Naturligt lys – Brug det!!!

af Theis Poulsen
Eksempel på model billede i naturligt lys

Hold op hvor er der mange som snakker flash, softboxe og speedlites lige i tiden. Jeg ved ikke om det er fordi vi nærmer os jul og folk skal have udfyldt ønskesedlen. Men men men nu skal vi huske at det nogen gange ikke behøver være så svært. Her er et lille kig på det hvad det naturlige lys kan. 

Drop den flash

Keep it simple – det har du sikkert hørt før og du har sikkert også glemt det igen. Det er dog ikke bare for sjov man siger det. Det er faktisk værd at huske på og måske især når vi snakker om fotografi. Ofte bliver tingene gjort alt alt for indviklede. Jeg har ofte set fotografer starte ud med 2-3 eller 4 flash. Det er heller ikke nødvendigvis forkert og nogen gange er det nødvendigt, andre gange kan man klare sig med meget mindre.

Se lyset

Hvis du ankommer til en location hvor du skal lave nogle billeder. Så prøv at øv dig i at kigge efter lyset mere end området. Hvor er lyset godt og hvilken retning kommer det fra? Vil du fotografere i Hårdt lys eller blødt lys? Kig på hvad din location tilbyder og træf et bevist valg.

Kig efter lommer af lys, kig efter skygger, kig efter flare, og se hvordan lyset falder på din model. Måske skal modellen kigge i en bestemt retning. Fotografere du street  så kan det være en ide at finde et sted med fedt lys og vente på at motivet kommer.

Naturligt lys

Eksempel på model billede i naturligt lys

Billedet her kunne meget nemt lige noget der var skudt med flash, men faktisk er det naturligt lys. Billedet er taget imellem 2 tog og under et tag. Ved at placere modellen mod åbningen kunne jeg ved at flytte hende frem og tilbage finde det sted hvor lyset hvor perfekt balanceret.

Model foto i direkte sol lys

Aften solen kan give noget af det lækreste lys og det gælder ikke kun for landskabs fotografen. Billedet her er taget en aften i slutningen af mig og modellen står i direkte sol lys. Det giver lækre skygger og jeg har fanget en flare i billedet som giver noget lidt ekstra krydderi.

Crazy flare eksempel

Vi snupper lige et eksempel mere på flare. Her er det måske for meget for nogen og andre syntes det er super. Billedet er igen skudt i aften solen og jeg har skruet godt op for hvidebalancen for at få den varme farve. Jeg brugt en gammel manuel optik for at få så meget flare som muligt.

Mode i middags solen - harsh light

Nu har vi haft et par eksempler på aften lys som jo ofte er ekstra lækkert. Billedet her er taget midt på dagen, midt om sommeren i 25-30 graders varme og med fuld tryk på solen. Her er det vigtigt at modellen posere rigtigt i forhold til lyset, så vi ikke for uhensigtsmæssige skygger.

Se hvor lyset kommer fra - backlight example

Her er et billede fra samme shoot som ovenstående. Det er igen taget midt på dagen hvor solen skinnede for fuld power. Her har jeg placeret modellen foran en container og med solen bag hende. Hun står altså i skygge og lyset skinner ned i asfalten foran hende og fungere som bounch og bløder lyset op.

Et lille street foto eksempel. Her var lyset på dørene rigtig flot, der var gode former og refleksioner. Jeg stod og ventede lidt på at der kom en person forbi og gerne den helt rigtige person. Det skal ikke udelukkes at Kjøllerbob måske blev lidt utålmodig 😛

Her så jeg lyset som skinnede ud fra under en bro. Jeg tog et billede, som var ok, der manglede dog et eller andet. Jeg ventede og lidt efter kom en pige for at hente sin cykel. Da hun havde fået låst op stod jeg klar og krysede fingre for at hun cyklede den rigtige vej. Det gjorde hun heldigvis 🙂

Her var det modlyset som gjorde udfaldet. Jeg var hurtig og fangede cykelisten før der blev grøn. Jeg valgte bevist en lavere vinkel for at overdrive perspektivet.

Aften sol i Køln lige ved Dom Kirken. Et sted med rigtig mange mennesker og i forbindelse med Photokina rigtig rigtig mange fotografer. Her var det lyset der fangede mig. Jeg stod noget tid klar med kameraet og ventede på den rigtige person. Jeg fik det hele foræret da denne unge fyr kom dampende. Jeg havde prefokuseret på et punk jeg vidste han ville krydse så jeg var klar til at fange øjeblikket.

Se lyset betyder ikke nødvendigvis kun lyset fra himlen om det er sol eller overskyet. Det kan også betyde kunstigt lys. Her er det sen aften og lyset der oplyser pladsen kastede en nærmest projektør formet stråle lige ned hvor en person sad på trapperne. Jeg underbelyste og fik på den måde lukket baggrunden godt ned og holdt detaljer i højlysne på fliserne.

Øvelse

At se lys er ikke noget der kommer af sig selv. Det er noget man skal øve sig i og træne. Start altid med at kigge efter lyset når du ankommer til en location. Lad dig ikke forblænde af hvad der er af baggrunde eller rekvisitter, men kig efter hvor det naturlige lys er og hvor det kommer fra.

Street fotografering kan være en super måde at øve sig i at lys. Gå rundt i byen, parken, stranden eller et helt tredje sted. Kig efter lyset se hvordan det falder, se hvordan skyggerne falder. Hvordan kan du bruge det til at skabe et billede og fremhæve din komposition.

Hvis du for taget dig sammen og prøver det af så del meget gerne eksempler med os og andre læsere 🙂

Ekstra tip

Når du er ude på jagt i gader og stræder så prøv og sæt din kamera profil til sort/hvad. Når farverne ikke kommer med på skærmen så er det ofte nemmere at fokusere på lyset. Du fotografere jo selvfølgelig i raw så du har stadig en full farve fil 🙂

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Camilla Brodam december 13, 2018 - 9:56 am

Spændende og motiverende læsning. Jeg forsøger såvidt muligt at bruge naturligt lys, det fungerer bedst for mig. Især modlys er jeg meget fascineret af. Jeg glæder mig til at prøve nogle af de andre teknikker også. Og måske man skulle udfordre sig selv til noget urbanfotografering.

Besvar
Theis december 14, 2018 - 3:49 pm

Det er bare med at give den gas i byen, det er faktisk en rigtig fed måde at fotografere på. Plus det jo er let tilgængeligt 🙂

Besvar
Steen Brølling december 13, 2018 - 2:33 pm

Knaldhamrende enig. Kunstlys giver som regel kunstige billeder, og hvem gider det?

Besvar
Theis december 14, 2018 - 3:50 pm

Hver ting til sin tid, jeg bruger også “kunstlys”/flash nogen gange og det har så sandelig også sin plads, man skal bare huske at det ikke er den eneste løsning.

Det bliver hurtigt for nemt at købe så fattig i grej 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os