Nikon D5 – Hands on review

af Brian - fotomalia.dk

Så fik vi fingrene i et Nikon D5 – det er jo en stor dag, og kameraet skuffede da heller ikke!

Se hvad vores første indtryk!

 

SAMPLE

Nikon var, for et par dage siden, forbi FotoMalia for at vise det nye Nikon D5 frem – dejlig dag på kontoret!

Vi fik lov at lege føle og mærke alt det vi ville, men da det kun var en sample model de havde med,  var der ikke muligheder for at se nærmere på filerne fra D5 (desværre!) – vi måtte altså ikke tage noget ud af kameraet, hvilket betød at vi kun kunne vurdere ydelsen ud fra hvad vi kunne se bag på kameraet!

Ikke den optimale måde at teste et kamera på, så kan man sagtens få en fornemmelse for grejet!

FLAGSKIB I SÆRKLASSE

Forventningerne er selvfølgelig helt i top når Nikon skifter flagskibet ud, og vi skal da blankt erkende at vi glædede os til at se giraffen. Første indtryk skuffede ikke, følelse når det nubrede sorte gummi rammer ens fingre er bare lækker – og man mærker med det samme den velkendte kvalitet som vi forventer fra Nikon.

Kameraet ligger rigtig godt i hånden, og når man kommer fra et Nikon D4(s) så føler man sig rigtig godt hjemme – også selv om Nikon har flyttet lidt på nogle knapper. Det er nemlig meget nemt at ‘costumize’ de nye knapper.

Nikon-D5-funktion-buttons

Det nye knappelayout tager måske lige et par timer at vænne sig til, men vi er overbevist om at det vil være en stor gevinst i det lange løb! – Specielt ser vi frem til den ekstra funktionsknap der er kommet ved grebet

 

Uden at have målt grebet, så virker det også til, at det er blevet en anelse dybere, hvilket i vores øjne er et dejligt tiltag. Den ekstra funktionsknap foran er også et dejligt tiltag som vi ser frem til at arbejde mere med.

Selve formen, byggekvaliteten og “følelsen” af huset virker som sagt bekendt og giver den stabilitets tryghed som man forventer fra et kamera i denne klasse!

Som en meget relevant sidebemærkning, så giver det nye design på prismehuset et mere batmanagtig udtryk – det kan vi rigtig godt lide her på FotoMalia!

 

PIXEL OVERLOAD

En feature som ikke fangede mig specielt ved første øjekast, er den nye skærm. Udover at den er berøringsfølsom, så har den en opløsning der er 2,5 gange højere end på Nikon D4(s) – og det ses. Faktisk gjorde dette det nærmest umuligt at sammenligne billedkvaliteten på Nikon D4s og Nikon D5 bare på LCD skærmen. Og vi måtte jo ikke få billeder ud. Kun titte på skærmen!

Nikon-D5-back

Berøringsskærmen virker kun i billedevisningsmode, hvilket giver god mening – når man har prøvet det, så er det faktisk svært at forstå hvorfor der ikke har været sådan én før!

 

Mine første tanker omkring berøringsskærmen havde været, at jeg ikke helt kunne se hvad formål det havde på et kamera – jeg mener, der er jo knapper til at navigere med! Men hold da op hvor tog jeg fejl…

Efter bare et par minutter, hvor jeg havde kigget billeder på D5, kunne jeg slet ikke stoppe med at bruge berøringsskærmen – og det var faktisk en ret flad fornemmelse når jeg gentagende gange forsøgte at navigere rundt med mine fingre på Nikon D4s skærm… Cirka samme følelse som når man forsøger at swippe på en computerskærm (man håber bare at der ikke er nogen der så det!)

 

SPEJL & LUKKERLYD

Der er kommet en helt ny spejlmekanik i Nikon D5. Dette skulle give en mindre larmende shutter, og mindre mikrorystelser i huset og dermed give skarpere billeder og mere lydløse optagelser.

85848

Alt det man ikke kan se, men som arbejder for én!

 

Vi forsøgte at teste lyden, og der var en målbar forskel, men det var ikke meget, måske 2-4 DB udfra en meget uvidenskabslig test i total ukontrollerede forhold. Selvom det var svært at påvise en kæmpe målbar forskel, så er der stor forskel på lyden af Nikon D4s og Nikon D5. Nikon D5 synes at larme mindre og har en mere rund lyd. Den klasker ikke helt i så høje frekvenser som Nikon D4s.

