Nikon D850 – hvad ønsker du dig ?

af Theis Poulsen

D800 – D800E – D810, der er vist ikke ingen tvivl om at D800 serien er en af Nikons mest populære. Nu skriver vi 2017 og mon ikke det er i år vi skal have en afløser for D810 og dermed have tømt vores bankkonti. 

Nikon D850

Tilbage i 1917 var der en mand som fandt på at lave noget der hed Nikon. I dag kender vi det alle og da vi nu skriver 2017, ja så betyder det faktisk at Nikon i år fylder 100 år.

Det betyder selvfølgelig at der nok skal komme lidt nyheder i år, især når man tænker på hvor lidt der kom fra Nikon sidste år.

En af de ting jeg håber at se i år er en afløser til D810. Hvad skal vi så forvente og hvad drømmer jeg om der skal ske med kammeraet, som er min arbejdshest til daglig.

Megapixels

Megapixels er en af de første ting folk kigger på når der kommer en opdatering. Mere opløsning er egentlig fint med mig, men ikke hvis det kommer på bekostning af andre ting. Jeg har egentlig nok i den opløsning der er i kameraet pt. Dog ville jeg heller ikke brokke mig over at få lidt mere.

Hvad der kommer til at ske, mit gæt er at D850 lander omkring de 42mp. Det er egentlig fint for mig, jeg har ikke behov for mere end hvad jeg har nu i D810, men lidt ekstra til at croppe fra vil alligevel være velkomment.

ISO

Det er nok et af de steder jeg håber på den største forbedring. Desværre tror jeg ikke det bliver til så meget. Den høje opløsning gør det svært samtidig at lave en super god høj iso. Når det er sagt så gør D810 det jo allerede ret godt når man tænker på opløsningen.

Går vi op i 42mp så tror jeg ikke vi skal forvente at se mere en 1 stop i forbedring. Her er det så jeg næsten hellere ville have D850 ikke øgede sin opløsning, men fik endnu bedre ISO.

Hvad tænker du der er mest behov for? Mere opløsning eller bedre ISO?

Auto fokus

Så rammer vi et punkt hvor jeg virkelig håber på store forbedringer. AF i Nikon D810 er ikke dårlig, men der er sandelig også plads til forbedringer. Jeg håber at se en AF der kan følge med D500. Kan vi få den hastighed og sikkerhed over i D850 så ville det være fantastisk.

Jeg føler mig dog ikke helt sikker på vi ramme helt det niveau. En udgave af den AF der nu findes i Nikon D5 bliver det jo nok til, men om performance for fuldskrue, ja det må tiden vise.

Frame rate / FPS

Nikon D810 ligger med en frame rate på 5 fps og det er i mine øjne lige lidt nok. Hvis vi tager et hurtigt kig på hoved konkurrenten Canon så ligger deres nye 5D Mark IV med en hastighed på 7 fps.

Med D850 håber jeg virkelig Nikon for skruet lidt op for hastigheden. Meget gerne 8 fps, men ellers kan jeg fint leve med 7.

Jeg er dog bange for at Nikon vil holde igen på det her punkt. Ja det er meget data der skal flyttes, men det burde være muligt hvis de vælger de rigtige kort.

Hukommelses kort

Nikon tog endelig springet med D5 og lavede kameraet med to XQD kort. Jeg håber virkelig at de med D850 vil lave samme træk. Det ville være super at kunne gøre brug af de vildt hurtige og bundsolide kort.

Gør de det så, jeg er bange for at det bliver et nej 🙁

Jeg tror ikke Nikon laver D850 med to XQD kort, jeg er bange for vi ser en udgave som minder mere om D500. Med et XQD kort og et SD kort. Det er virkelig synd for det betyder vi stadig skal bøvle med to kort typer og ikke mindst at vi mister en masse hastighed.

