På Makro-tur i midtbyen (Nikkor 200mm f:4 mini test)

af Brian - fotomalia.dk

I søndags løftede jeg lidt sløret for at jeg har haft lækkert besøg i weekend, og idag skal vi kigge lidt på hvad der kom ud af det..

Et objektiv på vej til Randers

Torsdag eftermiddag fik jeg pludselig muligheden for at låne et 200mm f/4D ED-IF AF Micro NIKKOR fra Nikon og faktisk låne det over weekenden, det var igen vores gode ven Charlotte, fra Kamera Kompagniet, der havde trukket i nogle snore – så tak for det.

Det var egentlig meningen at jeg først ville have lånt det her sidst i maj, men det var ikke muligt, og derfor sagde jeg selvfølgelig pænt ja tak til at låne det her hen over weekenden.. Jeg har faktisk haft et godt øje til dette objektiv i snart meget lang tid, men prisen som ligger på den anden side af de 10 kilo har afskrækket mig lidt..

En gammel sag, som der stadig er masser af spunk i!

Den korte tidsfrist og den “korte” låne periode gjorde at jeg var at mine muligheder var lidt begrænset – specielt fordi familien allerede havde lavet planer for weekenden. Der var med andre ord brug for at jeg lavede et meget hurtig og overkommeligt projekt som jeg kunne gennemføre på minimal tid.

Mit projekt

Jeg besluttede mig for at projektet skulle handle om floraen i Randers midtby – spændende ikke? – Med dette projekt, havde jeg mulighed for at bruge tiden til og fra arbejde, til at “scoute locations” og fordi mit projekt lå lige uden for min hoveddør minimerede jeg transport tid! En anden fordel ved dette projekt var at det var muligt at fotografere efter de planer som vi allerede havde lavet.

Jeg vil tro at jeg har brugt omkring 4 timer på fotografering og de timer har som sagt primært været lagt efter “puttetid” om aften – tja jeg ved ikke helt hvor meget jeg har brugt på at scoute, det har jeg bare gjort når vi har bevæget os rundt i byen.

Det ser jo ud som et oplagt sted at lave billeder gør det ikke? (Billede 6)

Dette projekt passede på mange måder rigtig godt til 200mméren, da dens styrke ligger i at kunne isolere motivet fra sine omgivelser, på denne måde kunne jeg “tage planten ud af sit miljø”, som jo ikke lige frem er vildt spændende.

Her et andet eksempel på de fantastiske “natur” områder der er lige midt i Randers midtby! (billede 8)

Nå så skal i jo også lige se et par af billederne…

Efterhånden som jeg er kommet  i gang med projektet, har det udviklet sig lidt (i mit hoved i hvert fald) og nu tænker jeg lidt at projektet skal blive til en artikel eller billedserie som jeg vil se om avisen kunne være interesseret i – hvem ved?

Tænk hvad der gemmer sig af spændende motiver, selv under en grim bro som denne.. (billede 4)

 

Lidt om objektivet

Nu syntes jeg ikke at 4-5 timers arbejde med et objektiv er nok til at give en fornuftig anmeldelse, men jeg kan kun sige at efter at have leget med dette objektiv, så har jeg kun fået mere lyst til at eje det – øv hvorfor er det så dyrt…

Det er jo ved at være en gammel herre, men det kan bare det det skal, og det er bygget i bedste Nikon  kvalitet – det vil sige at du kan køre hen over det med en kampvogn – ikke at jeg vil anbefale at prøve, men objektivet er altså godt bygget.

Autofokussen er ikke hurtig, men forbavsende præcis og nem at bruge – den har rimeligt nemt ved at finde fokus. Det er “kun” et AF objektiv , altså ikke et AF-s, og det gør selvfølgelig at det tager laaaang tid at komme fra nærgrænsen til uendelig, men jeg har ikke oplevet det som et problem, da jeg altid fokusere manuel. En ting som irriterede mig, de få gange jeg brugte autofokus, var at man ikke har muligheden for at efterjustere fokus uden at skulle slå over på manuelt på objektivet – det er altså irriterende når man har vænnet sig til det.

