Lys tutorial – Mode portræt

af Theis Poulsen
Mode lys tutorial - naturligt lys

Her i weekenden smed jeg nedenstående billede på Facebook og spurgte lidt nysserrigt til om der var nogen bud på lyset. Der var mange bud, tak for det. Her kommer så en lille forklaring om hvordan billedet er blevet til. 

Lys tutorial – Mode portræt

Mode lys tutorial - naturligt lys

Et enkelt billede på en ensfarvede baggrund, svære behøver det ikke at være.

 

Bud på lys opstilling

Da jeg smed billedet på Facebook og spurgte efter hvordan lyset var lavet kom der en lang række bud. Beautydish, softbox, reflektor osv. osv.

Der var også nogle bud på naturligt lys og en reflektor – disse kom faktisk ret tæt på for der er tale om naturligt lys. Der er ikke brugt nogen form for elektrisk drevet lys til billedet.

Lys diagram

Lys diagram

Lyset fra et vindue, er som oftest nok til at lave et flot flatterende billede. Med andre ord, enkelt er godt.

 

Lys opstilling

Som i nok kan se ud fra diagrammet så er der tale om en meget simple opstilling. Nogen gange er det naturlige lys bare så godt at man ikke behøver at rode med flash og andet gøjl. Lyset kommer fra vinduet og uden for var det en rimelig grå dag.

Ved at justere afstanden fra model til væg kunne jeg undgå at modellen kastede en skygge på væggen og dermed holde det hele mere rent i sit look.

Gulvet var et fortrinsvis lyst trægulv så der hentede jeg også lidt lys refleksion, ikke noget voldsomt, men nok til at en reflektor ikke var nødvendig.

Det klare budskab er altså: “Husk det naturlige lys”

Det er en god tommelfinger regel når man fotografere på location lige at prøve et skud med det naturlige lys før man stiller flash op. Nogen gange giver det nogle positive overraskelser og sparer en for at slæbe grej ind.

Teknik

Nikon D810 – 1/160 sek – ISO 800

Samyang 135 F2 – manuel optik @F2

Street credit

Ja jeg lovede jo at der var street credit til den der kom tættest på. Jeg holder selvfølgelige hvad jeg lover

Anja Livia Robanke: Jeg giver et forsøg 🙂 Jeg gætter på dagslys fra et vindue og evt. en opblødende reflector under?:)

Det må siges at være et meget godt bud Anja så du for en ordentlig omgang street credit du kan blære dig med.

 

Relateret indlæg

3 Kommentarer

Anja Robanke marts 8, 2016 - 1:33 pm

Wuhuuuu 🙂 Fantastisk med noget street credit 🙂 Jeg har selv lige taget et portræt, hvor jeg brugte vinduet, så det var derfor jeg gættede den vej 🙂 Det er et lækkert billede 🙂

Besvar
Anonym marts 10, 2016 - 12:22 pm

Seeejt Anja! Men sig mig Theis, når der er én skarp plet i øjnene, og til højre for det en lidt større flade med mere spredt lys. Hvad er så pletten og hvad er det andet område?

Besvar
Theis marts 10, 2016 - 4:30 pm

Jeg kunne forestille mig at det du ser længere ude til højre er et svagt spec. highlight fra et vindue som var endnu mere til højre for modellen.

Det har nok ikke rigtig haft indflydelse på noget i billedet andet end det lille ekstra highlight. Godt spottet iøvrigt 🙂

//theis

Besvar

Smid en kommentar til os