Nikon placere måske nok D850 i deres pro serie, men det betyder ikke at det kun er prof. fotografer der køber det. Faktisk bliver der nok solgt flere af dem til hobby fotografer end professionelle.

Og er der en ting hobby fotografer er gode til, så er det at pive. Skal de pludselig til at investere i nye kort ja så for vi en tude konkurrence uden lige og det tør Nikon ikke.

Jeg siger Nikon grow a pair og til pive dyrene stop det så vi alle kan få et bedre kameraer 🙂

Video

Her er et punkt hvor jeg virkelig syntes Nikon har plads til forbedringer og hvor jeg ikke forstår de ikke virkelig forsøger at rykke.

Canon har deres video afdeling at passe på. Så de sætter måske farten lidt ned for ikke at tage marked fra dem selv. Nikon burde i mine øjne bare give den gas.

Jeg håber virkelig vi ser et D850 med 4k og 60 fps meget gerne i en høj bitrate og hvis muligt i 4:2:2 som vi også kan se er på vej i Panasonics GH5.

Nikon det her er et åbenlyst punkt at angribe. Jeres video del halter sammenlignet med konkurrenterne så det er bare med at ligge sig i selen. 4k i 60 fps og 1080p i 250 fps så folk for mulighed for at lave noget fed slowmotion.

Live view Auto fokus – ja det er lige ved det skal have et punkt for sig selv. Det vil dog nok mest være i video det spiller ind. Tag lige et kig på hvad Sony og Canon kan på det punkt. Så ved i lige som hvor i skal starte også arbejder i jer bare op derfra. Det er virkelig et punkt som betyder meget.

16 bit farver

Pt. ligger D810 som de fleste andre bedre DSLR med 14 bit farver. I min bog kunne det være rigtig rigtig sjovt hvis Nikon gik foran med D850 og gav os muligheden for at skyde i 16 bit farver.

Jeg ved det vil stille store krav til data mængden, men det er klart noget jeg ville være villig til at ofre. Selvom det skulle koste speed f.eks. Giv os muligheden for at skyde i 16 bit også selvom frame rate så bliver begrænset ned til 3-4 stykker.

Det vil ikke betyde så meget i studiet eller på sets og bryllupsfotograferne vil stadig kunne skyde i 14 bit og få de 7 fps, som nævnt tidligere 🙂

Kommer det til at ske? Nej det tror jeg bestemt ikke vi skal regne med desværre 🙁

GPS

For mig personligt betyder det ikke det helt store, men til nogen ting kan jeg godt se det geniale i det. Tiden er også ved at være moden til at det skal være i et kamera. Så lad os få det smidt i. Det er så bare vigtigt at huske en mulighed for at slå det fra så det ikke sluger strøm for dem der ikke skal bruge det.

Tether

Jeg bruger rigtig ofte mit kamera forbundet til computeren og skyder direkte til CaptureOne. Her er der dog også klart plads til lidt forbedringer.

Det ville være fantastisk hvis vi kunne få et kraftigere signal ud fra kameraet. I dag er det svært at holde en stabil og hurtig forbindelse. Der er store krav til kabler og det kan være næsten umuligt uden at have en forstærker på. Kunne det lade sig gøre at mindske disse udfordringer ville det være genialt.

Power drain – det er også en lille ting som Nikon skal kigge på. Hvis du sætter kameraet til tether så æder det batteri i et tempo der er langt udover det normale. Af en eller anden grund så går tether skydning kraftigt udover batteriet. Ja jeg er med på det kan kræve lidt mere at overføre, men selv når kameraet ikke bruges drænes batteriet kraftigt.

Det må kunne løses for det var ikke et problem jeg havde med Canon 🙂

Det ville også være fint med en endnu bedre løsning til beskyttelse af stikket så kabler ikke flader ud eller for ryk der skader kameraet.

Hvad drømmer du om?

Der er sikkert noget jeg har glemt her. Så smid en kommentar og lad os se hvad i drømmer om Nikon skulle diske op med.

