Og vinderen er: (En ny start)

af Brian - fotomalia.dk

Så er vi blevet enige – eller det vil sige at Batman skar igennem – Anyways, vi har fundet en vinder!

En ny start

Temaet for den sidste fotokonkurrence var som i sikkert ved “En ny start” og der er kommet en del rigtig fine billeder ind – ikke helt så mange som i tidligere konkurrencer, men mon ikke det gode vejr har taget lidt af folks tid. Det er selvfølgelig stik i mod hvad  Mads´ syntes er ok (“al tid skal bruges ved computeren”, som han plejer at sige), men vi andre forstår. 🙂

Der har været mange, meget forskellige bud på temaet, og det syntes jeg er super fedt. Det er altid spændende at se, hvordan et emne, som man selv havde en forestilling om, hvad skulle indeholde, bliver tolket. Jeg syntes de her konkurrencer er meget inspirerende..

Johnny Schou – Vinder billedet!

Vinderen i denne omgang er Johnny Schou, med hans billede af de kna… parrende frøer. Dette var faktisk også min personlige favorit, og det billede som jeg blev ved med at vende tilbage til. Batman skulle lige markere sig over for Kasper også var alle enige..

For mig fungere dette billede rigtig godt, og noget af det der får det til at virke, er den – lidt abstrakte vinkel og beskæring. Første gang jeg kiggede på billedet blev min nysgerrighed pirret, fordi jeg kunne “kende” motivet, men ikke umiddelbart genkende hvad det var – jeg skulle lige vende tingende i hovedet også passede det hele sammen. Billeder med denne dynamik fungere ofte rigtig godt, men der er en hårfin grænse for hvornår det virker og hvornår det forstyrre.

Billedet fungere godt i temaet og derfor er det vinderbilledet i denne omgang.

lidt konstruktiv kritik – Personligt syntes jeg måske at billedet er en lille smule overeksponeret, og jeg tror at det ville styrke billedet hvis det var taget 1/3 – 2/3 blænde under den valgte eksponering.

Et stort tillykke til Johnny Schou, der er et Eye-fi kort og en omformer på vej til dig (når vi får din adresse!) vi sender også et diplom til dig, (når vi får din mail..!) også kan du finde dit billede i “Hall of fame” lige her på siden (når Mads får fingeren ud…!) – Igen stort Tillykke!

Kritik

Nu plejer jeg jo lige at komme med et par ord til et par af de andre billeder, og det vil jeg selvfølgelig også gøre denne gang..

Jacob Almtoft – På jagt efter mage ved gudenaaen

Nu er det faktisk ret sjældent at vi får billeder af slanger i vores konkurrence,  jeg kan jo rigtig godt lide billeder af slanger, så det skal ikke gå uset hen.

Dejligt billede af en lækker forårsklar snog, der er en fin skarphed i billedet, og det er en dejlig detalje at Jacob har fange den spillende tunge, det tilføre liv og bevægelse til billedet.  Jeg syntes dog at der mangler kontakt til motivet, for mig er dette mest af alt et registrerings billede af en snog der er lidt presset og på vej væk!

Jacob har formentlig taget dette billede med en middel stor blænde (f:5.6 -8) på en let telet brændvidde (100-200mm), (det kan selvfølgelig snyde, fordi jeg ikke ved om billedet er croppet og jeg har ingen exif-data at gå ud fra). Valget af brændvidde/blænde er jeg faktisk enig i, men vinklen billedet er taget i, gør at skarphedsplanet ligger på en måde, så der er en relativ stor del af baggrunden der også er i fokus. Dette forstyrre, og kunne have været undgået ved at ligge sig ned i øjenhøjde på dyret, da skaphedsplanet så ville ligge vinkelret på jorden (- det blev lidt kringlet, men jeg håber det giver mening) . Det er sjældent en god idé at tage billeder af dyr oppe fra, de fleste ting ser bare bedre ud hvis man kommer ned i øjenhøjde.

Jeg har fuld forståelse for at det ikke altid er muligt at tage billedet på den optimale måde, men jeg vurdere ikke billedet ud fra hvor svært motivet er at arbejde med, jeg ser bare på hvad der kunne gøre billedet bedre – altså bedre  i mine øjne 😉 Snogen kan være super træls at tage billeder af!

Jill – hvid busk/træ

Jill har valgt at sende et billede af et blomstrende træ – tror det er et kirsebær eller mirabel træ, ikke at det er vigtigt, men det tror jeg altså det er. Anyways…

De hvide blomster er jo på flere måder tegn på en ny start. Foråret med de mange blomster der springer ud, blomstens pollen der bliver spredt så træet kan danne frugter med frø og starte nye træer. Men faktisk hænger den hvide farves, farvesymbolik også rigtig godt sammen med temaet – Hvid står for “ny, ren, uberørt og jomfruelig” hvilket jo passer fremragende til temaet..