Forskellen er ikke stor nok til at kalde Nikon D5 lydløs, og man vil helt sikkert løbe ind i problemer hvis man skyder en serie billeder på 12 fps under en intim koncert. Men Nikon D5 har andre tricks i ærmet, for med den nye 4K optagelsesmulighed kan man ‘grabbe’ billeder i 4K opløsning totalt lydløst. Dette kan helt sikkert bruges til selv de mest intime stunder!

 

AUTOFOKUS

En af de mere hypede features på Nikon D5 er autofokus: et helt ny AF-modul, med hele 153 AF-punkter hvoraf 99 er af krydstypen og brugbart helt ned til -4EV (svarende til o,oo1 lux)!

 

 

0EV svare til eksponerings værdien  1sek – f/1 – ISO100

 

 

De 153 AF-punkter lyder en anelse skræmmende, for hvordan skal man kunne flytte rundt mellem alle dem på en fornuftig måde, men skræmmende er det faktisk ikke i praksis. Nikon har nemlig valgt at det kun er en del af punkterne (55) som man rent faktisk kan vælge imellem, resten hjælper bare med at følge et motiv i bevægelse – ganske smart tænkt!

d5-multicam-20k-afsensormodule-1

Det nye MultiCam 20K AF-modul – det midterste “rum” er sammen med de to yderste “rum” hvor alle krydstype AF-punkterne er samlet. Smart tænkt ikke bare at koncentrere dem i center, på denne måde har man de kraftige AF-punkter der hvor man skal bruge dem – også når man skyder vertikalt!

 

Ifølge Nikon er den væsentligste forbedring på AF området kommet ved motiver i bevægelse. Det er selvsagt også her der er mest at udvikle på, da de ældre AF-systemer fungerer fint på stationære motiver. Grundet MEGET stort tidspres var det ret begrænset hvor meget vi rent faktisk kunne nå at teste autofokussen på motiver i bevægelse, men min umiddelbare oplevelse er at det nye AF-modul er væsentligt mere ‘snappy’. Det virker mærkbart hurtigere.

En test vi ville nå, var at se hvordan AF fungerede under umuligt svære lysforhold – derfor testede vi AF i Randers Regnskovs natzoo – her er der max 2 lux på de lyseste steder (svarende til omkring -0,5EV) og altså et perfekt sted at teste Nikon D5 i mørke!!

Test motivet blev en muselemur, og eksponeringen ente med at hedde 1/15sek – f/3 – ISO 51200, hvilket løst omregnet svare til cirka -2EV

Nikon D5 klarede opgave acceptabelt, men uden at være himmelråbende fantastisk – det skal siges at det praktisk talt var umuligt at se hvad jeg fotograferede igennem søgeren, og at -2EV er så mørkt at jeg ikke rigtigt ved hvad eller hvorfor jeg skulle fotografere i den mængde lys.

 

ISO YDELSE

ISO 3.280.000… Shit det lyder jo nærmest for skørt til at være sandt, men den er god nok, vi har prøvet!

I Hi5 muliggøre Nikon D5 ISO optagelser i ISO 3.280.000, hvilket er fuldstændig crazy – det er ikke en super billedkvalitet der kommer ud i den anden ende, men man må tage hatten af for Nikon for at lukke op for sluserne og tilbyde brugeren muligheden.

ISO 3.280.000 er i praktisk ikke mega brugbart, billedkvaliteten falder simpelthen for meget, men nu skal vi jo ikke lade Hi% overskygge at Nikon D5 har en kalibreret MAX ISO på ISO102.400 som er af hidtil uset kvalitet!

Nikon-D5-bacj

Nikon D5 kan ikke bare se og fotografere i mørke, kameraet ser også skidegodt ud – hvor mange kameraer kender du lige der ser så godt ud når lyset er slukket? Så nej, alle katte er ikke grå når mørket falder på!

 

Nikon siger at man vinder cirka tre blændetrin ved at gå fra Nikon D4s og op til Nikon D5. Om det holder vand, kan vi desværre hverken bekræfte eller afkræfte, for vi har ikke kunne se rå filer endnu. Men udfra det vi har set på LCD skærmen, så ser det MEGET lovende ud!

Vi glæder os til at få en helt færdig version i hånden!

 

BUFFER, XQD OG FPS

Nikon D5 er bygget til fart, og med hele 12 fps (eller 14 fps i “mirror lockup” tilstand) så er der virkelig fart over feltet!

