Mit fotoprojekt er min hverdag…

af Jon Detlefsen

…og hverdagen er mit fotoprojekt

Et fotoprojekt holder dig i gang, det motiverer og udvikler dig fotografisk, og så er det oven i købet sjovt – hvis du altså vælger et overkommeligt projekt.

Hvad med at fotografere din egen dagligdag?

Hvad gør du for at holde dig selv i gang fotografisk? Du tager måske på fototure, deltager i workshops og fotoevents, surfer billeder og ser tutorials på nettet?

Meget af det gør jeg også selv, men det, som virkelig rykker er, når jeg fotograferer. Ikke hver halve år til et eller andet træf eller på en workshop, men når jeg fotograferer hyppigt, dagligt.

Og hvordan får du nu lige tid til at fotografere hver dag? Hvad med at fotografere netop det – din hverdag? Her færdes du, ja, hver dag, det kræver ingen planlægning, og det koster intet. ‘Jamen der sker jo ikke noget spændende, det er jo bare kedeligt og hverdagsagtigt,’ vil du måske indvende.

“Esther”

Og det er netop en af grundende til, at det er en god og udviklende udfordring. For nej, det er ikke kedeligt. Der sker faktisk en hel masse i din hverdag, i dit nærmiljø, vil du sikkert erfare, hvis du åbner sindet og begiver dig derud med kameraet.

Interessante mennesker passerer forbi på fortovet, børnene leger i baggården, naboen lufter sin hund, vintersolen sender lækkert lys ned gennem gaden, der holder en gammel bil parkeret, en rusten cykel står tilfældigt smidt op ad muren. Og så videre og så videre.

“Der er gode motiver og små historier overalt.”

Der er gode motiver og små historier overalt. Alt kan fotograferes, alt er potentielt sjovt at fotografere, og du kan potentielt lave gode billeder overalt.

Og nok så vigtigt: det er let tilgængeligt, overkommeligt og kræver ingen planlægning. I modsætning til stort anlagte projekter, der aldrig bliver til noget.

Min vaskemaskine strejkede, vasketøjet hobede sig op, og jeg måtte finde et alternativ, da jeg er alt for doven til at vaske et ton tøj i hånden. Minsanten om ikke der ligger et møntvaskeri lige nede om hjørnet.Min vaskemaskine strejkede, vasketøjet hobede sig op, og jeg måtte finde et alternativ, da jeg er alt for doven til at vaske et ton tøj i hånden. Minsanten om ikke der ligger et møntvaskeri lige nede om hjørnet.

Mit nabolag

Mit personlige fotoprojekt er at fotografere mit eget nabolag. Husene, gaderne, menneskene – det pulserende dagligdags liv i den historiske bydel, Slyngborgkvarteret, i centrum af Randers.

Kvarteret består bla. af boligkarréer af ældre ejendomme fra slutningen af 1800-tallet, herskabslejligheder med plankegulve og tre meter til de kunstneriske stuklofter. Min gade, Søren Møllers Gade, er kvarterets ældste – anlagt i 1881.

Slyngborgvarteret er et af byens mest befolkningsrige, og her er en helt særlig stemning. Her bor alle, tænkelige slags mennesker, og omgivelserne er spændende med stejle gader, mange smukke ejendomme tegnet af lokale, prominente 1800-tals-arkitekter, og store, varierede baggårdsmiljøer, hvor det vrimler med liv. Det er faktisk en fest at være fotograf her.

Men det er ikke derfor, jeg laver mit fotoprojekt her. Det gør jeg, fordi jeg bor her.

Syriske drenge fra asylcentret længere nede ad gaden kommer her for at lege. Som børn jo gør. Når de ikke bliver bombet...Syriske drenge fra asylcentret længere nede ad gaden kommer her for at lege. Som børn jo gør. Når de ikke bliver bombet…

Den store showstopper

Gør dig selv en tjeneste og hold dig fra de alt for store armbevægelser, når du skal opfinde dit eget fotoprojekt. Store projekter kan meget vel have en kontraproduktiv effekt på din kreativitet og på overhovedet at få projektet realiseret.

Det bliver let en for stor mundfuld, hvis du skal tilbringe to måneder i Himalayas uvejsomme terræn for at opspore den næsten uopsporlige sneleopard, hver gang du skal lave billeder til dit projekt. Og det ville da være et afsindigt spændende fotoprojekt at dokumentere de danske ulves liv og færden. Men helt ærligt; for hvor mange af os bliver det nogensinde sådan for alvor realistisk? Der er ingen grund til at vanskeliggøre tingene unødvendigt.

“Hold dig fra de alt for store armbevægelser, når du skal opfinde dit eget fotoprojekt.”