Som sagt så var motivet et rigtig godt valg, men i mine øjne er dette billede lidt for rodet, der er ikke noget konkret der fanger mit blik, og der er ikke noget der hjælper mig til at forstå dit budskab – med mindre budskabet er “se min busk” .

Hvis du havde fremhævet nogle blomster mere end andre, eller måske valgt en anden baggrund, tror jeg du ville opnå et mere roligt billede, og lettere forståeligt billede.

I dette, dit andet billede, har du faktisk opnået lidt af det jeg efterlyser i det første, du bruger her en mere vidvinklet brændvidde til at gøre blomsterne i forgrunden større og derved gøre dem til en mere central del af historien. Desværre er der stadig rigtig meget rod, og det tager fokus fra dit budskab – “alt hvad der ikke giver noget til dit billede er støj, og gør billedet dårligere” – det er min egen små huske regel som jeg tit husker mig selv på.

Men Jill, jeg syntes det var et rigtig godt valg af motiv, og jeg håber du kan bruge min kritik til noget næste gang du skal ud og fotografere.

Anders Tollestrup

Anders min forhenværende Canon, men nu Nikon mand – dejligt at se lidt lækkerier fra dig! Det er jo intet mindre en et rigtig, rigtig lækkert billede du smider her.

Jeg er faktisk ret vild med dit billede, og det var også med, helt til slut i vores overvejelser, men det faldt primært igennem på historien – ikke fordi dit billede ikke har historie, men den passede bare lidt skidt til temaet (måske du også selv er enig, derfor ingen titel?).. Jeg syntes virkelig der er en super fed energi i dette billede og nogle farver som gør det spændende at kigge på. Der er masser af gode ting at kigge på, og hvor er det fedt med den lille myre der kigger ud bag bladet.

Jeg har ikke meget at sige til dit billede, for jeg syntes det spiller, men skal jeg komme med et par ting, så syntes jeg at den meget centrerede placering af dit hovedmotiv (evig glad) er lidt kedelig – på den anden side så giver det plads til de lækre baggrunds farver på hver side af motivet. Den anden ting jeg tror kunne gøre billedet lidt bedre, er lidt mere DOF da mariehønens dækvinger og det pollen der ligger på dem, lige begynder at blive lidt fussy midt på – men vi er ude i flue knepperier her..

Fedt billede og dejligt at du ville dele det med os..

 

Relateret indlæg

7 Kommentarer

Jacob Almtoft maj 11, 2011 - 12:52 am

Hehe… tak for kritikken!

Du har ramt hovedet på sømmet Brian. Snogen var temmelig meget på vej væk, og derfor den “ringe” øjenkontakt. Har forsøgt at komme foran bæstet, men de er temmelig hurtigt ude i vandet. Har i resten af serien et par skud hvor de svømmer, men de kunne nu godt lære lidt om modelarbejde.

Billedet er taget med 32mm mellemring monteret på et 70-200mm objektiv. 200mm og blænde 4.5. den relativt store dybdeskarpheden skyldes mellemringen.

Besvar
Jacob Almtoft maj 11, 2011 - 12:55 am

PS: resten af skuden finder i her: http://www.jacoba.dk/http___www.jacoba.dk/Serier.html

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 11, 2011 - 6:40 pm

Ja så var jeg jo ikke helt ved siden af..
.
Du skriver at den den store dybdeskarphed er pga. mellemringen, men dybdeskarpheden bliver da mindre når du bruger mellemringe – eller tager jeg fejl!
.
Eller den bliver ikke mindre, men fordi du kan komme tættere på motivet, så bliver den mindre.. ???

Besvar
Jacob Almtoft maj 11, 2011 - 9:03 pm

Nærgrænsen er kraftigt reduceret, men samtidig er dybdeskarheden en smule større. Hvis jeg skyder på 1 meters afstand med 70-200’eren er det kun få mm ved 2.8, hvor den med mellemringe er ca. en cm. (alt er ca.-tal 😉 )

Besvar
Søren Skovsgaard maj 12, 2011 - 10:53 am

Fedt vinder billede og altid fedt at læse billede kritikken. Hvad blev der forresten af billede kritik af den foregående konkurrence?

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 12, 2011 - 8:16 pm

Hmm det tror jeg faktisk også røg da jeg mistede alt min data på min HD, men jeg laver bare lige en ny…
.
For den er ihvertfald ikke smuttet i farten.. 😉

Besvar
Søren Skovsgaard maj 12, 2011 - 10:33 pm

Klart 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os