Sidst og mindst: Nikon varsler KeyMission 360 action cam

af Ard Jongsma

Efter al ståhej omkring det ventede D5, det ikke ventede D500 og den relaterede SB-5000 flash, kom Nikon lige med en sidste nyhed. Eller rettere sagt, det var nyheden om at der til forår ville komme en nyhed, og en meget sjov én af slagsen: et 360 graders action kamera – KeyMission 360.

 

NIKON KEYMISSION 360 – DET ULTIMATIVE LEGETØJ

Vandtæt, stødsikker, 4K og 360 grader – det lyder som det ultimative Fotomalia legetøj og vi kan ikke vente med at få fingrene i et eksemplar. Kasper har nogle maskiner som virkeligt ville kunne fortælle Nikon om det var et action cam eller ej!

NIkon-KeyMission-360-2

Det får vi desværre ikke. Kameraet kommer først i starten af sommeren. Hulk! Og selvom vi synes vi ville være det mest oplagte hold i Danmark til at teste en prototype af lige netop denne lille dims, bliver vi nok nødt til at væbne os med lidt tålmodighed, hvilket desværre er noget vi ikke har.

 

ALTERNATIVER

Hvad er der så af alternativer? Hvis det handler om 4K 360 graders video til priser der er til at have med at gøre er der faktisk ikke så mange konkurrenter endnu. Det mest brugte setup er et array med seks GoPro-er, hvis det kan betragtes som “indenfor finansiel rækkevidde”. Vi håber da i hvert fald at KeyMission 360 bliver billigere og nemmere at håndtere end seks gaffatapede GoPro 4 kameraer.

De to mest brugte alternativer er et Ricoh Theta S og en 360fly, men ingen af disse har 4K (endnu).

 

MULIGHEDER

Hvad skal man så med sådan en lille dut?

Jamen, skal vi virkelig snakke om  det??? Jeg er jo fotograf, så på ferie vil jeg rent faktisk helst ikke have en D4s om nakken hele tiden. I familien har vi så en GoPro som er fællesejet feriekamera. Eneste feriekamera, vel at mærke.

Middelalderbilledkvalitet, men med muligheder som intet andet. Vi lægger den på bunden af paella gryden når vi spiser. Vi har den med under vand, på dronen og på dragen. Vi har gaffatapet den på skispidser, vi har haft den i kloaksystemer og på kølerhjælmen, vi har spillet tennis med den.

Når vi så kommer hjem klipper vi en film sammen og det er vores dagbog. Jeg ville herrens gerne poste et link, men så får jeg voldsom ballade med familien.

Men kæft, det bliver sjovt at lave det i 360. Og kæft, vores børnebørn bliver glad for at vi, af alle prehistoriske formater om 50 år, trods alt valgte at gøre det i 4K.

 

EKSEMPLER PÅ 360 DEGREES VIDEO

Hvis du stadigvæk ikke er overbevist eller hvis du vil se hvad andre laver med 360 graders video skal du holde øje med denne YouTube kanal. Åbn videoerne i Chrome eller YouTube appen, så kan du bevæge din telefon eller ipad rund og se dig rundomkring. Det er relativ ny teknologi allesammen, så det er ikke altid perfekt, men hold op, det er sjovt!

SPECS OG PRIS

Tsjæh, de er desværre ikke kommet endnu, men tro mig at vi nok skal holde jer underrettet!

 

Relateret indlæg

2 Kommentarer

kratlusk januar 7, 2016 - 7:53 pm

Bestemt et spændende kamera. Jeg så første gang 360° video sidste år. Der var et par russere med på en tur jeg var på til Antarktis. De er specialister i 360° panoramaer fra luften og var nu gået over til video også. Med en 6 m lang kulfiberstang eller en 11kg tung drone optog de med 6 GoPros sat sammen i en kube med denne http://shop.360heros.com/PRO6-VR-360-Video-Gear-p/pro6-m.htm (ingen gaffa tape der…). Der kom disse imponerende “drejebare” videoer ud af turen (frygteligt lydspor – beklager): http://antarctica360.airpano.com/360video.php Jeg ser bestemt muligheder i denne slags også med tanke på “stereo skærmbriller” der tilsyneladende bliver det næste store. 3D 360° er tilsyneladende også muligt men der skal bruges svimlende mange kameraer (http://shop.360heros.com/category-s/1832.htm). Jeg tænker dog lidt på om det bare er tekniklir og om fotografens rolle udspilles lidt når alt skal med. Der er ingen kreativ beskæring… Jeg falder nogle gange lidt i med noget af det samme når jeg fotograferer med 14-24mm; jeg zoomer helt ud for at få det hele heeeele med. Hvad tænker I?

Besvar
Ard Jongsma januar 7, 2016 - 9:06 pm

Det lykkes nu meget godt for dig! Du er den eneste fotograf jeg kender som nogensinde har fået et billede på et frimærke! 🙂
Det med vidvinkel er et spørgsmål om træning Lars, og det er i ramme alvor sagt. For fem år siden tog jeg alt med tele. Som i: alt. Fordi det var nemmere at bestemme hvad der kom med og hvad der ikke kom med. Nu er jeg i gang med en ny hjemmeside og jeg kan se at halvdelen af splash billederne er taget med mindre end 16mm. Og det er alt fra portræt til landskab. (Forøvrigt kommer der et lille hul efter 16mm, næste brændvidde er 200mm og så opad! Intet imellem 16 og 200, haha!)
Og hvad fremtidens billeder og 360 degrees angår, så er jeg ikke i tvivl om at 2D overlever, men ligesom i dag vil blive supplementeret med alt muligt fed teknofunk. I min kommentar om vores ferier prøver jeg egentlig også at sige, at GoPro for mig nærmest er et helt andet medie, og det er stadigvæk 2D.

Besvar

Smid en kommentar til os