Ekstreme eksempler ja, men for mange, undertegnede inklusiv, bliver selv et mindre projekt, der endda er geografisk placeret inden for landets grænser, uoverkommeligt, når det skal flettes sammen med familieliv, arbejde, indkøb osv. Altså når det skal flettes ind i hverdagen.

Jeg kender det så udmærket fra mig selv. Jeg er til tider ved at sprænges af ideer til fantastiske projekter, og i øjeblikket, de indtræffer, er jeg helt overbevist om, at det fikser jeg da snildt og søsætter i næste måned. Men det gør jeg selvfølgelig ikke, for projekterne er ofte dyre og tidskrævende.

Der er dog intet galt i at drømme, og de fantasifulde og urealistiske projekter vil ofte fungere som katalysatorer for mere realistiske og jordnære projekter. Det hele er blot en sund proces.

Og husk på: her handler det om at finde et projekt, hvor du kan øve dig hyppigt på en let tilgængelig måde. Det udelukker bestemt ikke større, sideløbende projekter.

Jeg ved ikke, om der er en sammenhæng mellem massagekælderen og den bikiniklædte mannequindukke i vinduet...Jeg ved ikke, om der er en sammenhæng mellem massagekælderen og den bikiniklædte mannequindukke i vinduet…

Så lidt grej som muligt

Fotograferer du for fotogrejets skyld eller for billedernes skyld? Fotogrejet er også en stor showstopper. Fotogrejet er destruktivt for din kreativitet, og det ødelægger dine billeder.

Det er naturligvis ikke fotogrejet i sig selv, der ødelægger dine billeder. Det er dit fokus på det, der fjerner fokus fra det vigtigste: dine billeder, dine budskaber, din historiefortælling. Det væsentlige er målet, det færdige produkt, billederne. Det væsentlige er ikke midlet, kameraet.

“Fotogrejet er destruktivt for din kreativitet, og det ødelægger dine billeder.”

Du kan lave gode billeder med et hvilket som helst kamera. Også kameraet i din smartphone. Det væsentligste parameter ved dit kamera er, om du magter at bruge det. Og det bedste kamera er det, du har med. En godt brugt cliché ja, men det er, ikke desto mindre, sandheden.

Kameraet er en nødvendighed, lige som penslen er det for kunstmaleren. Og det gør da bestemt ikke noget, at kameraet er lækkert. Men prøv at tænke minimalistisk. Brug så lidt grej, som overhovedet muligt. Et kamerahus og et enkelt objektiv eksempelvis. Vil du udvikle dig som fotograf, er det billedet, du skal koncentrere dig om – ikke grejet.

Med lidt fantasi forvandler billedet af de legende piger sig til en mere urovækkende abstraktion. Kan du se det uhyggelige?Med lidt fantasi forvandler billedet af de legende piger sig til en mere urovækkende abstraktion. Kan du se det uhyggelige?

Hvad er målet med mit fotoprojekt?

Mit helt grundlæggende mål, mit selvoptagede, navlepillende mål, er at blive en dygtigere fotograf. Det er ikke at udgive en bog eller at lave en udstilling. Intet af det er naturligvis udelukket og må eventuelt være at betragte som dele af den samlede proces.

Målet er heller ikke at invitere dig ind i privaten, at eksponere mit liv, at få opmærksomhed. Jeg er et privat menneske og føler intet behov for at udstille mig selv. Men skal du lave gode billeder, er du nødt til at give noget af dig selv. Du er nødt til, i en eller anden grad, at blotlægge dig, gøre dig potentielt sårbar. Hvor sårbar afhænger selvfølgelig af den enkeltes privatsfæres grænse.

“Skal du lave gode billeder, er du nødt til at give noget af dig selv.”

Nogle fotografer går enddog meget tæt på sig selv og blotlægger sig, også fysisk, men der må jeg desværre skuffe alle jer fra det skønne modsatte køn af mit eget – det bliver ikke et af de projekter, hvor jeg selv kommer til at posere foran kameraet mere eller mindre afklædt. Så er det slået fast.

Boys n the hood...Boys n the hood…

Essensen af et projekt, som dette, er, for mig, den fotografiske udvikling. Det er at udforske fotografiets mange udtryksformer, at dygtiggøre mig, at styrke evnen til fotografisk formidling og historiefortælling.

Projektet er fortløbende, og indsatsen vil helt sikkert bølge op og ned. Måske afslutter jeg det i næste måned, næppe, og måske varer det de næste fem år. Så længe det er sjovt og giver mening for mig, kører projektet.

Mere følger. Måske…

Jeg trådte lige ud ad min fordør, og lavede dette snapshot i det vidunderlige snevejr. Jeg trådte lige ud ad min fordør, og lavede dette snapshot i det vidunderlige snevejr.

