Panorering (Leg med lukkeren)

af Brian - fotomalia.dk

I mine øjne handler fotografering om valg – når man komponerer, vælger man  hvad man vil have med, og hvad man ønsker at udelade i sit billede. Disse valg skal meget gerne ske på baggrund af den historie, eller den følelse man gerne vil fremkalde i sine billeder.

Men det er faktisk ikke kun når man komponerer man vælger til og fra, det gør man faktisk også når man indstilleder sin eksponerings værdi.

Idag skal vi kigge nærmere på hvoran valget af lukkertid kan bruges til at lave nogle kreative billeder

PANORERING

Ved hjælp af en meget hurtig lukkertid, kan man skabe billeder hvor man fastfryser selv den hurtigste bevægelse. Dette kan skabe nogle fængslende motiver, men det kan faktisk være stærkere at gå den anden vej, og vælge en lang lukker tid hvis man ønsker at skabe en fornemmelse for fart!

Bangkok er en hektisk by med fuld fart på. (Nikon D300 – 17-55mm – 55mm – 1/10sek – f/10 – ISO 200)

På billedet herover har jeg brugt en lang lukkertid til at skabe en stemning af fart, og for at isolere mit motiv fra baggrunden.

Det er ikke specielt indviklet at lave billeder som dette, det kræver bare at man finder en passende lukkertid, at man panorerer med sit motiv, og at man kan holde en flydende og konstant panorering sammen med motivet. Panorering kræver lidt øvelse, men et hvert trafikeret gadehjørne er et perfekt sted at starte.

ER FORSKELLEN ENS?

Lad os lige tage et kig på hvad forskel det egentlig gør når man bruger en lang lukker tid, og panorerer med sit motiv –

Her et billede af en hund i fuld fart – fornemmer i at der er fart over feltet eller? (Nikon D300 – 70-200mm – 200mm – 1/4000sek – f/2.8 – ISO 900)

Og så en lignende situation med samme hund (Nikon D300 – 70-200mm – 155mm – 1/25sek – f/8 – ISO 200)

Spørgsmålet er så hvilket resultat der giver det bedste indtryk af “FART” – for mig er det i dette tilfælde, billedet hvor der er panoreret, men for andre er det sikkert det andet – det er jo i bund og grund smag og behag, og som jeg startede med at skrive, et spørgsmål om valg!

Der er situationer hvor panorering er den helt rigtige løsning, og andre hvor det bestemt ikke er det bedste valg!

TEKNIK

Lukkertiden styrer hvor lang tid kameraet tillader at der kommer lys ind til sensoren, med andre ord, hvor lang tid man ønsker at optage billedet. Denne mængde lys skal passe sammen med blænde og ISO værdi for at give den ønskede eksponering, og man er derfor nød til tilpasse de tre eksponerings parametre i forhold til hinanden.

Hvis man ønsker at lege med sin lukkertid, er den nemmeste måde at indstille sit kamera til eksponerings-programmet “S” (“Tv” for Canon brugere). Programmet “S” giver fotografen frihed til at vælge en den ønskede lukkertid, og tilpasser herefter selv blænden og evt ISO værdien, så eksponerings-værdien passer de givne lysforhold (hvis det er muligt).

En lille halsbånds navlesvinsunge der er i fuld fart på vej hen til sin moder.

Når jeg vil lave en panorering starter jeg som regel med en lukkkertid på omkring 1/20-1/30sek, og arbejder mig op eller ned alt efter resultatet.

Panorering kræver efter min erfaring et par forsøg, før man har noget brugbart, og derfor er det typisk kun en teknik jeg bruger når jeg har mere end et forsøg – altså ved en begivenhed hvor jeg kan prøve mig lidt frem, indtil jeg har den helt rigtige kombination af lukkertid, motivets fart og bevægelse.

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Jacob Almtoft marts 9, 2012 - 6:38 pm

Leger lidt med det en gang imellem… har jo næsten 400 ivrige sportsudøvere at øve mig på til dagligt. Men syntes succesraten er lidt for lille. Når det så til gengæld virker er det rigtig fedt.
Har ofte leget med det af ren nød, fordi der ikke har været lys nok til fastfrysning.

Besvar
Anja Robanke december 3, 2012 - 2:49 pm

Tak for et godt indlæg 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 3, 2012 - 6:53 pm

Det var da så lidt… tak for en god kommentar 😉

Besvar
Hvordan panorerer man?: FotoMalia december 16, 2014 - 4:19 pm

[…] Hvis du vil have lidt mere teknik omkring panorering, så tjek dette indlæg […]

Besvar

Smid en kommentar til os