(QuipS) – ISO-KONTROL

af Brian - fotomalia.dk

De fleste kameraer kan idag indstilles til at passe perfekt til dine behov, og det betyder, at du kan få de funktioner du bruger mest lige ved hånden – hvis altså du kan finde rundt i alle de muligheder der er til rådighed.

I dag giver jeg et hurtigt “Quip” til hvordan jeg hurtigt og nemt kan ændre min ISO uden at skulle tage øjet fra søgeren.

 

DEN LILLE RØDE KNAP

Bruger du også din ISO-indstillinger konstant – det gør jeg ihvertfald! Jeg vil faktisk gå så langt, at jeg bruger den næsten lige så meget som lukkertid og blænde – ja så meget, og derfor er det vigtigt for mig at kunne komme hurtigt til indstillingerne.

Fra kassen er mit D4 (og de fleste andre Nikonkameraer) udstyret med en dedikeret ISO-knap som typisk sidder “bag” på kameraet.  Dette betyder, at du skal bruge din venstre hånd for at komme til funktionen og det holder jo ikke!

Men heldigvis har de flinke ingeniører hos Nikon givet os andre muligheder – i hvertfald på D4!

På Nikon D4, har man mulighed for at “customize” Recordknappen på toppen af huset så man kan bruge denne til at styre ISO’en.

Record-ISO

Hvis man sætter kameraet op til at Record-knappen kan bruges til at regulere ISO, kan man ved at holde knappen nede og skrue på det bagerste kommando-hjul indstille den ønskede ISO-værdi – dette gør det nemt og hurtigt at regulere ISO’en til det man ønsker. Men der er faktisk mere – for hvis man trykker på record-knappen ned , og skruer på på det forreste kommandohjul, kan man slå Auto-ISO til og fra.

Kort sagt en nem og hurtig måde at arbejde med ISO’en på.

 

OPSÆTNING

På mit kamera finder man opsætningen af denne funktion under “Custom settings bank” menupunkt “b16″ -Assign movie record button” – “ISO”.

Det var det, så er du klar til at justere din ISO i en flyvende fart og det er skide smart 😉

 

SÅ ER DET OP TIL DIG!

Så er bolden på din banehalvdel, og jeg glæder mig til at se om du kan “oversætte” dagens Quip til dit kamera. Hvis opsætningen er den samme på din model, så smid også gerne lige en kommentar så andre kan se, hvilke modeller har samme opsætning!

Hvis man lige skal skubbe lidt til Canon-folket – det kan et Canon kamera da ikke, kan det?

Husk der er Street kredit på spil!

 

 

Relateret indlæg

9 Kommentarer

Anja Robanke september 17, 2013 - 10:38 am

Min ISO-knap sidder ved min højre hånd! Klik og drej på hjulet. Så jo der er Canon ret godt med 😛
.
Har et Canon 6D <3

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 17, 2013 - 11:35 am

Ja der han Canon sat knappen rigtigt – godt at se at de også kan ramme rigtigt 😉
.
ej jeg har faktisk misundt den knap længe – men nu er Nikon kommet med på den 😉

Besvar
Anja Robanke september 17, 2013 - 12:22 pm

Tillykke med knappen!! 😉 Jeg er også glad for den der 🙂

Besvar
Michael Klodos september 18, 2013 - 6:30 am

Ser ikke noget problem. På D600 ligger ISO som nederste knap i venstre side Den kan findes i blinde med tomlen, mens man holder kameraet for øjet.

Besvar
Lars Holst Hansen oktober 24, 2013 - 11:26 pm

Hej Michael, den sidder også dernede på en D4 men problemet opstår nemt hvis man håndholder et relativt stort eller tungt objektiv som f.eks. en 70-200/2.8. Så har men brug for venstre hånd til at understøtte objektivet og da er det vældig fikst at kunne betjene det meste andet end zoom og evt. fokus med højre.

Besvar
Michael Klodos oktober 25, 2013 - 11:17 pm

Jeg kan godt se, at vægten kan være et problem.
Løsningen er simpel:
Køb faste objektiver i stedet for zooms.
Spar f.eks. 1 kilo ved at købe en 180mm 2,8. Zoom funktionaliteten ligger i fødderne på fotografen. Så kan man måske smide yderligere et par kilo.
Spøg til side.
Jeg har selv haft en 70-200 2,8, og jeg droppede den til fordel for 180mm 2,8 primært pga. størrelsen og vægten.

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 28, 2013 - 8:27 am

He he – jeg tror faktisk min 180mm f/2.8 vejer mere end min 70-200mm.

For mig er brændvidde ikke kun et udtryk for “zoom”, men mere et perspektiv/kompositions spørgsmål – så i den sammenhæng er jeg enig i at man bør zoome med fødderne..

For mig er det mega rart at ISO kontrollen er så tilgængelig – med den preformace man har på ISO i dag er den jo en eksponeringsparameter på samme plan som lukkertid og blænde..

Besvar
Lars Ertner marts 18, 2017 - 7:05 am

På D 810 går man ind under “min menu” a 8 visning og justering af ISO, så er ISO automatisk koblet til primære kommandohjul, uden at man behøver at holde den røde knap nede. Hvis man vil skifte til ISO auto skal man bruge sekundære kommandohjul, men det er nødvendigt at holde den røde knap nede.

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 21, 2017 - 2:10 pm

Tak for tippet!

Besvar

Smid en kommentar til os