Portræt af folkestyret

af Jon Detlefsen

Portrætprojekt: Hvem er partilederne for de 13 partier, der stiller op til folketingsvalget, og hvad har de sagt i tidens løb? TV-portrætfotos og citater af partilederne

Valgdagen er en fejring af demokratiet, af folkestyret, af folket, som styrer. Med vores repræsentative demokrati vælger vi i Danmark de personer, som skal repræsentere os, folket, og lede landet på vores vegne.

Sammen med et portrætfoto af hver er her en række citater, der på en eller anden måde viser lidt om, hvem partilederne af de i alt 13 opstillede partier er, og hvad de står for.

Det er måske ikke lige frem en fuldbyrdet guide i, hvor din stemme har hjemme, men nok nærmere et lille hint, en antydning, der peger i retning af, hvad man kan forvente af de enkelte partiledere og deres partiers politikker.

Men først lige et citat fra en berømt roman, der beskriver, hvordan styret i et, måske, fiktivt land håndterer og pacificerer sin befolkning, så der er arbejdsro til at udføre lige præcis de politikker, styret lyster:

”Heavy physical work, the care of home and children, petty quarrels with neighbours, films, football, beer, and above all, gambling, filled up the horizon of their minds. To keep them in control was not difficult.” – George Orwell, 1984.

God valgdag!

Søren Pape Poulsen
”Det her handler også om holdninger. Det skal jeg ikke skjule. Retspolitik er ikke kun forskning og undersøgelser. Man kan blive klogere af nogle ting, men der er også nogle holdninger bag.” – Søren Pape Poulsen, Det Konservative Folkeparti, dr.dk 26. jan. 2017.

Pia Olsen Dyhr
”Helle Thorning-Schmidt-regeringen vil gå over i historiebøgerne som en eklatant fejl for centrum-venstre. Fordi vi svigtede folks håb om forandring. Vi skal i regering igen, men vi skal ikke igen fanges i et regeringsgrundlag, der kommer til at martre os hele vejen igennem.” – Pia Olsen Dyhr, SF, Zetland 26. sep. 2016.

Kristian Thulesen Dahl
”Når vi har udpeget de områder, hvor vi ikke bryder os om, at konventionerne styrer, meddeler vi de andre lande, at vi vil tage forbehold. Hvis de siger ok, er vi stadig med. Hvis de afviser det, træder vi ud.” – Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti, Jyllands Posten 9. august 2016.

Morten Østergaard
“Jeg svømmer i protest mod, at vi er ved at drukne i symbolpolitik.” – Morten Østergaard, Radikale, citat fra radikale.dk 28. marts 2019.

Isabella Arendt
”Staten skal kun hjælpe med adoption eller kunstig befrugtning, når der er biologisk begrundet håb om selv at kunne have fået et barn.” – Isabella Arendt, Kristendemokraterne, Information 14. maj 2019.

Klaus Riskær Pedersen
”Jeg er træt af, at jeg, når jeg forsøger at gøre brug af mine borgerrettigheder og lave politik i mit land, skal sidde med en gang pøbel-, småproletar-journalisttyper, der ikke forstår en skid af noget som helst.” – Klaus Riskær Pedersen, Partiet Klaus Riskær Pedersen, Radio 24syv 26. feb. 2019.

Mette Frederiksen
”Jeg tænker, at vi i dag i mine øjne har et utrolig godt og tillidsfuldt samarbejde med Dansk Folkeparti.” – Mette Frederiksen, Socialdemokraterne, Politiken 18. sep. 2016.

Lars Løkke Rasmussen
”Dem, der tjener mere og afleverer meget og nu afleverer lidt mindre, ja, de afleverer så mere mindre, end dem, der tjener lidt mindre og afleverer mindre men altså så afleverer mindre mindre.” – Lars Løkke Rasmussen, Venstre, Folketingssalen 2010.

Anders Samuelsen
”Hvis LA ikke står fast på kravet om topskattelettelser nu, har vi ingen eksistensberettigelse som liberalt parti.” – Anders Samuelsen, Liberal Alliance, Berlingske, 27. august 2016.

Pernille Vermund
”Migranterne fra Nordafrika og Mellemøsten, som det danske folk gav fred og frihed – og som derfor ifølge vores kultur burde udvise taknemmelighed, flid og loyalitet – er i langt højere grad end andre indvandrere utaknemmelige, kriminelle, dovne og illoyale.” – Pernille Vermund, Nye Borgerlige, Ekstra Bladet 12. sep. 2016.

Uffe Elbæk
”Nu er der måske nogen, som vil spørge om vi vil sende pengene tilbage? Det gør vi ikke. For det er da langt bedre, at de er blevet brugt på den grønne omstilling i Danmark end i et skattelyland. Pengene er i øvrigt også brugt for længst – og vi synes ikke pengene skal tages fra vores medlemmer.” – Uffe Elbæk, Alternativet, Facebook 21 sep. 2017.

Pernille Skipper
”Den nuværende regering skal have al den modstand, vi kan give dem. Den står for topskatterabatter, højere pensionsalder og en sort klimapolitik. For min skyld må Løkke, Pape og Samuelsen gerne sætte sig ind i ministerbilerne og beholde dem – hvis bare de kører langt væk.” – Pernille Skipper, Enhedslisten, årsmødetale 2017, citat fra dr.dk.

Rasmus Paludan
“Vores gader og stræder vil blive forvandlet til floder af blod. Og de fremmede fjenders blod vil ende i kloakken, hvor de fremmede fjender hører hjemme.” – Rasmus Paludan, Stram Kurs, Tale ved For Frihed-demonstration 2016, citat fra Berlingske, 12. feb. 2017.

 

Alle portrætfotos er taget via TV-skærmen under partilederdebatten Demokratiets Aften i DR’s koncertsal sendt på DR1 d. 3/6 2019.

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os