Men FPS er jo kun halvdelen af godterne, for dér hvor Nikon D5 virkelig trækker fra konkurrenterne er bufferkapacitet! Hele 200 billeder er der plads til i bufferen alene – og hvis du dertil putter et af de nye XQD-kort i maskinen, så er bufferen mere eller mindre uendelig!

D5_XQD_DoubleSlot__75637.1452041245.1280.1280

Nikon D5 leveres i to modeller – en version med 2 XQD slots, og en version med 2 CF-slots, men man skal være godt bims hvis man ikke vælger XQD versionen, denne er nemlig betydeligt hurtigere end CF-versionen. Det er heller ikke helt sikkert endnu, om CF versionen kommer til Europa.

 

Her på FotoMalia har vi været MEGET pjattet med XQD-kort lige siden de kom ud med Nikon D4, og vi kan slet ikke få hænderne ned over at CF-kortet endeligt ryger ud (næsten)!

Se vores XQD indlæg her

 

KONKLUSION

Som vi har skrevet tidligere, så er det umuligt at konkludere en hel masse ud fra en times prøveskydning, og uden at kunne kigge på filerne, men der er ingen tvivl om at Nikon D5 er et mesterligt kamera og at vi nok bliver nødt til at sælge en lever for at få det nye flagskip i kameratasken.

Vi har lavet en aftale med Nikon, og så snart som en færdig D5 rammer DK, får vi lov lave en ordentlig test!

Relateret indlæg

6 Kommentarer

Lars januar 25, 2016 - 9:10 pm

Det må have været sjov at få lov at håndtere og teste D5 lidt selvom det da godt nok var fedtet kun at lade have det en time… 3 STOP bedre end D4s lyder umiddelbart for godt til at være sandt. Jeg glæder mig til at se egentlige tests. Egentlig er jeg personligt mere interesseret i hvor meget der er “dryppet” ned på D500. Ang spørgsmålet om bufferen så siger dette “fortrolige” dokument fra Nikon http://nikonrumors.com/2016/01/08/nikon-d5-specifications-and-features-explained-confidential-nikon-internal-document.aspx/ (A42, side 8) at de 200 optagelser i rad opnås ved brug af XQD. Om det så i praksis er bedre er ikke godt at vide.

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 29, 2016 - 5:13 pm

Hej Makker…

Som skrevet, så er det stort set umuligt at vurdere på skærmen, så konlusionen var en kombination af hvad vi kunne se og hvad nikon sagde – men der er en klar forbedring!

umiddelbart vil jeg tro at ISO 25.600 svare til ISO 3200 på D4(s) – men når man kun kan se en jpeg version på skærmen er det jo umuligt at vurdere IRL!

Besvar
Lars januar 27, 2016 - 10:51 pm

Jeg har tænkt mere på det I skriver om 3 stops forbedringer i ISO. Det er godt nok noget af et spring. Jeg kunne godt lide at vide hvor I har set/hørt det.

Besvar
Lars januar 31, 2016 - 6:15 pm

Jeg tror jeg har læst det meste af hvad Nikon har skrevet om D5 så jeg studsede over at du skrev: “Nikon siger at man vinder cirka tre blændetrin ved at gå fra Nikon D4s og op til Nikon D5.” Det er jo en rimelig kontant udtalelse. Hvor stammer den fra? Ole Jørgen Liodden som lavede en beta test for Nikon skriver at han mener at se en forbedring af støj på ca 1.5 trin (baseret på jpgs i fled størrelse) http://oleliodden.com/photo-gear/field-reviews/beta-test-report-nikon-d5/

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 31, 2016 - 6:18 pm

Vi havde en repræsentant fra Nikon med rundt, så det er nok der det kommer fra…

Og det SKAL tages med et gran salt, for det er virkeligt svært at vurdere når det kun er vurderet ud fra skærmen!

Men jeg syntes der var ret stor forskel… Men igen… Skærmen!

Besvar
Canon EOS-1DX Mark II - FotoMalia februar 2, 2016 - 7:33 am

[…] 2016 7:33 am) FotoMalia FotoWorkshop: Fra Auto til Fokus (februar 1, 2016 8:27 am) Nikon D5 – Hands on review (januar 25, 2016 7:47 pm) Kom forrest i køen! (januar 22, 2016 9:52 am) Så er […]

Besvar

Smid en kommentar til os