode varer!

 

fotograf_jakob_kjoller_20130609-21-18-42_WebCa. 1 måned senere hang de på cafeen.

Tidsrøverne, du skal mere end du tror…

Der er en del tidsrøvere, og selv om at man mener at være foreberedt, så bider de alligevel en bagi.

Design og matrialer

Ja, jeg skrev design, og hvad mener jeg med det?

Jo, når man skal vise mange billeder frem, ude i den virkelige verden, så skal man ofte tænke sig lidt om.

 • Hvordan ser lokalerne ud?
 • Kan man hænge billederne op?
 • Hvordan skal billederne vises?
 • Hvilket feel ønsker man, at udstillingen skal have?

Fair nok, ofte er der ikke så meget man kan styre selv, men man må tænke sig lidt om, inden man render ud og bestiller billederne eller printer dem selv. Det kan være dyrt nok i forvejen, og hvis man skal lave det hele om, bliver det endnu dyrere.

 

2013-06-14 09.01.50En lille udstilling i forbindelse med Copenhagen Photo Festival 2013, der var ikke så meget at lege med, så det blev enkelt.

Man bliver altså nødt til at gøre følgende:

 • Se lokalerne og have en tommelstok eller et målebånd i baglommen.
  • Mål op alle steder!
  • Undersøg om der er mulighed for at hænge billeder ordentligt op. Det er ikke alle steder, der har galleri-ophæng.
 • Beslutte sig for, hvordan billederne skal præsenteres.
  • Skal der rammer på? (Hvis ja, hvordan skal de se ud?)
  • Skal de hænge frit?
  • Hvad passer til lokalet?

Det hele afhænger af lokalet og dine billeder. For at sige det lige ud, du kan have nok så fede billeder, man passer lokalet ikke i stilen, går det ud over oplevelsen af billederne, eller du skal måske “ofre” et par billeder, og udstille færre end planlagt, hvis der ikke er plads nok.

Indkøb af materialer

Nu har du brugt en masse tid på at finde ud af, hvordan det hele skal se ud. Nu er det tid til at tage skærmbrillerne på, og bruge 2-3 aftener foran maskinen for at finde alle de ting, du skal bruge.

Det sjove ved at handle ind, hvis man skal lave noget, man IKKE har prøvet før, er, at du ved hvad du skal have, men aner ikke hvad det hedder 😉

Et godt tip: Det kunne betale sig, at tænke lidt ud af boksen og væk fra vores standardbutikker. Ofte er virksomheder, der som udgangspunkt sælger B2B billigere, og de har det hele, er ofte billigere og har en helt anden viden om deres produkter, end en almindelig kassemedarbejder har. Ulempen er, at du som oftest skal købe større mængder, da de ikke er interesseret i løssalg.

Note: Husk noget at hænge billederne op i!

Min erfaring er, at en udstilling (hvis du ingenting har klart i forvejen) ryger op på mellem 2500 – 3500 kr, så det er ikke helt billigt.

Klargøring af billeder

Ja, her kan jeg ikke sige så meget, den del er jo lidt op til dig. Men sørg for følgende:

 • Hav alle tingene parat inden du starter, lav evt. en test for at se, hvor lang tid det tager.
 • Du skal have god tid, så du kan nå at lave tingene om
 • Du må ikke være træt
 • Giv dig meget god tid
 • Sæt det i system, men lav et billede færdig af gangen (20 billeder halvfærdige, er ikke lige så godt som 10 helt færdige)
 • Sørg for at der er noget, billederne kan hænge i.

Sidste gang skulle jeg printe 38 A2-billeder selv. Jeg lavede et testprint af et billede, hvor jeg forventede problemer, lavede en lille justering, og så satte jeg alle billederne i gang…..

…Det viste sig at være en stor fejl, at spoole 38 A2-billeder (mega meget data), giver kun problemer, da det er meget data og låser både din computer (du kan ikke slukke eller flytte den) samt printer. Så jeg kan anbefale, at tage det i mindre bidder.

Jeg kan kun sige, at ting tager tid!