Alt i alt vil jeg sige at ud fra min meget sparsomme erfaring med objektivet, så var det bestemt et jeg gerne ville ligge i min fototaske.. – altså min varmeste anbefaling!

Relateret indlæg

14 Kommentarer

Erik maj 17, 2011 - 1:15 pm

Fy for helvede en lækker bokeh den gemmer på!!
flotte billeder 🙂 især nr. 1, 2 og 5!!! 🙂

Besvar
Catarina maj 17, 2011 - 6:45 pm

Wow et lækket stykke glas – er specielt vild med billede 8. Mums. 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 18, 2011 - 8:46 pm

Hej Catarina…og tak.
.
Det var faktisk rigtig spændende at arbejde i byen, for det gav rigtig spændende muligheder for baggrunde – noget helt andet en man er vandt til..

Besvar
lars maj 17, 2011 - 7:06 pm

Yess – billede 8 er ikk’ så ringe endda 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 18, 2011 - 7:49 pm

Mange tak..

Besvar
Søren Skovsgaard maj 18, 2011 - 12:04 pm

Hej Brian
.
Rigtig dejlige billeder, enkle med en dejlig bokeh, som giver en lidt drømmeagtig baggrund.
.
Nu vi er ved anmeldelsen, og det netop er et objektiv som jeg også ved Tybjerg er glad for, så kunne jeg godt tænke mig at høre lidt om hvilke fordele der er ved dette kontra deres 105mm makro. Hvor meget betyder arbejdsafstanden, bliver bokeh anderledes, etc.?

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 18, 2011 - 7:49 pm

Hej Søren..
.
Tak for det, Ja objektivet er et lækkert stykke glas, og det giver lidt andre billeder end 105mm, men det egner sig ikke til alting (min mening – og jeg har som sagt kun brugt det i fire timer). Det er rigtig godt til at isolere motivet, og give den her “drømmeagtige baggrund”, men du vil på mange motiver kunne opnå næsten samme efekt med din 105mm – 200mm er god til lidt større ting som feks mælkebøtten, da den er lidt mere tele og derfor komprimere billedet lidt mere – også er den ekstra arbejds afstand jo fin til sky insekter..

Det er et lækkert objektiv, men man kommer rigtig lang med sin 105mm

Besvar
kim maj 18, 2011 - 12:21 pm

Jeg g

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 18, 2011 - 7:39 pm

Hvis du er g – Så vil jeg da være… C – ja, jeg c
.
Faldt du i søvn midt i en kommentar eller er det SMS lingo du køre i?
.
😉

Besvar
kim maj 18, 2011 - 8:57 pm

Ja, undskyld, men det var starten på en længere kommentar, jeg skrev i min frokostpause. Da jeg så skulle sende den, skete der noget – og kun “Jeg er g” kom med. Nu har jeg ikke lige tid til at gentage hele smøren, men ville bare lige tjekke om det bare var et midlertidigt “blop” på jeres blog.

Ovenstående er altså forklaringen på den tilsyneladende mærkelige kommentar fra mig.
Nu håber jeg så bare, at bloggen kan holde til at sende hele denne kommentar 🙂

Besvar
Mads - fotomalia.dk maj 19, 2011 - 8:42 am

Hej Kim,
Beklager ‘bloben’ på bloggen. Din 2. besked gik fint igennem – jeg har tjekket om der skulle ligge noget ‘ude bagved’ fra din 1. Besked, men det ser ud som om at den er forsvundet ud i cyberspace. :-/

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 19, 2011 - 9:04 pm

Man kan da ikke bare skrive at du havde skrevet en masse, også ikke skrive hvad det var, – nu er jeg jo mega nysgerrig?

Besvar
Randers Amts Avis..: FotoMalia januar 12, 2014 - 11:13 am

[…] var som sagt ude at lege lidt med Nikkor 200mm for en 14 dages tid siden. Min billeder er nu kommet med i Randers Amts Avis – yeah. […]

Besvar
FotoMalia Det ultimative makroobjektiv januar 9, 2015 - 11:50 am

[…] Hvis du vil se mere om Nikon 200mm f/4, så har Brian faktisk også skrevet lidt om den her […]

Besvar

Smid en kommentar til os