 

 

Relateret indlæg

13 Kommentarer

Thomas februar 28, 2017 - 9:26 am

Ønsker at de lancerer en D850e….. hvor de har fjernet spejlet og erstattet det med en EVF 🙂

Besvar
Theis februar 28, 2017 - 12:24 pm

Hehe se det tror jeg godt jeg kan garantere ikke sker, hvis det gør så skylder jeg en pils 😛

Besvar
René Deleuran februar 28, 2017 - 9:31 am

Hej Theis. jeg kan se vi hurtig kunne blive enig om at designe et kamera for Nikon 🙂 🙂 🙂
En drøm for mig ville være at få flere fokuspunkter i hele billede fladen.

Besvar
Theis februar 28, 2017 - 12:25 pm

Uhh ja det ville ikke være dumt. Det er en super fed ting i D500 med fokus punkter så langt ude i kanterne.

Besvar
jramskov februar 28, 2017 - 10:27 am

Hvis de holder hvad de lover, så kan det være SD kort ikke er helt så dumt et valg: http://www.anandtech.com/show/11147/sony-announces-sfg-sd-cards-300-mbs-write

Besvar
Anders februar 28, 2017 - 10:47 am

Bedre ISO er altid kærkommet. For min skyld kunne de sagtens gå ned på 30 eller 24 megapixel, hvis dette gav væsentlig bedre ISO performance.
Udover ISO er et andet problem skrive hastigheden på kort. To ens kort kunne være fedt, men det store problem er, at pånær i D5/D4/D3, så bruger man samme diskcontroller til begge kort, hvilket betyder at når man kører i backup-mode på begge kort, så bliver D810 pludselig pivlangsom i burst-mode. Problemet havde jeg også på Canon 5D mk.III, men slet ikke på mit gamle Nikon D3s.

Besvar
jramskov februar 28, 2017 - 11:05 am

Hvis du vægter ISO performance højere end Megapixels er det nok ikke D8xx serien du skal gå efter.

Besvar
Theis februar 28, 2017 - 12:23 pm

De nye SD kort ser ret fine ud med hastighed ja, men det kan nemt være at det ikke kan udnyttes i kameraet hvis kontroller til kortet ikke understøtter hastigheden, det må tiden vise.

Min point er bare to af samme kort og gerne nogen der er hurtige som bare pokker og XQD passer meget godt på den beskrivelse, plus de er bund solide.

Besvar
Søren Stærke marts 1, 2017 - 9:53 am

Det hed nu Nippon Kogaku i 1917 og de næste mange år frem 😛

Besvar
Simon marts 1, 2017 - 10:44 am

Jeg er lige så spændt på om de også fortsætter deres 810A (Astronomy) serie i en 850’er. I så fald vil jeg i den grad påskønne en høj ISO.
Der er megapixels også altid rart at arbejde med, men stacking af billeder gør, at det ikke er så kritisk.
Til gengæld vil lys i knapperne og en flipbar skærm være store ønsker.
At fumle i mørket, med tykke handsker og ikke ville rykke for meget rundt på udstyret, er en prøvelse når hus og knapper er sort i sort.

Besvar
Morten B marts 2, 2017 - 9:36 am

Jeg håber de kommer med en aftagelig trådløs skærm med indbygget fjernbetjening ? Det kunne hjælpe i min hverdag som interiør fotograf ?

Besvar
John marts 2, 2017 - 8:03 pm

En “state of the art” OLED skærm . . .

Besvar
Ole fasmer maj 20, 2017 - 8:35 pm

Glem indbygget flash. Lad Jon ive designe den. D 810 er jo tudegrim.40 – 50 mpix ville være godt. Af som d5. Skærmen er ligegyldig til stills . Hvem gider at bruge en Dslr til video, når der findes så mange gode mirrorless med en anvendelig søger.

Besvar

Smid en kommentar til os