Promovering

Der er ikke meget ved en udstilling eller en fernisering, hvis man ikke har reklameret lidt for den, for så er det kun din mor der dukker op. Formålet var jo, at folk skulle se billederne, ikke?!

Man bliver desværre nødt til at komme lidt ud over stepperne:

 • Skrive en lille pressemeddelelse, sende den ud til lokalbladene.
 • Lave en Facebook-begivenhed
 • Og så ellers fortælle alt og alle om det – og i god tid (14 dage er ikke nok, 1-2 mdr. helst)!

Hvem er du, og hvorfor har du lavet det?

Man bliver nødt til at lave et lille skilt til udstillingen, så folk kan få fat på dig, samt forstå hvad udstillingen egentlig handler om. Ved en af mine tidlige udstillinger fik jeg lavet en lille trefolds-brochure, som jeg stadig bruger. Det koster ikke så meget og er en fin ting at kunne give folk med.

Er du ikke den store skriver, så enten alliér dig med en, der kan skrive, eller hyr en til at skrive det for dig. Der er bare ikke noget værre end at opdage en skrivefejl, efter at brochuren er kommet fra trykkeriet. Derfor får jeg altid hjælp.

På dagen

Stressen få ingen ende, man tror man har god tid, men det har man ikke, og lige pludselig kommer de første folk, og så er tiden gået.

Sørg for at have lidt snacks og drikkelse klar, så bliver folk nemlig til at du har haft en mulighed for at snakke med dem.

Få hjælp. Skal du sørge for alle ting på dagen, så glemmer du et eller andet!

Nej, jeg har stadig ikke perfektioneret min process

Jeg bliver bedre og bedre, men flere gange er jeg blevet fanget i det samme problem…..

…. at få billederne op og hænge.

Kun et sted, og det var på caféen, var der rigtige ophæng. Mange steder må man ikke sætte søm i væggen (hvilket jo giver mening nok), og de har måske selv hængt en masse kroge op, men dine billeder enten fylder mere end krogene tillader, eller der er ikke kroge nok.

Senest var jeg foreberedt til tænderne, havde alt med, og hvor svært kunne det være? Svært nok, den pæne, næsten usynlige, snor, jeg havde med, viste sig at være så glat, at jeg ikke kunne få den til at låse, når jeg skulle få billedet til at hænge lige. Fik jeg den endelig til at låse, så kunne jeg ikke rykke på den uden at den knækkede…

Efter halvanden times kamp var seks ud af 38 billeder oppe at hænge. Da gæsterne kom, skar jeg alle billederne ned, så de stod ens på gulvet, og dagen efter kom de op og hænge.

Så find noget ordentlig snor (jeg leder stadig).

Nå ja, du skal ikke hænge dem op på dagen, men nogle gange har man den tid man har.

Billeder skal ud!!

Men det må endelig ikke afskrække dig, for billeder skal ud, og du skal helt sikkert ikke holde dig tilbage.

Ud og finde steder lokalt, eller hvor du nu kan finde det. Derefter er det bare om at komme igang.

Husk vi laver billeder for at fortælle historier, så andre kan opleve dem!

Relateret indlæg

3 Kommentarer

Anders april 12, 2016 - 6:16 pm

Rigtig god artikel og spændende læsning, Jakob 🙂

Besvar
Jakob Kjøller april 12, 2016 - 8:40 pm

Takker, håber det kan give inspiration 😉

Besvar
Carsten Krog Pedersen januar 29, 2018 - 5:27 pm

Ja,det er super Jacob.
Når man laver kunst, herunder foto, så har man også et ansvar for det bliver mangfoldig gjort, syntes jeg.
Så derfor er udstilling absolut vejen frem. Det er langt den bedste (og dyreste) måde at vise sine billeder på.
Men kunst er ikke kunst før andre kan se det og et foto er måske heller ikke noget foto, før man har vist det til andre!
Det er dog noget angstprovokerende at hænge sine billeder op til fri beskuelse og dermed også kommenteret…. Jeg havde det i hvertfald svært da jeg for år tilbage hængte mine første uskarpe billeder op ?

Besvar

Smid en kommentar til os