Relateret indlæg

17 Kommentarer

Nina Høj februar 1, 2017 - 8:03 am

Dejligt skriv og super fede billeder Jon! Er meget enig i dine betragtninger! /Nina

Besvar
Jon Detlefsen februar 1, 2017 - 12:09 pm

Hej Nina – tusind tak for dejlig kommentar! Ja, det er tydeligt at se på dit fotografi, at du giver dig selv og bruger det udviklende og, måske, nærmest terapeutisk. Det smitter i den grad af på kvaliteten og er meget beundringsværdigt.

Besvar
Carsten Egevang februar 1, 2017 - 8:16 am

Super god artikel, Jon. Og gode fotos, naturligvis.
Jeg finder også stor glæde i at have forskellige små fotoprojekter kørende – også nogle der aldring forlader min harddisk.
Tak for inspirationen!
Carsten

Besvar
Jon Detlefsen februar 1, 2017 - 12:13 pm

Tusind tak, Carsten. Ja, fedt med projekter – jeg tror, det er vigtigt at huske at lave billeder på egne præmisser for ens egen skyld uden andet formål end fornøjelsen ved at lave dem. Ellers ender man hurtigt med kun at lave billeder for andres skyld. Selvfølgelig er det ofte blandet sammen. Og velbekomme:)

Besvar
Susanne februar 2, 2017 - 1:04 pm

Inspirerende … et kamera om halsen og ud … det der ekstra fokus (uden auto) gør noget særligt ved nu’ets kraft. Forsvinder helt ind i dit billede fra vaskeriet … så fedt!

Besvar
Jon Detlefsen februar 5, 2017 - 10:35 pm

Hej Susanne – tak for kommentaren. Endnu et kæmpe plus ved at lave billeder er naturligvis, når andre for en oplevelse i en eller anden retning, når de ser dem. Dejligt at du fik en oplevelse i møntvasken:)

Besvar
Sean Bodin februar 2, 2017 - 5:47 pm

Altid godt med inspiration :O)

Besvar
Jon Detlefsen februar 5, 2017 - 10:36 pm

Hej Sean – tak for din kommentar! Dejligt at kunne inspirere:)

Besvar
Jacob Almtoft februar 2, 2017 - 10:41 pm

Nu er jeg nok en lille bedde smule udstyrsrytter… bare en smule… men en gang imellem går jeg faktisk low tech med mine fotohold.
Vi bruger denne form for fotos, gerne med en dogme, til at fortælle “photo stories”. Eksempel vis kan opgaven se således ud: Skyd en serie på 4 skud, hvor hvert skud er en del af samme historie, men hvert enkelt billede skal kunne stå alene. billede skal være sort hvid osv.
Det fede er at selv elever med det ringeste kineserobjektiv monteret på far eller onkels D70s’er eller sågar en smartphone har en chance for et propert resultat.

Når jeg så har brugt en eftermiddag på det, må jeg ud og lufte studiegrejet igen 🙂

Besvar
Jon Detlefsen februar 5, 2017 - 10:38 pm

Super fedt med “low tech”-undervisning og fokus på historien, Jacob! Og så er det også helt ok med noget grejnørderi – selvfølgelig;)

Besvar
Tina Kragh Kristensen november 2, 2017 - 12:52 pm

Hej Jacob
Jeg har været inde på din hjemmeside og ser du laver kurser.
Hvor og hvornår afholder du dem ?
Mvh Tina 🙂

Besvar
Anja Robanke februar 5, 2017 - 6:46 pm

Dejligt indlæg og billeder! Meget inspirerende 🙂

Besvar
Jon Detlefsen februar 5, 2017 - 10:39 pm

Tusind tak Anja! Jeg er virkelig glad for at kunne inspirere:)

Besvar
Tina Kragh Kristensen november 2, 2017 - 12:41 pm

Tusind tak for en inspirerende artikel og gode billeder !
Jeg elsker også projekter, mit seneste er min bog om sindet og sindslidelser.
Samtidig er jeg vild med at fotografere for andre.
Og ja, som du skriver, er det, der rykker mest, at fotografere dagligt. 🙂

Besvar
Jon Detlefsen november 2, 2017 - 10:02 pm

Hej Tina – velbekomme og selv stort tak:)

Besvar
Susanne Dencker november 2, 2017 - 6:24 pm

Er inspireret af din uimponerede tilgang til ord og billeder … fedt!

Besvar
Jon Detlefsen november 2, 2017 - 10:03 pm

Det varmede, Susanne – TAK for det:)

Besvar

Smid en kommentar til os