Nikkor TC-17E II Teleconverter – Test

af Brian - fotomalia.dk

Jeg har altid været meget skeptisk overfor telekonvertere, og egentligt ikke rigtigt tænkt på dem som en mulighed, men da jeg for en uges tid siden blev tilbudt en billig brugt telekonverter, tænkte jeg, at det mindste jeg kunne gøre var at prøve den også skrive et lille review af den her på bloggen.

Jeg må indrømme at mine forventninger ikke var store, jeg har tidligere haft en Sigma 1.4X Teleconverter EX APO DG som jeg brugte på Sigma´s 100-300mm f:/4, denne kombination levede bestemt ikke op til mine forventninger, da konverteren tog for meget skarphed.

Hvad er en telekonverter

Formålet med en telekonverter er at øge “forstørrelsen” eller brændvidden af et givent objektiv. Nikon producere telekonvertere med tre forskellige forstørrelses faktorer, 1,4 – 1,7 og 2,0. Forstørrelses faktoren indikere at brændvidde forøges med 40%, 70% eller 100% af den brændvidde objektivet normalt er dvs. at et 100mm objektiv ville blive henholdsvis et 140mm, 170mm eller et 200mm objektiv i sted for.

Nikkor TC-17E II Teleconverter

Denne forøgelse er selvfølgelig ikke uden tab, man mister henholdsvis 1 , 1,5 og 2 blændetrin lys ved at montere en af de tre telekonvertere på sit objektiv. Det vil altså sige at den effektive mindste blænde på et f:/2,8 objektiv ville være på f:/4, f:/4,8 eller f:/5,6 alt efter hvilken en af de tre konvertere man anvender.

Ud over det, vil der også være et tab af billede kvalitet.

Inden jeg kommer for godt i gang, vil jeg lige pointere at dette ikke er en videnskabelig test med test skemaer, gennemlysnings målinger og forvrængnings charts, dette er min mening om kvaliteten og brugbarheden af dette produkt – er det pengene værd?

Tele – Testet på Nikkor 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom

Jeg kan lige så godt starte med at melde ud at Nikon TC-17E II overhovedet ikke var som jeg havde regnet med – den var meget, meget bedre. Jeg har de sidste par dage været helt høj af at rende rundt og skyde med den. Fuck den er fed..

Bogfinke
(D300 – 70-200mm + TC-17 – 340mm – 1/500sek – f:/4,8 – ISO 800)

Nu er det jo nærmest umuligt at se noget på et billede i denne størrelse, så klik på billedet og for at se et udsnit.

Den øgede brændvidde er for mig meget kærkommen, da 200mm ikke er meget hvis man gerne vil fotografere dyr, og det gør jeg jo ret ofte.

Der er kvalitets tab når man bruger TC-17E II men tabet er lille, faktisk meget mindre end jeg havde regnet med. Jeg kommer helt klart til at bruge den meget i fremtiden, jeg syntes den levere en flot skarphed, farvemættede og kontrastfulde billeder, som fuldt ud lever op til mine krav!

Løve (Panthera leo)
Klik for stort – Læg mærke til baggrunden, det er en jordvold lige bag løvinden (D300 – 70-200mm + TC-17 – 290mm – 1/1000sek – f:/4,8 – ISO 800)

Efter jeg havde leget lidt med TC-17E II undrede det mig hvor lækre baggrunde jeg kunne få med det noget højere blænde tal og derfor tjekkede jeg op på hvordan blænden egentligt reagere når man sætter en konverter på og fandt ud af en lille ekstra bonus!!

Noget de fleste faktisk ikke ved, er at selv om telekonverteren tager 1, 1,5 eller 2 blændetrin lys, alt efter model, øger de faktisk ikke dybdeskarpheden med 1, 1,5 og 2 blænde, de øger kun den “primære” blænde (altså dybdeskarpheden) med det halve!

Lad mig komme med et eksempel – når jeg sætter en TC-17 på min 70-200mm f:/2.8 forøger jeg brændvidden med 70% (200mm bliver til 340mm) og jeg øger den effektive blænde (formindsker lys mængden) med 1,5 blændetrin det vil sige at kameraet regner blænden som f:/ 4.8 for at få eksponeringen til at passe, men faktisk svare dybdeskarpheden i mit billede til at jeg havde brugt et objektiv med en blænde på omkring f:/ 3.5 – jeg har altså en 340mm med en lysstyrke på f:/4.8 men med en primær blænde (dybdeskarphed) på omkring f:/ 3.5 det er lækkert..

Alt i alt kan jeg kun give Nikkor TC-17E II mine varmeste anbefalinger, i forhold til billedkvalitet, til brug på Nikkor 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom – det fungere rigtig godt.

Makro – Testet på Nikkor 105mm f/2.8G AF-S VR Micro

Nu er det jo ikke kun på et teleobjektiv man kan benytte sådan en fætter her, så jeg tænkte at jeg lige ville teste den på mit macro objektiv også.

Der er to store fordel ved at bruge en telekonverter på et makro objektiv; den ene er, lige som på tele objektivet, at du øger brændvidden og derfor ikke behøver at komme lige så tæt på motivet for at opnå samme billede. Den anden er at man kan opnå en større forstørrelse af motivet.

Et makro objektiv som f.eks. mit 105mm kan gengive et motiv i det man kalder 1:1, det betyder at, optager man et billede ved objektivets nærgænse har motivet samme størrelse på billedsensoren som det har i virkeligheden.

Ved at sætte en tele konverter på kan man komme ud over denne 1:1 gengivelse og alt efter konverter komme op på 1,4:1 – 1,7:1 eller 2:1 og dette kan være rigtig spændende.

Der er en anden faktor der også spiller ind i denne sammen hæng, da det ikke et helt lige meget om man bruger et kamera der køre med DX eller FX, lad mig illustrer:

Bænkebidder
Optaget på FX-format (D700 – 105mm – 1/250sek – f:/ 20 – ISO 200)

Bænkebidder
Optaget på DX-format, læg mærke til størrelses forskellen – det er samme dyr (D300 – 105mm – 1/250sek – f:/ 20 – ISO 200)


Optaget på DX-format med TC-17E II, læg igen mærke til størrelses forskellen – det er igen samme dyr (D300 – 105mm + TC-17E II – 178mm – 1/250sek – f:/ 20 – ISO 200)

Igen må jeg sige at kvalitets tabet er lille, og at TC-17E II virkelig levere varen. Også til macro må jeg blankt erkende at TC-17E II er fremragende og at jeg bestemt skal have den i tasken frem over..

Nu er jeg lige pludselig forelsket i mit D300

Skov spurv
Klik for stort (D300 – 70-200mm + TC-17 – 340mm – 1/1600sek – f:/4,8 – ISO 800)

Fordi jeg det sidste lange stykke tid kun har brugt mit D700 har jeg vænnet mig til at køre på FX-formattet, og derfor var det et kæmpe hit at komme tilbage på DX igen, den ekstra cropfaktor plus TC-17 gør lige pludselig at min 70-200mm er en 190-540mm med en primær blænde på omkring f:/ 3.5 – det rykker fandme..

TC-17E II og Autofokus:

Jeg har ikke testet hvordan autofokussen fungere specielt grundigt, alt hvad jeg kan konkludere er at den virker udmærket, den er lidt langsommere end normalt, men ellers har jeg ikke bemærket den helt store forskel..

Konklusion:

Jeg er meget imponeret over hvor godt et resultat man kan opnå med denne konverter, og jeg må virkelig sige at jeg syntes den gør det fremragende. Det er ikke uden konsekvens man sætter den på, men den har bestem en plads i min fototaske frem over.

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os